Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Csődvédelmet kért a fizetésképtelen ASA

Czimbalmos Ferenc-Attila március 30, 2016 Sport

Mint ismeretes, az elmúlt héten, szerdán fizetésképtelenséget jelentett az ASA vezetősége, így a bajnokság felsőházi rájátszásában je­lenleg a hatodik helyen álló csapat nem indulhat majd az Európa Liga következő idényében.

Mutu ASA 2016 (4)

A román labdarúgó 1. liga tavalyi ezüstérmesének anyagi problémái azután kezdődtek, hogy az Országos Kor­rup­cióellenes Ügyész­ség (DNA) 2015 nyarán eljárást indított a klub önkormányzati támogatásai kapcsán és zárolta számláit, így támogatás nélkül maradt a klub, amely azóta már több mint félmillió eurós adósságot halmozott fel.

A fizetésképtelenségről, és hogy miért folyamodtak ehhez a lépéshez, a klub honlapján részletes beszámoló olvasható. Ezek szerint az ASA-nak 2015 júliusától hétmillió lejes (mintegy másfél millió eurós) pénzösszeg van zárolva a számláján, amelyhez egészen a klub ellen indított eljárás lezártáig nem férhet hozzá. Ebből kifolyólag úgy döntöttek, lemondják az európai kupaszereplést, és kérik a csődvédelmet, amely tulajdonképpen nem jelenti a tevékenység megszüntetését.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy három éven belül tartós megoldásokat keresnek és újraszervezik a klubot oly módon, hogy elkerüljék a csődöt, illetve benn tartsák a csapatot az 1. ligában. Ugyanakkor a közel­jövőben a klub elsődlegesnek tekinti a lab­da­rúgókkal való meg­egyezést a bérkifizetéseket illetően, valamint a klub összes adósságának törlesztését.

Az idény elején érkezett futballisták elfogadták, hogy csak a szezon végén, a televíziós közvetítési jogokból származó bevételből kapjanak fizetést, de a csődvédelmi törvény szerint a fizetésképtelenségig felhalmozott adósság a hitelezői listára kerül, amelyet az átszervezési terv elfogadásáig nem lehet törleszteni. A minap elfogadott tör­vénymó­dosítás szerint viszont a játékosok csőd­védelem esetén is kérhetik szabadon iga­zol­hatóvá válásukat, amennyi­ben legalább három hónapja nem kaptak fizetést.

A marosvásárhelyi csapat csődvédelme megemelte az alsóházi rájátszás tétjét, ugyanis ezáltal akár a hetedik helyen végző alakulat is selejtezőt játszhat az Európa Ligában, ha a Dinamo nem kapja meg az induláshoz szükséges engedélyt. Erre jelen pillanatban Jászvásár és Craiova a legesélyesebb, mivel a Kolozsvári CFR már korábban csődvédelem alá került, így előrelépése esetén sem lesz jogosult az európai kupaszereplésre.

Share Button
Ennyien olvasták: 525

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.