Központ
2019. január 20. vasárnap, Fábián, Sebestyén

Az idén is sikeresek a Maros megyei gyeplabdázók

Czimbalmos Ferenc-Attila december 1, 2016 Sport

Böjthe Zsombor és a kendi együttes

2016-ban, akár a tavaly, hazai és nemzetközi szinten kiváló eredményeket értek a Maros megyei lány és fiú gyeplabdázók. Eredményeikről és sikerélményeikről a marosvásárhelyi ISK edzőjével, Kui Csabával beszélgettem, aki az U 16-os lány és fiú korosztály válogatott edzője is egyben.

Böjthe Zsombor és csaladja

Böjthe Zsombor és csaladja

– Közeledik az év vége, kérlek, összegezd, milyen eredményeket értek el a marosvásárhelyi és egyben a Maros megyei gyeplabdázók a hazai és nemzetközi megmérettetéseken…
– Az idén is, akárcsak korábban mind a lányok, mind a fiúk, vagyis az U12-es, U-14-es, U-16-os U-18-as korosztályok a Marosvásárhelyi Iskolás Sportklubot képviselik országos szinten, ahol sikeres eredményeket értek el. A 12 éves fiú korcsoportban országos bajnokok lettünk Sepsiszentgyörgyön, a lányokkal másodikak lettünk ugyanebben a korcsoportban, itt azonos pontszámot értünk el a rădăuți-i sportiskolával, de jobb volt a gólarányunk. Ezekben a korosztályokban nyolc csapat van, vagyis Radauți, Sepsiszentgyörgy, Brassó és Marosvásárhely két-két korosztályos együttese. A többi korosztályokban még folyik a bajnokság, az U14-es fiú korcsoportban is országos bajnokok lettünk, azaz kiváló eredményeket értünk el az idei évben is.

Kui Csaba és csaladja

Kui Csaba és csaladja

– Ezek kiváló eredmények, arra való tekintettel, hogy sajnos még mindig gyerekcipőben jár Romániában a gyeplabda.
– Igen, de annyit tudni kell, hogy Marosvásárhelyen és a megyében sikerült eddig kellőképpen népszerűsíteni a gyeplabdát, ugyanis vidéki iskolákba is kijárok oktatni: itt megemlíthetem a kendi Sámuel József Általános Iskolát, ahol Böjthe Zsombor sporttanárnak is köszönhetően sikerült megismertetnünk a gyeplabdát a helyi diákok körében, ahonnan 12-14 éves korosztályú gyerekek igen ügyesek, tehetségesek, ők sikeresen részt vesznek a marosvásárhelyi ISK-al az országos bajnokságban. Ugyanakkor Nyárádszeredában a Deák Farkas Általános Iskolában is van egy 12 fős csoportom, akik 9-11 éves, ügyes gyerekek, őket is bevetettük a bajnokságba. Remélem, még sokat tanulnak, és szép sikereket fognak elérni. Nem utolsó sorban a héderfáji általános iskolában még mindig oktatom a gyeplabdát, ők a 16 és 18 éves lány korosztályban szerepelnek az országos bajnokságban.

1

– A minap Horvátországban is részt vettetek egy nemzetközi gyeplabda versenyen. Ott milyen eredménnyel jártatok?
– Nemzetközi szinten is megmutattuk magunkat, ugyanis nemrég, azaz október 4-6-a között Horvátországban vettünk részt egy nemzetközi tornán, ahol egy 13 éves fiú csapattal vultunk jelen. Hat csapat volt ebben a korosztályban, szenzációs szervezés mellett. Két pályán folytak párhuzamosan a mérkőzések, a 9, 11, 13 és 16 éves korosztályban. Horvátországból, Szlovéniából, Olaszországból és Romániából vettek részt csapatok a színvonalas tornán, nekünk főleg a tapasztalatszerzés volt a fontos, hiszen ők már ilyen korban felsőbb szinten űzik a gyeplabdát, ezért nem is összpontosítottunk az eredményekre. A horvátok sokkal előrébb tartanak a gyeplabda színvonalát illetően, sőt ott 16 éves korig még nem játszanak az országos bajnokságokban, viszont könnyen átruccannak szomszédos országokba egy-egy barátságos tornára, hiszen megtehetik, ami nagy lehetőség számukra a fejlődés szempontjából.

– Honnan voltak az ISK együttesét képviselő gyerekek?
– Négy gyerekünk volt Marosvásárhelyről (Kacsó Botond, Szőcs Norbert, Kulcsár Roland és Koréh Szabolcs), és három Kendről (Máté Kristóf, Bakó Dávid és Gál Krisztián).

– Hogy látod a gyeplabda jövőjét Maros megyében?
– Ameddig lehetőségem lesz rá és az egészségem engedi és továbbra is támogatnak engem a segítőkész kollegáim – mint például a kendi Böjthe Zsombor –, biztos vagyok abban, hogy a gyeplabda Maros megyében élni fog. Ugyanakkor nagyon szeretném, ha lenne előrelépés, hogy fejlődjünk, terjedjünk a városok szintjén. A legnagyobb probléma az, hogy nincs kellő gyeplabdát oktató szakemberünk, annak ellenére, hogy ez olimpiai sportág.

Albertini Zoltán

Albertini Zoltán

– Más hazai városokban van-e fejlődés?
– Én már 21 év távlatából figyelem a sportág fejlődését, hiszen 1991-ben kezdtem űzni. Annak idején Albertini Zoltán, marosvásárhelyi bolyais testnevelő tanárnak köszönhetően még a jégkorongról álltunk át a gyeplabdára, azóta sajnos azok a gyökerek Rădăuți, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Brassó és Bukaresten kívül más városoknak nem igazán kapaszkodtak meg a talajban. A szövetség szintjén is beszéltem az illetékesekkel, hogy valahogy iskolai, vagy legalább sportiskolai szinten bármilyen szakosítású tanárokat segítsék abban, hogy végzettséget szerezzenek, hogy oktatni tudják a gyeplabdát. Remélem, hogy a közeljövőben még 2-3 nagyobb romániai városban ismertté válik a gyeplabda.
– A közeljövőben hol, milyen versenyekre hívtak meg titeket?
– December 9-11-e között a bulgáriai Plovdivban részt veszünk a balkán bajnokságon a 16 éves lánycsoporttal. A tavaly ott a 16 éves korosztállyal másodikak lettünk, a fiúk pedig balkán bajnokok lettek. Ugyanabban az időpontban, azaz december 10-11-e között a magyarországi Mikulás Kupa nemzetközi tornán veszünk részt, ahol rajtunk kívül horvát, szlovén, szerb csapatok lesznek jelen.


cnc_600x90px


Share Button
Ennyien olvasták: 561

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.