Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

„Bízom a fiatalokban, ők jelentik a jövőt”

Központ augusztus 22, 2013 Sport

„Bízom a fiatalokban, ők jelentik a jövőt”

Szkes_Kroly

Interjú Székes Károllyal, a marosvásárhelyi ASA 1. ligás női labdarúgócsapatának edzőjével, akivel a soron következő bajnoki idényről és az európai kupaszereplésről beszélgettünk.

– Rövidesen kezdődik a bajnoki idény, kik távoztak a keretből?
– A kerettel kapcsolatosan van jó, de kevésbé jó hírünk is. Kezdjük az utóbbival, hiszen a magyarországi Kopácsi Barbara Ausztriába igazolt, és Herczeg Andrea egyelőre abbahagyta a focit…

– Ez a hír váratlanul érte a szurkolókat. Mi történt Andreával, mi váltotta ki döntését?
– A bajnokság befejezése után Brassóba ment egyetemre, azóta nem tudni, hol van. Neki 2014 júniusáig érvényes szerződése van az ASA-val. Mi küldtünk neki egy hivatalos értesítést a lakcímére, felszólítottuk, jelentkezzen az edzésekre, ellenkező esetben kérjük az eltiltását, hiszen semmilyen tárgyalást nem volt hajlandó folytatni a vezetőséggel.

– Mindamellett, hogy ő ügyes, tehetséges játékos, vérbeli csatár, áldozatkész szülők gyereke, akik minden hazai mérkőzésen a pálya széléről drukkoltak neki, támogatták mindenben a sportpályafutásában. Ezért is érthetetlen, hogy távozott a csapattól…
– Jobban, mint én nem csodálkozhat senki, hiszen én neveltem, edztem évekig. Ha nem jelentkezik rövidesen, kérem a letiltását. Ennyit tudok elmondani, egyelőre ezt az ügyet nem vagyok hajlandó kommentálni.

– A keret többi tagjai maradtak?
– Igen, ugyanazzal a csapattal vágunk neki az új idénynek, próbáljuk megszerezni az első két hely egyikét. Ha nem is tudunk bajnokok lenni, bár a második helyen végezzünk, hiszen a második helyről is bejuthatunk a BL-csoportkörébe, feltéve, ha sikeresek leszünk a selejtezőkön.  

– Mikor kezdte el az ASA női együttese a felkészülést?
– Augusztus 5-én kezdtünk, egy hétig a víkendtelepi Akadémián edzőtáboroztunk, aztán barátságos mérkőzésekre is sor került.

– Ezzel a kerettel megállja a helyét a csapat a bajnokságban, sikerül majd teljesíteni a vezetőség célkitűzését?
– Én biztos vagyok abban, hogy megálljuk a helyünket. A hangulat jó a csapaton belül, nagyon bízom a keret minden játékosában, de különösen a fiatalokban, akik az U17-os válogatottnak is tagjai. Ezentúl a fiatalokra fogunk alapozni, már évek óta erre készülünk.

– A kapus poszton kire számít leginkább?
– Părălută szeptember 1-jéig a bajnok kolozsvári Olimpianál van kölcsönjátékosként, ahol a Bajnokok Ligájában érdekelt. Az Olimpia vezetősége kérte erre, hisz a válogatott kerettag kapusuk mellett, szükségük van egy másik jó képességű kapusra is. Szeptember 1-je után visszavárjuk, hisz ő az ASA első számú hálóőre.

– Sipos Kincső, aki elvégezte az orvosit szintén marad?
– Igen. Volt vele egy hosszabb beszélgetésem, megállapodtunk abban, hogy minden további nélkül marad, és biztosított minket, hogy továbbra is számíthatunk rá mint az együttes egyik legtapasztaltabb játékosára, habár tudjuk, hogy a két ,,szakmát” nehezen lehet majd összeegyeztetni. Tőle ezután is azt várom, amit eddig is nyújtott, hogy hasznos tagja legyen a csapatnak, segítsen, ahogyan tud.

– Hogyan reagáltak fizikailag a játékosok a felkészítő időszakban?
– Az augusztusi nagy melegek miatt nem volt könnyű számukra az erőnléti edzés, de kitartóan dolgoztunk. Egyébként az anyagi támogatás, felszerelés továbbra is biztosítva van, a vezetőség az anyagi járadékot is biztosította a lányok számára, hogy gondmentesen tudjanak felkészülni a 2013/2014-es bajnoki idényre.

– Nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra, ami igen dicséretes. A jövő együttesét a jelenlegi fiatalok képezik majd?
– Természetesen. Sok múlik a fiatal játékosokon, hogy mennyire akarnak bekerülni a kezdő csapatba, hiszen remélem, megvan bennük a bizonyítási vágy, és úgy látom, sokkal tehetségesebbek, mint a jelenlegi, tapasztaltabb kerettagok.
Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az edzői C-licencet megszerzett lányok (Göder Brigitta, Sárosi Csilla, Máté Tünde), az iskola megkezdése után, járják el a város, a megye fontosabb iskoláit, és tehetséges, 10 éves körüli lányokat keressenek, fedezzenek fel.
Idővel mérkőzéseket, bajnokságokat szervezünk számukra, ők jelenthetik majd a vásárhelyi női foci jövőjét.

– Önnek továbbra is Máté Tünde marad a segítője?
– Igen, de idén több időt tölt majd a pályán, hiszen szükség van a tapasztalatára.  Herczeg Andrea külföldre vágyik  

Herczeg_Andi

Megkerestük a 19 éves Herczeg Andreát is, akit a döntése okáról kérdeztük:


– Miért is döntöttél úgy, hogy távozol az ASA-tól?
– Nagyon nehéz erről beszélni, annyi év után nagyon nehezemre esett otthagyni a csapatot. Röviden: ezentúl a tanulásra akarok koncentrálni.  

– Úgy értesültünk, hogy Brassóban szeretnéd folytatni a tanulmányaidat, de miért hagytad abba a focit?  
– Nem akarom végleg abbahagyni a focit, ha eltiltanak, akkor külön fogok edzeni, hogy kondiban tartsam magam. Hangsúlyozom: nem a fociért jöttem Brassóba, nem is tudom, hogy mi van a brassói együttessel, a Blue Angels-szel. Én az egyetemi tanulmányaim miatt jöttem a Cenk alatti városba. Több oka is van annak, hogy nem folytatom Marosvásárhelyen.

– Felsorolnád?
– Az egyik az, hogy nagyon szeretném egyszer külföldön folytatni a labdarúgó pályafutásom. A tavaly volt erre egy lehetőségem, volt egy ajánlatom, de erre nem kerülhetett sor. De erről  nem szeretnék most beszélni.


Share Button
Ennyien olvasták: 372

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.