Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Bokréta volt a marosvásárhelyi asztalitenisz kalapján

Központ szeptember 15, 2011 Sport

Bokréta volt a marosvásárhelyi asztalitenisz kalapjánolga

Minden idők legsikeresebb marosvásárhelyi asztaliteniszezője, a 43 éves Nemes Olga 1983 októberében alig 15 évesen, egy nemzetközi verseny után, egy gépkocsi csomagtartójában szökött át az akkor még létező svájci–német határon. Ott folytatta pályafutását, majd német színekben három olimpián, több tucatnyi európai és világrendezvényen vett részt, kiváló eredményekkel. Jelenleg a német–luxemburgi határ közelében lévő Saarbrückenben lakik, Luxemburgban gyerekeket meg felnőtteket edz és a mai napig sikeresen vesz részt veterán asztalitenisz világrendezvényeken, s gyakran rendez gyerekeknek edzőtáborokat.Telefoninterjúnkon készségesen, nosztalgiával tele mesélt irigylésre méltó sportpályafutásáról.

– Mikor kezdett el asztaliteniszezni?

– Édesapám már 4–5 évesen tanított játszani, majd többször tett oda, hogy asztaliteniszezzek, és ugyanakkor teniszezzek húgommal, aki később országos válogatottként is asztaliteniszezett. Aztán beíratott a Comerţulhoz, ahol 7 évesen nyertem az első versenyeket. Ahogy nőttem, naponta még nyolc órát is edztem. Az iskolai program után ebéd, majd edzés, utána tanulás, közben a szünetekben újra edzés következett. 10 évesen Bukarestbe kerültem, ahol internátusban laktam, majd idővel Arad színeiben is asztaliteniszeztem, aztán visszakerültem Marosvásárhelyre. Nagyon fárasztó volt, főleg az edzések, de szerettem.


– Marosvásárhelyen akkor több asztalitenisz-egyesület létezett, ahol kiváló tehetségek pingpongoztak. Minek is volt köszönhető, hogy annyi jó játékos volt az egykori csapattársai között?

– Valóban, én a Comerţulnál kezdtem asztaliteniszezni, majd az Înfrăţirea színeiben folytattam, amelynek lánycsapata bejutott a bajnokság első osztályába. A Comerţulnál az országos ifjúsági divíziós bajnokságban csapattársaim voltak többek közt Borbély Judit, Moldovan Rozalia, Kisgyörgy Judith, míg az Înfrăţireánál Lohr Kinga, Bálint Gabriella, Hatos Mária, Boanca Margareta is. 1982-ben Marosvásárhelyen négy csapat játszott a legjobbak között: a Constructorul lány- és fiúcsapata, meg az Înfrăţirea lány- meg fiúcsapata. Kiváló generáció tagjai asztaliteniszeztek akkor, akiket jól felkészült szakemberek edztek. A játékosok zöme vállalatoknál voltak alkalmazva, hobbiból sportoltak, példamutató csapat és edzőtársak voltak egyaránt, sőt akaratuk példátlan volt annak idején.


– Zsenge kora ellenére, sikeres sportpályafutás kezdetén volt, amikor alig 15 évesen disszidált. Mi késztette arra, hogy elhagyja az országot?

– Annak idején Romániában már a csúcson voltam, a régi kommunista rezsim ideje alatt nehezen lehetett külföldre, versenyekre kijutni, ott érvényesülni. Romániai sportolóként nehéz volt felvenni a versenyt a kiváló külföldi, anyagilag jobban szituált és technikailag precízebben felkészített versenyzők ellen. 1983-ban egy svájci verseny után maradtam kinn, egy gépkocsi csomagtartójában léptem át a zöldhatáron. Édesapám már előre megbeszélte egy német családdal, akik segítettek átjutni a határon, majd egy ideig náluk laktam és folytattam az asztaliteniszt Németországban.


Német színekben világraszóló eredményeket ért el, sokáig ön volt az egyetlen asztaliteniszező, akitől a szinte legyőzhetetlennek bizonyuló kínai ellenfelei is tartottak. Melyik nemzetközi eredményeire a legbüszkébb, az egyéniben és párosban veterán világbajnok, kétszeres veterán Európa-bajnok, a 40–50 év közöttiek mezőnyében, többszörös román német bajnok, kétszeres női Európa top 12 győztes, kétszeres Európa-csapatbajnok a német női csapattal, A-licenc edző Nemes Olga?

– A szöuli (1988), a barcelonai (1992), az atlantai (1996) olimpián való részvételre, valamint a kilenc világbajnokságon és ugyanannyi Európa-bajnokságon szerzett eredményemre szívesen gondolok vissza. 1983 és 1999 között minden évben rajta voltam az asztaliteniszezők Európa top 12-es listáján, amire is büszke vagyok, sőt arra is, hogy 5. lehettem egy időben a világranglistán.


– Évente hazalátogat Marosvásárhelyre, vannak-e még rokonai szülővárosában?

– Kevesen vannak rokonaim, de vannak barátnőim. Apum idővel Nagyváradra költözött, ahol van még négy féltestvérem, akik sikeresen teniszeznek. Ahogy tehetem, szívesen segítem, támogatom őket.


– Kikkel tarja a kapcsolatot az egykori csapattársai közül?

