Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Az arab labdarúgó utánpótlás vetekszik az európaival

Központ augusztus 22, 2012 Sport

molnar_leventeAz arab labdarúgó utánpótlás vetekszik az európaival

Interjú a 40 éves Molnár Leventével, a marosludasi születésű, de a marosvásárhelyi Sportiskolánál formálódott, a magyar első osztályos Vasas, Rába Etó, Bp. Honvéd, Matáv Sopron hajdani kiváló kapusával, aki nemrég szerződést hosszabbított az Egyesült Emírségekben, ahol az első osztályos Abu Dhabi-i Al Wahda csapatában edzősködik.

– Harmadszor írtál alá egyéves szerződést az arabokkal. Hogyan értékeled a második ott töltött éved?

– A tavalyi munkám elég fárasztó volt, főleg idegileg, hiszen minden mérkőzésre alaposan fel kellett készülnöm, s mindenikről alapos elemzést kellett írnom a vezetőségnek. Az itt tartózkodásom második évében megszűnt az előző munkaköröm, azaz az ifi csapatok kapusedzőinek a koordinátora, hisz rám bízták az U19-es együttes kapusainak a felkészítését. Ott a négy kapus közül három kiváló, sőt egyik közülük a válogatott alapembere. Igazán tehetséges hálóőr, akivel sokat dolgoztam fizikálisan, sőt felhoztam arra a szintre, hogy a bajnokságban neki is köszönhetően jutottunk el a döntőig, ahol a mezőny legjobbja volt.

– Színvonalát tekintve, milyen szinten áll az Egyesült Emírségek labdarúgása, mennyire áll távol az európai futballtól?

– Utánpótlás szinten képesek felvenni a versenyt bármely híres európai labdarúgó akadémiával, bármennyire is hihetetlennek tűnik, az adottságok kiválóak és számos elismert, nagynevű szakember dolgozik itt. A 18-19 évesek korosztálya nagyon jó, sőt a 20-21 éveseké is dicséretes, nem hiába kerültek ki a londoni Olimpiára. A kisebb korosztályú gyerekek csoportjai gyengébbek, mint az európai, hasonló korú fiataloké, míg felnőtt szinten az európai foci nívósabb, mint az itteni, de elmondhatom, hogy nincs nagy különbség.

– Már évek óta az ifjúsági korosztállyal dolgozol. Közelebbi, esetleg távolabbi tervedben szerepel-e, hogy elsajátítsd az edzői A-licencet, hogy felnőtt együttesek felkészítését is vállalhasd?

– Igen, idővel ezt is meg szeretném szerezni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy első osztályú együttesek vezetőedzője legyek. Addig is edzői továbbképzőkön veszek részt, ami létszükséglet, hiszen lépést kell tartani a szakma fejlődésével. Nemrég a Valencia meg a Manchester City világhírű ifjúsági labdarúgó akadémiáin vettem részt továbbképzőn, ahol igazán volt mit jegyzetelnem, tanulnom.

– Marosludasi születésűként Magyarországon bámulatos karriert futottál be, több mint 100 NB I-es mérkőzésen szerepeltél kiválóan, jelenleg az Arab-félszigeten, Délnyugat-Ázsiában tanítod az ottani fiatal kapusoknak mindazt, amit Marosvásárhelyen, a Sportiskolában sajátítottál el hajdanán. Gondolsz-e még a kezdetekre, az itthon eltöltött, viszonylag rövid, de annál fontosabb évekre?

– Sokszor eszembe jutnak azok az évek, valahol sajnálom, hogy Marosvásárhelyen keveset focizhattam. De annál fontosabb számomra, hogy az alapokat itt tanultam meg. Bárhol is fociztam, sikerült sok mindent megtanulnom, ellesnem egykori edzőimtől, amit most kamatoztathatok. Emellett nagyon fontos a hozzáállás, az akarat, a bizonyítási vágy, hisz itt, vagy bárhol külföldön bizonyítani kell, sőt el kell fogadjanak a kifejtett munkád, s az eredmények alapján. Nekem egy új kultúrát, nyelvet, felfogást, vallást kellett megismernem ahhoz, hogy itt befogadjanak, hogy itt dolgozhassak. Emellett a családomra is számíthattam, amely mindig mellettem van és támogat.  


Share Button
Ennyien olvasták: 449

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.