Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

Az ISK úszóinak remek nemzetközi eredményeiről

Czimbalmos Ferenc-Attila március 31, 2016 Sport

Oradea

A Marosvásárhelyi Iskolás Sportklub úszói az elmúlt időszakban Nagyváradon, majd a németországi Mainz­ban, aztán a Debrecenben megrendezett nemzetkö­zi megmérettetéseken értek el kiváló ered­­ményeket. Az ISK úszó szakosztályának edzőjével, a 35 éves marosvásárhelyi Anderka-Farkas Kingával beszélgettem a fent említett versenyekről és az eredményekről.

Nora
– Három héttel korábban az ISK úszói Nagyváradon egy nemzetközi megmérettetésen vettek részt, ahol remek eredményeket értek el. Kik voltak a legeredményesebbek?
– Március 12–13-a között Nagyváradon tartották a 7. Schier Herman Emlékversenyt, amelyen Magyarország, a Moldovai Köztársaság és Románia mintegy 700 úszója vett részt.
A Marosvásárhelyi Iskolás Sportklubot a következő versenyzők képviselték: Orban-Kis Eszter (13 éves), Orban-Kis Orsolya (11), Vass Dennis (11), Radu Matei (10), Sárkány Melinda (9), Székely Kristof (9), Anderka-Farkas Kamilla (8), Sántha Emilia Nóra (8), Szabó Timea (8), Maday Timea (8), Erdélyi Hajnal Dorottya (8), Józsa Dalma Lara (8), Kocsis Zsombor (8), Nagy Szabolcs (8),
Feiffer Hunor (7), Szabo Ágota (7), Geréb Nóra (7) és Radu Șerban (7).
Közülük a következő gyerekek értek el jó eredményeket:
Orban-Kis Orsolya 2. lett az 50 méteres pillangó, 3. az 50 méteres hátúszásban, 4. az 50 méteres mellúszásban és szintén 6. az 50 méteres gyorsúszásban;
Vass Dennis 2. helyet szerezte az 50 métere pillangó és 6. lett az 50 méteres hátúszásban;
Radu Matei 2. lett az 50 méteres mell és 4. az 50 méteres gyorsúszásban;
Sántha Nóra 2. lett az 50 méteres gyors és 50 méteres hátúszásban, míg az 50 méteres pillangóban 3. helyen végzett; míg Anderka-Farkas Kamilla 6. lett az 50 méteres mell és az 50 méteres hátúszásban.

Gergely Ferenc, ISK
– A nagyváradi versennyel egyidőben, a németországi Mainzban is nemzetközi úszóversenyre került sor, amelyen részt vett egy marosvásárhelyi versenyző. Ki ő és az ő eredményéről mit kell tudni?
– A 12 éves marosvásárhelyi Gergely Ferenc 7 aranyéremmel tért haza a Mainzban megrendezett Internationales Schwimm Fest nevű nemzetközi úszóbajnokságról. A Németországban megrendezett versenyen az ifjú sportoló 7 próbát kellett kiálljon, és mint kiderült, mindegyikben ő bizonyult a legjobbnak. Egyébként az immár 49. kiadásához érkező nemzetközi úszóversenyen mintegy 500 versenyző vett részt, Gergely Ferencnek többek között német, amerikai és magyarországi versenyzőkkel kellett összemérnie erejét és tudását. A sportoló a Mol ZRT Tehetségkutató Program keretén belüli támogatásának köszönhetően jutott el a megmérettetésre.

Gergely a pódiumon Mainzban

Gergely a pódiumon Mainzban

– Ő milyen versenyszámokban volt érdekelt Mainzban?
– Voltak próbák, ahol erős volt a mezőny, de volt ahol nem annyira. Egyes próbákban nagyon jól úszott, másokban meg átlagosan. Ő a 400 méter vegyes-, 100 és 50 méter mell-, 100 és 50 méter pillangó-, 100 és 50 méter hát­úszás próbákon lett első.

iskicsi
– A harmadik versenyre hol került sor?
– Az elmúlt hétvégén az ISK egy másik tehetséges úszója, 12 éves Márton Janka Debrecenben vett részt a Hajós Alfréd Kupán, ahol a 100 méteres hátúszásban és mellúszásban ezüstérmet, a 200 méteres vegyesúszásban bronzérmet, míg a 200 méteres gyorsúszásban a negyedik helyen végzett.

– Az eredmények azt igazolják, hogy ügyes, tehetséges úszók vannak a szakosztálynál.
– Az ISK-nál minden gyerek ügyes és tehetséges, akikről hallani fogunk még. Sokan velem kezdték az úszást, aztán kollegám,
Peteley Attila kezei között formálódtak, egyesek visszakerültek idővel hozzám.

– Milyen versenyek lesznek a közeljövőben, amelyeken indulnak majd az ISK versenyzői?
– Területi versenyek következnek, ahol a 200 méter gyorsúszásban határidőket kell teljesíteniük a gyerekeknek, hogy idővel részt tudjanak venni országos méretű versenyeken. Előbb a 2005-2006-os, majd a 2003-2004-es születésű gyerekeknek lesz verseny kiírva.


Az ISK úszó szakosztályáról

A Marosvásárhelyi Iskolás Sportklubnál 1959 óta létezik az úszó szakosztály, amit Fazakas Magdolna alapított meg és ott tevékenykedett 1970-ig.

Az évek során a szakosztálynál Jenei István, Kézdi Béla, Sanda Ștefănescu, Fülöp Ferenc, Peteley Attila, Kerekes István, Pethő Zoltán tanárok is dolgoztak.

A 70-es, 80-as és 90-es években sok, tehetséges versenyző ért el remek eredményeket hazai és nemzetközi versenyeken az ISK színeiben, mint például: Szőke Enikő, Tóth Mária, Méder István, Bálint Lórand, Eugen Pop, Fazakas Istvan, Petre Pintilie, Mátyás Attila, Vermeser Ottó, Szucher Ervin, Lőrincz Imola, Jánosi Barna, Pápai Ferenc, Kerekes István, George Cucuiet, Nagy Annamária, Gáspár Attila, Szakács Zsolt, Gagyi Csaba, Ötvös Klaudia, Coroș Daria, Farkas Kinga, Molnár Emese, Adrian Sava, Flavius Matei, Lelia Pop, Simon Ágota, Szávuly Zsuzsa, Laura Matei, Koszta Beáta, Gábos Andrea, Koós Lehel, Koós Evelin, Vlad Dandu, Radu Dandu, Veres Andrea, Csorbási János, Tóth Emőke, Monica Fărcaș, Oana Vasilescu, Szekeres Andrea, Both Timea stb.

A klub mindenkori leghíresebb és legsikeresebb úszója nem más, mint a többszörös román bajnok, korábbi Európa-bajnoki bronzérmes 27 éves Trandafir Norbert, aki a 2008-as pekingi és a 2012-es Londoni Olimpia után a harmadik hasonló világméretű eseményre készül az idén Rióban, és nagyon közel van az olimpiai kvótát jelentő A szint eléréséhez.


Share Button
Ennyien olvasták: 1021

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.