Központ
2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella

Csizmadi Zsolt ötször „körbeszaladta” a Földet!

Czimbalmos Ferenc-Attila szeptember 15, 2017 Sport

Az Erdőszentgyörgyön élő 44 éves Csizmadi Zsolt Mihály hosszútávfutó maratonokon és ultramaratonokon vesz részt. Eddig számos versenyen végzett a dobogón, mintegy kétszázezer kilométert szaladt, ami az Egyenlítő ötszörös megkerülését jelenti. Zsolt gyógyszerészként dolgozik Korondon, soha életében nem volt beteg. Sportpályafutásáról mesélt a Központnak.

Erdőszentgyörgyön lakik, de Udvarhelyen kezdett sportolni

– A minap a Transilvania European Cross Festival nevet viselő marosvásárhelyi tereptriatlon és a terepduatlon Európa-bajnokság részeként tartott Szász Albert Emlékversenyt is megnyerte, ami sokadik győzelme karriere során. Milyen volt a verseny?
– Nem volt könnyű ez sem, de örvendek, hogy sikerült diadalmaskodnom, hiszen a versenyen 40-50 évesek kategóriában, a Székelyudvarhelyi Feel Good SE színeiben indultam, és 48,55 perces időeredménnyel teljesítettem a 11 kilométert. A nyílt versenyben 3. helyen végeztem, egyébként ez volt a harmadik címvédésem az emlékversenyen 2014 és 2016 után.

– Térjünk a sportpályafutása elejére. Hol, mikor kezdett el atletizálni?
– Ifjúkoromban Székelyudvarhelyen szabadfogású birkózással kacérkodtam, aztán mintegy 30 éve atletizálni kezdtem. Az első edzéseket a birkózóedzések után kezdtem el, aztán a jelenlegi udvarhelyi Feel Good egyesület elődjénél, a Perpetuum Mobile klubnál, Péter Attilának és Ilyés Lorándnak köszönhetően sajátítottam el a tájfutás és a hosszútávfutás alapjait.

– Ön nem erdőszentgyörgyi illetőségű?
– De igen, édesapám nyárádmenti, azaz vadasdi származású, anyai ágon erdőszentgyörgyi vagyok, viszont én Székelyudvarhelyen születtem.

Többszörös országos- és Balkán-bajnok

– Mikor vett részt sportpályafutása első hosszútávfutó versenyén, szupermaratonon?
– Első győzelmemet 1992 májusában értem el, amikor Hargita megyei bajnok lettem a Székelyudvarhelyi Tamási Áron gimnázium diákjaként. Viszont a Temesvári Nemzetközi Maraton volt az első komolyabb erőpróba számomra, ahol 12 ország sok versenyzője közül lettem az 5., viszont a legelső hosszútávfutó versenyen 2004-ban szaladtam, amikor a négyfős váltóval a Székelyudvarhely és Csíkszereda közötti 52 kilométeres távot sikeresen tettük meg, majd a dobogó legfelső fokán végeztünk. Idővel egyéniben is kipróbáltam magam, így egy évre rá, 2004 júniusában a Székelyudvarhely – Csíkszereda távot másodiknak teljesítettem 27 induló közül és 3:36,59-es idővel nyertem. Én nem a maratoni, hanem egyből a szupermaratoni versenyekkel kezdtem, amit sok más követett.

A dobogó legfelsőbb fokán. XXII. Tavaszi Szovátai futóversenyen

– Melyekre emlékszik vissza szívesen?
– Mindenikre! Például 2005 augusztusában a Csikszereda-Tusnád szupermaratonon a 46 kilométeres távon abszolút győztes lettem 2 óra 57 perc 8 másodperces idővel, ami a mai napig is pályacsúcs. Hegyi maratonon is többször indultam: például 2014-ben aTusnád-Szentanna-tó 23 km-es távon aranyérmet szereztem csapatban, ezüst­érmet egyéniben, majd 2005-ben és 2006-ban a Pro Cross Európa verseny 6 km-es távján diadalmaskodtam. Emellett 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben a szovátai tavaszi futóversenyen a 30-39 évesek korcsoportjában végeztem elsőként; de győztem 2014-ben a Hargita megyei napok alkalmából szervezett Székelyudvarhely – Csíkszereda szupermaratonon a 40-49 évesek kategóriájában, a 2004-es sepsiszentgyörgyi félmaratonon, a 2005-ös Kolozsvári Szupermaraton (50 km), 2013-ban a Hargita Trail Running versenyen (32 km, 1070 méteres szintkülönbség) is. Emellett a 2015-ös keszthelyi félmaraton váltóján egy Feel Good Teames csapattársammal, Ketősdi Jánossal a 12 országból jött 188 versenyző közül lettünk elsők 1:19-es idővel, egyéniben pedig az 1876 versenyző közül lettem a 10.

