Központ
2020. november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

Ciorceri visszatért az ASA-hoz

Czimbalmos Ferenc-Attila március 17, 2016 Sport

Ciorceri ASA 2016-3

Ahogy újságunk honlapján már korábban megírtuk, az ASA igazgatótanácsa a 60 éves George Ciorcerit bízta meg a labdarúgócsapat irányításával.

A szakember a nyárig kötelezte el magát a marosvásárhelyi együttessel, tizenhat évvel korábban, 1995–2000 között már vezette az ASA elődjét, az AS Armatát.
Ebben az idényben George Ciorceri az ASA ötödik vezetőedzője, Dan Petrescu, Vasile Miriuţă, Cristiano Bergodi és Petre Grigoraş után.
Vezetésével a csapat, a felsőházi rájátszás 2. fordulójában hétfőn este hazai pályán a fővárosi Dinamo együttese ellen gólnélküli döntetlent játszott. Ami a legfontosabb: javuló játékkal. Az alábbiakban az ASA új edzőjét mutatjuk be olvasóinknak:

Ciorceri ASA 2016-1

Mikor ismerkedett meg a focival Ciorceri?

A Beszterce megyei Nagydemeteren született 1955-ben, de Balánbányán vált ismerté, hiszen 1973 és 1980 között az akkori C-osztályos együttes színeiben futballozott. 1980-1982 között a B-osztályos gyergyószentmiklósi Viitorul játékosa volt.

AS Armata Old Boys 2013

AS Armata Old Boys 2013

Mikor került a marosvásárhelyi AS Armatához?

Az 1982–1983-as idényben a Czakó János-Kiss Madocsa páros irányította a csapatot, a Gyergyóból idecsalogatott George Ciorcerivel, a régeni Monoki Mihállyal gyarapodott a játékoskeret, ugyanakkor felnőtt az elvárásokhoz Varga László, az erős mag homogenitása és tudásszintje (Ispir, Bölöni, Hajnal, Both Gy., Biró I., Szabó I., C. Ilie, Jenei F., Gáll D. és D. Naste), úgy tűnt, biztosítani tudja a kontinuitást, a 291 mérkőzésen pályára lépő Fazakas Árpád és a 214 első osztályú meccset maga mögött tudó Unchias kiválása dacára is.

Egykori játékosaival 2015-ben -Kovacs Cornel+Porav  Cristian+Olah György+Ciorceri

Egykori játékosaival 2015-ben

Mikor szerezte az első gólt az AS Armatánál?

1982. július 18-án a lengyel WSK Slask (Wroclaw) együttese látogatott Marosvásárhelyre, amely találkozón Ciorceri is bemutatkozott, így a tapasztaltabb Naste (Varró, Biró II. L.), Márton L., Biró L., Szabó, Ispir, Gáll D., Both II., Biró I., Monoki, Fanici és Cernescu (M. Muntean) mellett léphetett pályára. A hazai gólokat Fanici (2) és Szabó szerezték, így az AS Armata 3-2 arányban diadalmaskodott.
Az akkori A-divíziós bajnokságban Ciorceri 1982. augusztus 28-án lőtte az első találatát a Petrolul elleni 2-0 arányban megnyert meccsen.

Az ASA 50 éves évfordulóján-Biró II.  Levente+Botezan+Ciorceri+Muntean

Az ASA 50 éves évfordulóján

Mennyi ideig focizott az AS Armata színeiben?

Ciorceri 1982–1988 között mintegy 170 hivatalos találkozón 30 gólt szerzett, az 1988–1989-es idény őszi szezonjában hagyta abba egy Steaua elleni 5-1-es hazai vereség után.
Az őszi idényben Ciorceri mindössze egyszer volt eredményes, akkori csapattársai közül megemlítendő D. Naste, Szabó I., Jenei F., A. Botezan, Fodor J., Nagy Z., Erős K., Szántó Cs., T. Gábor, Szigeti, Cr. Moldovan, A. Stoica is, viszont a gólokról O. Maier, Gh. Albu, Cr. Pintea is gondoskodott.

Jó barátjával, Bölöni Lászlóval

Jó barátjával, Bölöni Lászlóval

Mennyi ideig tevékenykedett edzőként az AS Armatánál?

A klub gyerek és ifjúsági központjának edzőjeként 1989-ben mutatkozott be, aztán 1992–1995 között a felnőtt együttes segédedzője, majd 1995–2000 között a vezetőedzője lett. Az alakulat akkor a B-osztályban szerepelt. 1990–1992 között a juniorok felkészítésén kívül az akkori megyei bajnokságban szereplő Ilefort is edzte.
Kezei közül olyan helyi tehetséges labdarúgók kerültek ki az évek folyamán, mint R. Cioloboc, Cr. Porav, T. Gabor, A. Pâslaru, M. Kovács, Csáki L., Zsigmond D. és Fl. Moldovan.

Öregfiúk mérkőzés előtt a Dorman-sportbázisnál  volt csapattársával, Adi Botezánnal

Öregfiúk mérkőzés előtt a Dorman-sportbázisnál volt csapattársával, Adi Botezánnal

Milyen együtteseknél edzősködött?

2001-ben az akkori B-osztályos temesvári Poli-t készítette fel, majd 2002 márciusában vette át az akkor C-osztályos kolozsvári CFR csapatát, amellyel felkerültek a B-osztályba. 2003-ban Kolozsvárról újra Temesvárra került. A 2004–2005-ös bajnoki idényben a B-osztályos aranyosgyéresi csapatot, a 2005–2006-os szezonban a dési Unireát, aztán újra a kolozsvári CFR-t vezette, majd 2007-ben a B-osztályos gyulafehérvári Unirea vezetőedzője volt. A 2008–2009-es évadban a kolozsvári CFR második együttesének volt az edzője, aztán a tordai Aranyost is irányította (2010–2012), viszont 2013-ban az akkor 1. ligás FC Brassó technikai igazgatójaként tevékenykedett, 2015-ben pedig rövid ideig az 1. ligás kolozsvári CFR-t is edzte.

Öregfiúk találkozón cserére készen

Öregfiúk találkozón cserére készen

Mit mondott az ASA-hoz való kerülése után?

Az első sajtótájékoztatón a szakember a következőket mondta a helyi média képviselőinek:
„16 év után térek vissza Marosvásárhelyre edzőként. Szeretném, ha az érkezésem új lendületet adna a csapatnak. A marosvásárhelyi labdarúgás a legfelsőbb szinten volt jelen az utóbbi években. A helyi fiatal, tehetséges labdarúgókra szeretnék támaszkodni, akik az idősebb, tapasztalt focisták mellett – akik a tavaly országos másodikok és Románia-kupagyőztesek lettek –, tudnak majd bizonyítani, de a legjobban felkészült játékosokat fogom használni. Az, hogy bekerültek a felsőházi rájátszásba, az a vezetőség érdeme is…”

Ciorceri ASA 2016-2

Ciorceri azt is megjegyezte, hogy szerinte magas szintű munka zajlik az ASA-nál, a csapat megérdemelten jutott be a felsőházi rájátszásba. Tudatában van annak, hogy nincs sok esélyük diadalmaskodni a bajnokság végén, így a hátramaradt fordulókban a javuló teljesítmény a cél.
George Ciorceri munkásságát Fekete Károly kapus­edző és Ciprian Prună erőnléti edző fogja segíteni.

Share Button
Ennyien olvasták: 1003

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.