Központ
2018. július 20. péntek, Illés

Az ASA sikersorozatának kulcsa: „A fontos döntéseket közösen hoztuk meg”

Czimbalmos Ferenc-Attila május 7, 2015 Sport

asaSepsiKoll

Interjú prof. dr. Benedek István hematológussal, az ASA vezetőtanácsának tagjával az együttes múltjáról, jelenéről, jövőjéről és nem utolsósorban a bajnoki cím elnyerésének lehetőségéről.

benek istvan asa– Köztudott, az ASA a labdarúgó 1. liga új éllovasa. Milyen erőfeszítéseket igényelt, hogy tudatosítsák a vezetőség körében az összefogás fontosságát, ami nélkül elképzelhetetlen lett volna az idei kiváló szereplés?
– Egy nagyon jól összeválogatott csapatról beszélünk, amelynek keretében több, nagy tapasztalattal rendelkező játékos szerepel, akik számos bajnoki címet, kupagyőzelmet értek el már, valamint a Bajnokok Ligájában is szerepeltek. S ami rengeteget számított: a vezetőtanács a fontos kérdésekben – mint például egy-egy edzőváltás, vagy a játékosok kiválasztása – mindig közösen, jól döntött. Így sikerült Marosvásárhelyre igazolni olyan kiválóságokat, mint Sepsi László vagy más futballisták, akik felső szinten játszottak az eddigi együtteseiknél. Egy valóban ütőképes csapat alakult ki, ami nem kis teljesítmény.

– A játékosok ide hozatalában fontos szerepet játszott a klub vezetőtanácsa is?
– Az nem titok, hogy a csapat magját Daniel Stanciu, a klub volt vezérigazgatója alakította ki, aki sokakat személyesen ismert a jelenlegi csapattagok közül. De ugyanakkor Claudiu Maior alpolgármester maga is több játékost győzött meg a vezetőtanács segítségével és javaslatára, hogy az ASA-nál játszanak, tehát a fontos döntéseket együtt hoztuk meg.

– A klub vezetősége, illetve a klub igazgatótanácsának tagjai hitték volna az őszi idény után, hogy az együttes hónapok múlva a bajnoki címért harcolhat?
– Miután láttuk, milyen kaliberű játékosok szerződtek a csapathoz, úgy véltük, hogy az első öt között végezhetünk, de azt nem hittük volna, hogy szóba jöhet az első két hely, mi több, hogy a bajnoki címért való küzdelembe is beleszólhatunk. Titkon azért reménykedtünk. Azt szerettük volna – hiszen, valljuk be, anyagi gondok is vannak –, hogy minél jobban szerepeljen a csapat, hiszen a televízió-közvetítések után befolyt összeg mérvadó, és emiatt is fontos, hogy milyen helyen végez a csapat és milyen összegeket kap a bajnokság végén.

– Közismert a sport tömegmozgató ereje. Ennek fényében gondoltak-e arra, hogy éppen a futball lesz az a sportág, amely Marosvásárhelyen ezt a szerepet ellátja majd?
– Ez az elképzelés már 8–10 éve megfogalmazódott bennünk, hiszen minden marosvásárhelyi focirajongó látta, hogy milyen edzés- és játéklehetőségek voltak Marosvásárhelyen. Ebbe személyesen is belekóstoltam, hiszen egyik fiam, Mátyás is futballozott, és nehézséget okozott, hogy nem léteztek sporttermek, labdarúgópályák városunkban. Akkor hoztuk a döntést, hogy szükségszerű felépíteni egy infrastruktúrát, hogy a gyerekeknek legyen, ahol futballozni. A másik fontos tényező volt olyan játékosokat ide hozni, akik példaképek lehetnek a gyerekek, a fiatal játékosok számára, akikre fel tudnak nézni. Így született meg az ötlet, hogy egy jó, ütőképes felnőttcsapatot hozzunk létre, amely a város reprezentatív együttese lehet. Elengedhetetlen, hogy helyi, ügyes, tehetséges játékosokat találjunk, felkaroljuk őket, akiket beépíthetnek majd a felnőttcsapatba.

Tudom, mennyire fontos ez, hiszen hajdanán szurkolója voltam az ASA-nak, emellett válogatott szinten úsztam. Emlékszem, hogy Marosvásárhelynek volt egy jó labdarúgócsapata, egy tehetséges játékosok alkotta kézilabda-, egy jó vízilabdacsapata, majd idővel mindenik megszűnt, így a sportszerető emberek­nek nem adatott meg a lehetőség, hogy úgy szurkoljanak, mint egykor. Mindenképp örülünk annak, hogy  újra feléledt városunkban a futball, a kosárlabda, a kézilabda, a vízilabda, a tömegsport.

Fontos kiemelni, hogy az elején a polgármester hallani sem akart az általunk elképzelt infrastruktúra kialakításáról, de Claudiu Maior alpolgármester felkarolta az ötletet, támogatta többedmagával. Ez egy hosszú távon megtérülő befektetés volt, most pedig ennek a titáni munkának beérett a gyümölcse.

– Hogyan látja a csapat jövőjét, tudva azt, hogy az ASA európai-kupaszereplés előtt áll?
– Nagyon örvendünk ennek, de most a legfontosabb, hogy sikerüljön megnyerni a bajnoki címet, ami egyedülálló, történelmi esemény lenne Marosvásárhely labdarúgóéletében, és büszkék vagyunk, hogy a sport- és futballszerető vásárhelyiek szívvel-lélekkel szurkolnak az ASA-mérkőzéseken.

Share Button
Ennyien olvasták: 355

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.