– Az utóbbi egy évben milyen eredményeket ért el?
– Néhányat említek meg: 2016 szeptemberében Gyulán a Torpi színeiben megnyertem a magyarországi Szenior Országos Bajnokságot, ahol a 3000 métert 10 perc 32 másodperces idővel lettem első. Az idén márciusban a Balkán és Országos Veterán Bajnokságon Bukarestben a 8 km-es crosson Balkán- és országos bajnok lettem 29 perc, 41 másodperccel, a 3000 méteren balkáni 4-ik és országos 2. lettem. Emellett a Szovátai Cross-versenyen is diadalmaskodtam a 4,2 km-es távon 14 perc 15 másodperces időeredménnyel, de július elején az Országos Veterán Atlétikai Bajnokságon Bukarestben, ahol az 5000 és 10000 méteres távon ezüstérmet nyertem.

24 óra alatt három maratoni távot futott

– Figyelemmel kísérve a pályafutását, észrevettem, hogy inkább az ultramaratonokra és az extrém futásra összpontosít. Egyéni célokat is teljesített?
– Igen. 2016 novemberében egy edzésen leszaladtam 100 kilométert egyedül, hátizsákkal a nyakamban, ami 9 óra 36 másodperces és 15 másodperces időnek felelt meg. Az idén az Udvarhely–Erdőszentgyörgy 70 kilométeres távot 7 óra 16 perc 23 másodperc alatt teljesítettem szintén egyedül, segítség nélkül. A minap 24 óra leforgása alatt három (!) maratoni távot szaladtam le (délelőtt, délután és éjszaka), amire büszke vagyok. A jövőbeli céljaim közé tartozik az Ultrabalaton 220 km-es táv, amit 32 óra alatt kellene megtegyek, ugyanakkor a Spartatlon, ami 246 km lesz…

– Évente eljár a Nemzetközi Tatai Minimaratonra, ahol több szovátai csapattársával együtt diadalmaskodik…
– Igen, a tatai hagyományos versenyen a szovátai Domokos Kázmér Iskolaközpontot képviseljük váltóban a 100 év alatti korcsoportban (a három váltótárs Soós Zsigmond, Moldován Szabolcs és Bíró Tamás). Például 2013-ban 12 ország 876 versenyzője közül abszolút 8. lettem a 40–44 éves korcsoportban, azaz a legjobb külhoni versenyző címet nyertem, ugyanakkor, a háromfős váltóban aranyérmet szereztünk.

– Előfordult olyan eset, hogy megmérettetés közben a versenytársa megsérült, és ön elsősegélyben részesítette?
– Igen. 2005-ben a Csíkszereda – Tusnád 46 kilométeres versenyen szaladás közben észrevettem, hogy a bukaresti ellenfelem megsérült, én pedig alapfokon elsősegélyt nyújtottam neki. Nekem akkor nem az volt a fontos, hogy győzzek, hanem az, hogy embertársamon segítsek, ami sikerült is. Végül a távot 2 óra 47 perc alatt teljesítettem, ami a mai napig rekordnak számít…

– Veterán atlétaként is sikereket ér el az országos bajnokságokon. Megszámolta, hány versenyen szaladt az elmúlt húsz évben?
– Igen, vezetem a nyilvántartást. Például 2016-ban 236 versenyen vettem részt, amelyek nagy részén a dobogón végeztem, de a keresztény értékekért, a békéért is szaladtam szakrális maratonon.

Gyógyszerészként dolgozik, soha nem volt beteg

– Hol szokott edzeni?
– Általában az Erdőszentgyörgy – Balavásár és az Erdőszentgyörgy – Szováta távon szoktam futni, de gyakran szaladok a Bucsin környékén is, emellett hetente egyszer dombedzésen és gyorsító edzésen is részt veszek. Amúgy pályafutásom során mintegy 200.000 kilométert szaladtam. Hogy ez milyen távolság? Már ötször „körbeszaladtam” a Földet! Egyébként a heti edzésfejadagom 200–250 km.

– Ön dolgozik, és ezzel párhuzamosan versenyzik. Hogyan sikerül a maximumot kihoznia magából?
– A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem gyógyszerészeti szakán végeztem 1997-ben, jelenleg Korondon dolgozom egy gyógyszertárban. A gyógyszerészi munkát nagy szeretettel végzem, ami a hivatásom is. Az emberekhez való türelemből és a munkabíróképességemből merítek energiát, mindenkin segítek, ugyanakkor mindenkit egyformán tisztelek és szeretek. Itt megjegyzem, hogy soha nem voltam beteg, de örvendek, hogy betegeken segíthetek.

– Mi jelent önnek a szaladás, ezen belül a hosszútávfutás?
– Először is életfilozófiát, ami meditációt jelent egyben, olyankor tapasztalom meg Isten közelségét a magányban, a csöndben, amikor szaladok, és ugyanakkor egészséget is nyerek ezzel. Számomra nincs versenytárs, csak szaladótárs, aki barát is egyben. Szerintem két győztes létezik: aki megnyeri a versenyt, és aki egészségesen be tudja fejezni a megmérettetést, de ezzel párhuzamosan örül ellenfele, vagy csapattársa sikerének, tanul a kudarcaiból is, ugyanakkor erőt merít a sikereiből.

Share Button
Ennyien olvasták: 1350

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.