– Ferenczi Évával, aki közel lakik hozzám, és Alboiu Mariával tartom a kapcsolatot.


– Jelenleg hol edz, az egykori marosvásárhelyiek emlékezetében mindig oly kedves, mosolygós és ugyanakkor asztalitenisz-berkekben példaképnek számító Nemes Olga?

– A német–luxemburgi határ közelében elterülő, Saarbrückenben lakom, Luxemburgban gyerekeket meg felnőtteket edzek klubszinten. Ma is edzőként próbálom átadni mindazt a tudást, amit felhalmoztam. Ugyanakkor asztalitenisz-táborokat szervezek gyerekeknek, példa erre a szovátai, melyet Fejér-Konnert Andrással – akivel profi sportpályafutásom alatt vegyes párosban többször nyertem német bajnoki címet – közösen szerveztem. Közben az engem 27 éve támogató, Joola elnevezésű, sportfelszereléseket gyártó cég ügynöke is vagyok. Segítségükkel jutok el a veteránbajnokságra, ahol egyéniben és párosban is megnyertem a bajnokságot. De ez már csak hobbi, szórakozás.Nemes Olga eredményei Románia színeiben


1976-ban Râmnicu Vâlceán a pionírok országos döntőjén a 7 éves Nemes Olga egyéniben és vegyes párosban (Adler Sándorral) aranyérmet szerez, míg szeptemberben a Iaşi-ban rendezett gyermekbajnokságon Nemes Olga, Kisgyörgy Judit és Borbély Judith a dobogó legfelső fokára állhattak.

1977-ben a Comerţul ifjúsági lányai (Nemes Olga, Borbély Judith, Kisgyörgy Judit, Moldovan Rozalia) jutnak be az országos ifjúsági divíziós bajnokságba. Szeptemberben az „Ezüst ütő” 10 éven aluliak tornáján a lányok elnyerik a kupát (Nemes Olga, Lohr Kinga, Mihály Réka), a brassói országos gyermekbajnokságon a Comerţul lányai másodikok voltak.

1978-ban a csehszlovákiai Czesztahowában megtartott ifjúsági nemzetközi bajnokságon Olga a román ifi válogatott színeiben, Borbély Judith oldalán a döntőben 3:2-re veri a magyar válogatottat, párosban is aranyat szereztek a vásárhelyi lányok, egyéniben Nemes a harmadik.

1979-ben a serdülők országos döntőjén Nemes a 8–11 és 13–15 éves korcsoportban is első, akárcsak vegyes párosban, női párosban második, majd a 18 éven aluliak Bulgária nemzeti bajnoka, aztán Csehszlovákia serdülő és utánpótlás bajnokságán párosban is első.

1980-ban a Craiován lebonyolított országos ifjúsági bajnokságon összetettben első, egyéniben 3-ik, párosban és vegyes párosban is első. Junior országos bajnok, aztán begyűjti a Balkán-bajnokságot is, majd a lengyelországi serdülő és ifjúsági Eb-n a román csapattal ezüstérmes, egyéniben bronzérmes.

1981-ben az Înfrăţirea leánycsapata (Nemes, Lohr, Hatos, Bálint, Boanca) bejutott a bajnokság első osztályába. A serdülő Eb-n Nemes Európa-bajnok, az ifjúsági és serdülő Eb-n vegyes párosban első.

1982-ben országos bajnok egyéniben, párosban, vegyes párosban. 13 évesen a román felnőtt válogatott tagjaként, az isztambuli Balkán-bajnokságban mindent megnyer: csapatost, egyénit, párost.

1983-ban elnyeri a Maros-kupát, majd alig 14 évesen megnyerte a felnőtteknek kiírt Európa Top 12-t, életkorával nemcsak részvételi, hanem eredményességi csúcsot állítva fel. Októberben Ivangradban a Balkán-bajnokságon Románia csapata első lett (Nemes, Alboiu), egyéniben és párosban is aranyérmes, majd vegyes párosban bronzérmes lett.

Legfontosabb nemzetközi eredményei:

Részt vett a szöuli (1988), a barcelonai (1992), az atlantai (1996) olimpián, kilencszer volt világbajnokságon Románia és Németország színeiben, kilencszer volt Európa-bajnokságon, 1983 és 1999 között minden évben rajta volt az asztaliteniszezők Európa top 12-es listáján, 1990–2000 között az Európa-kupa első és második helyén állt a csapatok Európa-ligájában és nem soroltuk fel az edzőként elért sikereket. 2009-ben a horvátországi Porecben megrendezett veteránok Európa-bajnokságán első helyen végzett egyéniben és párosban.Külföldi egyesületei:

• 1983–1985: MTV Stuttgart (2. Mannschaft, Oberliga)

• 1985–1990: ATSV Saarbrücken

• 1990–1995: TSG Dülmen

•1995–2000: Team Galaxis Lübeck

• 2000–2002: TuS Bad Driburg

• 2002–2004: Budapesti Postás

• 2004–2005 Müllermilch Langweid

• 2005–2007 ASTT Pieve Emanuele (Olasyorsyţg)

• 2007–2008 ATSV Saarbrücken

• 2008–2009 TTSV Saarlouis-Fraulautern

• 2009–máig TSV Schwabhausen


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1166

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.