Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Az ASA a tavaszi idény kezdetén: Vásárhelyen és Törökországban készülnek

Czimbalmos Ferenc-Attila január 26, 2017 Sport

A Marosvásárhelyi ASA 1. ligás labdarúgó együttese január 21-én a törökországi Antalyába utazott edzőtáborba, ahol négy barátságos mérkőzést játszik. Ellenfelei az ukrán 1.ligás, jelenleg 9. helyezett FC Stal Kamianske (lapzártánk után játszottak), a bulgáriai első ligás 14. helyezett FC Montana (január 26-án), a bulgár 1. osztályban szereplő 12. helyezett FC Lokomotiv Gorna Oryahovitsa (január 28-án) és a turkmenisztáni 1. ligás éllovas FK Altyn Asyr Ashgabat (január 30-án) lesznek. A huszonhét fős keretben tizenegy új labdarúgó, nyolc hazai és három idegenlégiós található.

Ki az ASA új edzője?

A 49 éves Ilie Stan egykoron a Gloria Buzău, a Steaua, a belga Cercle Bruges, a FC Național, a ciprusi AEL Limassol és az izraeli Hapoel Petah Tikva, meg a Hapoel Tzafirim csapataiban játszott. A Steaua színeiben hatszoros bajnok, emellett háromszoros Románia Kupa-győztes és kétszeres Szuper Kupa-győztes volt, míg a Cercle együttesével Belga Kupát nyert, 1989-ben a Steauával a Bajnokcsapatok Európa Kupája-dőntőjében lépett pályára a nagynevű AC Milan ellen.
Az edzői pályafutása 2002-ben kezdődött, akkor Anghel Iordănescu segítője volt az arab Al Ain, majd az Al Shabaab alakulatainál.
Vezetőedzőként először az ománi Al-Seeb csapatát edzte, de dolgozott többek közt a FCM Târgoviște, Victoria Brănești (két év alatt a 3. Ligából az 1. Ligába juttatta), Steaua, Concordia Chiajna, FC Brassó, Zakho (Iraq) és az AL Shamal (Qatar) együtteseinél is.

Kik távoztak az együttestől?

Ami a keretet illeti, mindössze néhány tapasztalt játékos (G. Mureșan, M. Constantin, E. Dică, G. Mendy és A. Ciolacu) maradt azok közül, akik néhány héttel korábban az alapszakasz visszavágói során pályára léptek a klub színeiben, melléjük több fiatal, a hazai első két ligát is megjárt labdarúgót hozott a vezetőség.
Ami a távozásokat illeti, közös megegyezéssel szerződést bontott a vásárhelyi együttessel Mingote (a CSU Craiovához szerződött), Cordoș (Maziya Sports and Recreation – Maldív-szigetek), Belu (Astra), G. Matei (Gornik Leczna-Lengyelország), Dobrosavlevici (Concordia Chiajna), Kuku (FC Botoșani), Al. Ioniță (FC Vereinslos-Bundesliga 3.), V. Morar (Viitorul), Netzer, Borza és Iacobovici mezőnyjátékosok, ugyanakkor Daniel Stanciu sportigazgató is.
Helyükbe fiatal és tapasztalt játékosok érkeztek, ugyanakkor három idegenlégiós is csatlakozott a kerethez.

Kik jöttek az ASA-hoz?

A tapasztalt hazai labdarúgók közül megemlíthető a 32 éves Bănel Nicoliță középpályás, aki másfél évvel korábban Dan Petrescu edzősége alatt rövid ideig már tagja volt az ASA keretének – ő a Brăila megyei 4. ligás CS Făurei-től érkezett – , a 31 éves Viorel Ferfelea középpályás legutóbb a CSU Craiovát erősítette, de korábban a Sportul Studențesc csapatánál játszott, továbbá a 26 éves Marius Bâtfoi támadó – aki tavaly a másodosztályú CS Baloteşti-nél kergette a labdát – , de egykoron focizott a Bukaresti Steaua II., Unirea Urziceni, FC Snagov, CS Otopeni, CS Buftea, FC Clinceni, Galaci Dunărea együtteseinél is.

Mellettük élvonalbeli tapasztalattal rendelkezik a 27 éves Mirel Bolboașă hálóőr, aki a Petrolul Ploieștitől szerződött Marosvásárhelyre, egykoron pedig a Kolozsvári Universitatea, az FC Viitorul, az FC Clinceni, a CS Buftea és az FC Argeș színeiben lépett pályára, valamint a tehetséges, 22 éves Eduard Papp, aki az őszi idényben a 2. ligás Nagyváradi Luceafărul, korábban a Temesvári Poli játékosa volt. Új és tapasztalt játékos a szintén 2. ligás Tatrangi Egyesüléstől érkező támadó, Andrei Sin (25 éves), aki ezelőtt még az FC Viitorul, a CS Otopeni, a Callatis Mangalia, a Delta Tulcea, a CSU Craiova és a Bukaresti Juventus színeiben szerepelt.

Az idegenlégiósok közül visszatért az ASA-hoz a spanyol hátvéd, a 29 éves Javier Velayos – aki 2014 és 2016 között volt az ASA tagja – , és az őszi szezonban a spanyol harmadosztályú Racing Ferrolt erősítette. A 23 éves görög hátvéd, Konsztantinosz Rugalasz a belga másodosztályú Heverlee Leuventől érkezett városunkba, előtte pedig a görög Olimpiakosz Pireusz, Ergotelisz, Iraklisz Szaloniki és Fosztirasz, illetve a spanyol Atletico Madrid B alakulataiban futballozott. A 25 éves portugál támadó, Luis Alberto Medina a grúz első osztályú Sioni Bolnisi csapatától érkezett, korábban a szintén grúz Dinamo Batumi labdarúgója volt.

Kik utaztak el Antalyába?

Ilie Stan vezetőedző a következő játékosokkal utazott Törökországba:
Mirel Bolboașă, Eduard Papp, Bogdan Moga és Alexandru Podar-Pethő – kapusok; Robert Candrea, Octavian Deaconu, Sebastian Bucur, Szász Tamás, Emil Dică, Tiberiu Petriș, Marius Constantin, Gaston Mendy, Viorel Ferfelea, Andrei Sin, Marius Bâtfoi, Sergiu Păcurar, Marvin Schieb, Cristian Balgiu, Carlos Chertes, Gabriel Mureșan, Andrei Ciolacu, Bănel Nicoliță, Răzvan Dulap, Ciprian Rus, Konsztantinosz Rugalasz, Javier Velayos és Luis Alberto Medina – mezőnyjátékosok.

Nem kaptak támogatást

A Marosvásárhelyi ASA honlapján közölte, mindannak dacára, hogy létezik szerződés a két fél között, ebben a szezonban a klub nem kapott semmilyen összeget a városi önkormányzattól. A klub teljes tevékenységét (fizetések, mérkőzések megrendezése, egyéb költségek) eddig más forrásokból fedezték: a televíziós közvetítésekből, finanszírozásokból és jegyeladásokból. Az alakulat antalyai edzőtáborát is az egyik szponzor segítségével sikerült előteremteni.

Share Button
Ennyien olvasták: 599

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.