Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Bölöni az edzők tanácsának díszvendége

Czimbalmos Ferenc-Attila április 27, 2017 Sport

Bölöni üdvözli egykori csapattársat Fazakas Árpádot

Bölöni László díszmeghívottként vett részt a Maros megyei labdarúgóedzők szakmai bizottságának legutolsó ülésén, amelyre a hét elején a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban került sor. A rendezvényen részt vett többek közt Mircea Bucur, a Maros Megyei Labdarúgó-egyesület (AJF) elnöke, George Ciorceri, az egyesület szakmai bizottságának új elnöke, Varró Sándor alelnök, valamint a megye több szakvezetője, ifjúsági oktatója.

Figyelmesen követik Bölöni szavait az edzőképzésről

Bölöni sportpályafutását Cior­ceri méltatta, aztán a neves, futballban jártas marosvásárhelyi illetőségű szakember az edzőképzésről, az ifjú labdarúgók formálásáról, neveléséről, ugyanakkor a külföldi ifjúsági oktatási rendszer fejlődéséről, fontosságáról beszélt. Bírálta a hazai ifjúsági szinten lévő körülményeket, lehetőségeket, kitért az edzők alacsony felkészülési szintjére és nem utolsósorban a lemaradt hazai ifjúsági oktatásról is beszélt.

Bölöni a formáló edzők képzéséről beszél

„Egy egészséges alapokra épített klubnál nagyon fontos a nevelőedzők tevékenysége, hiszen ők azok, akik csiszolják a fiatal tehetségeket, akik később a felnőttcsapat hasznos tagjaivá válhatnak. Ez a tevékenység nem rövid folyamat, erre mintegy 2-3 év szükséges. De ahhoz, hogy a tehetségek kibontakozzanak, az adottság mellett szükség van odaadó, elszánt, kicsit „bolond” edzőkre, akik a körülményeknek megfelelően mindent beleadnak a mesterségükbe, és azok az edzők kellőképpen legyenek megfizetve”

– mondta el a nevelőedzők fontosságáról Bölöni.

Az egykori kiváló labdarúgó szakmai tapasztalatainak, a médiának és edző- és egykori sporttársainak köszönhetően reálisan látja a hazai ifjúsági nevelőedzők nehéz helyzetét, ugyanis a klubok vezetői nem nyújtanak kellő támogatást a fiatal tehetségek felkészítésében, emellett az edzők erőnlétileg sem dolgoznak kellőképpen velük, sőt az oktatók felkészülésével kapcsolatosan is nagy hiányok észlelhetők. Emellett szóvá tette a hazai lehetőségeket, az infrastruktúrát (stadionok, műgyepes fedett edzőpályák hiánya stb.), amik hiánya miatt sem lehet professzionális ifjúsági edzőmunkáról beszélni.

Bölöni példaként megemlítette, hogy a francia élvonalbeli Stade Rennais FC csapatánál, ahol 2003–2006 között tevékenykedett, 42 játékosmegfigyelő dolgozik, akik egész Franciaországban követik a fiatal, tehetséges labda­rúgókat, majd a neves együtteshez irányítják azokat.

Az ASA és a román válogatott egykori kiválósága végezetül érdekességként elmondta, hogy Franciaországban az ifjúsági labdarúgó-akadémiákat évente meglátogatja egy kétfős bizottság a Francia Labdarúgó Szövetség részéről, akik a klub infrastruktúrája alapján összegeket különítenek el számukra:

„Olyan kérdésekre kell válaszolni például, hogy hány négyzetméter az öltözők területe, mennyire vannak távol az öltözők a pályától, hány zuhanyozófülke, WC-ülőke van az öltözőkben, hány személy felügyeli éjjel az akadémiákon lévő gyerekeket, a játékosok közül hányan kerültek fel a korosztályos válogatottakba stb. Majd kiértékelik a kérdésekre adott válaszokat, amelyek alapján a föderáció bizonyos összegekkel segíti az akadémiákat, klubokat”

– jegyezte meg a neves szakember.

Varró, Bölöni, Ciorceri és Bucur


 

Share Button
Ennyien olvasták: 664

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.