Sport

Csoma Alpár és Mimi Stoica szabadon igazolhatók

 

Csoma Alpár felső sor, balról a második és Mimi Stoica alsó sor jobbról a második a válogatottban

Mivel 2016 augusztusa óta nem kapták meg fizetésüket, a marosvásárhelyi City’us élvonalbeli teremlabdarúgó csapatának két volt játékosa, a szovátai illetőségű Csoma Alpár és a konstancai születésű Mimi Stoica panaszt emelt a Román Labdarúgó Szövetség jogi konfliktusainak elbíráló bizottságánál, amely március 14-i hatállyal szabadon igazolhatókká nyilvánította őket.

Ők voltak a vásárhelyi csapat keretének legrégebbi és legtapasztaltabb játékosai, akik egykoron több román bajnoki címet, Románia Kupát és Szuper Kupát nyertek.
A 33 éves Csoma Alpár a minap a Központnak kifejezte a státusával kapcsolatos nemtetszését, ami alapján előbb kikerült az első csapatból, majd a keretből is, aztán szabadon igazolhatóvá vált.

Több mint fél éve nem kaptak fizetést

– Alpár, az utóbbi időszakban nem játszottál a City’us-nál. Mi ennek az oka?
– Stoicával beadtunk a szövetséghez egy memorandumot, amelyben a szerződésbe foglalt elmaradt összeget kérjük, erre az egyesület vezetősége meg nem határozott időre az U19-es csapathoz küldött minket, de ott sem igazán kaptunk játéklehetőséget.

– Mióta tartozik pénzzel a City’us?
– Röviden fogalmazva augusztustól van elmaradva a vezetőség velem szemben, Mimi Stoica időközben még kapott egy bizonyos összeget. Így sem az albérletet, sem a vele járó költségeket nem tudtuk kifizetni. A klub vezetői azt hangoztatták, hogy elégedetlen játékossal nem tudnak dolgozni. De ezek szerint mi hogyan legyünk elégedettek? Eddig is kértük a klubnál a járandóságunkat, addig elégedettek voltunk, most, hogy a föderációhoz folyamodtunk, egyből elégedetlenek lettünk?

– Időközben mindketten az U19-es csapathoz kerültetek…
– Papíron leírva kérdeztük, hogy mi okból küldött a vezetőség az U19-es csapatához – ami nem igazán jogos, hiszen mindketten harminc év fölöttiek vagyunk –, mire ők azt felelték, hogy engem megvártak, hogy a sérülésemből felépüljek. Megjegyzem: pénz nélkül vártak meg, ami annyit ér, mintha meg sem vártak volna!

Szerződésajánlatuk van élvonalbeli és külföldi együttesektől

– Nem tudtatok valami úton-módon kiegyezni a vezetőséggel?
– Sajnos nem tudtunk közös nevezőre jutni semmiképp. A vezetőség csak azt hangoztatja, hogy mi, játékosok, hat év alatt mennyi pénzt kaptunk.

– Volt, azaz van más együttestől szerződésajánlatotok?
–Télen akart a Temesvár is szerződtetni minket. Mi kértük, hogy írjuk le papírra, hogy mennyivel tartozik a klub, mikor bejön a pénz, akkor megadják. Azt mondta a vezetőség, hogy nem lehet, nem tudnak ők ilyent csinálni. Amikor Miguel Angel Molina Davila, a spanyol kapus a City’ustól eligazolt Temesvárra, tudtak így cselekedni, arról van nekem egy másolatom. Amúgy február 24-ig lehetett eligazolni Romániában, mindkettőnknek volt élvonalbeli együttestől is ajánlatunk (Informatica Temesvár és FK Székelyudvarhely- szerk. megj.), de mivel a határidő után lettünk szabad játékosok, már nem tudunk itthon csapatot keresni. Esetleg külföldön lenne erre lehetőség, ez elválik a következő napokban. A gond az, hogy eddig nem tudtunk kellőképpen felkészülni, mi több, a román válogatottban is számítanának ránk a 2018-as Eb selejtezőinek hátralévő mérkőzésein, de sajnos nem igazán játszottunk tétmérkőzésen az utóbbi időszakban.

Bántja őket, hogy nem értékelték teljesítményüket

– Mint köztudott, te az elmúlt év közepén egy súlyos térdsérülésen estél át, amiből sikeresen felépültél. Hogy érzed most magad fizikálisan?
– Sikeres volt a felépülésem, jól érzem magam, tehát minden rendben van. Csak a játék hiányzik….

– Az elmondottak alapján úgy érzem, hogy keserű szájízt hagytak az utóbbi hónapok történései, amire nem számítottál…
– Egyáltalán nem. Én hat év alatt 5 bajnokságot nyertem a marosvásárhelyi együttessel, úgy érzem, hogy megérdemelném, hogy lehetőséget kapjak arra, hogy elszerződjek most, amikor kérem. Nem értem, hogy miért kell így viselkedjen a klub vezetősége, amikor nem az ő pénze forog kockán?! Hiába mondják, hogy sérült voltam, ami igaz, de én nem a diszkóban sérültem meg, hanem a pályán, tehát ez munkabaleset volt… Amúgy a barátnőm is bosszankodik, hiszen több alkalommal segítette a klubot bizonyos szempontból, együtt kell fizessük a kvártélyt, a fogyasztást, amivel elmaradtunk, így kellemetlen a helyzet…
A több mint 100 válogatottsággal rendelkező Csoma Alpárral hasonló helyzetben van Mimi Stoica is, aki feleségével és három gyermekével él együtt, a legkisebb gyerekük mindössze 6 hónapos. Ők nemrég hazaköltöztek Konstancára, mivel nem tudták fizetni a kvártélyt a Tudor negyedbeli bérlakásban. A 35 éves Stoica – aki korábban a Metropolitan Konstanca, a CIP Déva és a Design Construct Brassó együtteseinél is játszott –, hét éven keresztül volt a marosvásárhelyi együttes meghatározó játékosa, ahol sikert-sikerre halmozott többedmagával.

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.