Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Cél a bajnoki döntőbe jutás

Központ szeptember 22, 2011 Sport

Cél a bajnoki döntőbe jutás

DeriCsabaAz A-osztályos román kosárlabda-bajnokság és a Románia-kupa első szakasza alatt, a temesvári BC együttesével való összecsapás előtt beszélgettünk Déri Csabával, a marosvásárhelyi BC Mureş vezetőedzőjével az együttes nyári felkészüléséről, a játékosok fizikai állapotáról, a csapat ellenfeleiről, célkitűzéséről és nem utolsósorban családjáról. Utóbbiról nagy előszeretettel beszélt a körmendi születésű szakember, hisz a nyártól családja is átköltözött Marosvásárhelyre. Mi több, Déri Csaba újra apai örömök elé néz.


– Második éve ül az együttes kispadján, mely csapattal egy új, hosszú és kihívásokkal teli évad elé néz. Hogyan látja Déri Csaba a 2011–2012-es bajnoki évadot?

– Összeállt a végleges keret, amely szerintem az együttes történetének talán legerősebb kerete, mármint ami a játékosok egyéni képességeit illeti. Egyesek a nyáron már játszottak, mások csak augusztus elején kapcsolódtak bele a felkészülésbe, de van, aki éppen sérülésből van felépülőben, így nincs még kellőképpen kialakulva a közös hang a kereten belül. Az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektettünk a csapatépítésre, az úgynevezett műhelymunkára, fizikai, taktikai és technikai munkát folytattunk. Remélem, sőt bízom benne, hogy összeállt az utóbbi évek legerősebb játékoskerete.

– Mi a vezetőség által kitűzött cél?

– A tavaly a Románia-kupában a 4-ik helyen végeztünk, a Balkán-kupában is részt vettünk, az idén kicsit eltérőbb a vezetőség célkitűzése. Azaz, a Románia-kupára nem fektetünk nagy hangsúlyt, a legfontosabb, hogy a bajnoki döntőben szerepelhessünk.
 

– Az együttes összeállítását megfigyelve egyetlen vérbeli beállósunk van, a 34 éves Virgil Stănescu személyében. Ne adj’ Isten, ha lesérül, ki tudja majd pótolni? 

– A tavaly is egyetlen beállósunk volt, az idén ezúttal ő tölti be ezt a szerepkört, de Flavius Lăpuşte, Uros Mirkovic, sőt a fiatal Daniel Uta is betöltheti. Ez, tulajdonképpen egy olyan poszt, amin még gondolkodom…

– Apropó fiatalok. A csapatban jelenleg négy, 18–20 év közötti fiatal játékos van. Kapnak-e ők lehetőséget a soron következő bajnokságban?
– A marosvásárhelyi utánpótlás az utóbbi években nehezen tudta tartani a ritmust az A-osztályos, tapasztalattal rendelkező, kezdő játékosok mellett. Talán évekre lenne szükség ahhoz, hogy egy színvonalon legyenek, ezért temérdek munkával sokat kell még fejlődniük. Baczó Balázs, Oltean Gabriel, Oprea Alin és Daniel Uta is azok közé tartoznak, akik a játéktapasztalattal rendelkező játékostársaik között sokat fejlődhetnek, így idővel beugorhatnak helyükbe. Gondolom, nekik is megvan az esélyük, amit kihasználhatnak, sőt
alkalomadtán rájuk alapozok.

– Déri Csabát családja is követte Marosvásárhelyre, így, gondolom, boldogabb és nyugodtabb lett a tréner…

– Valóban, eddig nem volt könnyű távol lenni egymástól, de most minden megoldódott és ideköltöztek hozzám, Marosvásárhelyre, aminek nagyon örvendek. Annál jobban örvendek most, ha minden igaz, hogy a feleségem két hónapos terhes, így újra apai örömök elé nézek! A fontos, hogy ők jól legyenek, így együtt boldogok vagyunk.

– Negyedik éve, hogy Romániában dolgozik. Mennyire szokta meg az itteni életet, a várost, az embereket?

– Nekem, meg családomnak tetszik Marosvásárhelyen. Én is magyar vagyok, ha nem is itteni magyar, de nagyon megszoktam, megszerettem az itteni emberek szeretetét, melegségét, tisztelem és értékesnek tartom a kétnyelvűséget. Melegszívű emberekkel vagyok körülvéve ebben a szép, tiszta egyetemi városban, röviden fogalmazva, szeretem itt. A fiamnak román útlevele van, mi több, kedves, sepsiszentgyörgyi feleségem van, nincs kizárva, hogy idővel itt telepedjünk le véglegesen. Addig is a legfontosabb, hogy munkám sikeresen folytassam és a vezetőség által kitűzött célokat a játékosokkal meg a vezetőség tagjaival elérjem. Ebben pedig nagy szükségünk lesz a szurkolók segítségére is, akik mintegy hatodik játékosok számunkra.A legerősebb kerettel indulnak

Szalkay Józsefet, az együttes elnökét nemrég beválasztották a szövetségi bizottságba, amelynek rajta kívül Mircea Cristescu (U-Mobitelco Kolozsvár), Liviu Puicu (CSM Bukarest) és Ionuţ Georgescu (Asesoft Ploieşti) is tagja, s amely a különböző vitás kérdésekben hivatott dönteni. A soron következő bajnoki idényről nyilatkozott lapunknak:


– A BC Mureş történetének legerősebb keretével indulunk el a bajnokságban.  Jó a csapatunk, jó az edzője, így remélem, hogy a csapat vezetőinek, támogatóinak és szurkolóinak a közös összefogásával, támogatásával sikerül bejutnunk a bajnoki döntőbe. Minden együttes erősített, ezért nem lesz könnyű bajnokság, de én remélem, hogy fennállásának a leglátványosabb eredményét érheti el a csapatunk, mármint ami a játékosok képességeit illeti. A szurkolóktól türelmet kérek és azt, hogy legalább olyan keményen szurkoljanak majd (és nem csak a jó pillanatokban, hanem a nehéz percekben is), mind amilyen odaadással és határozottan fognak harcolni játékosaink a kitűzött cél eléréséért.
 


Share Button
Ennyien olvasták: 802

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.