Központ
2020. február 20. csütörtök, Aladár, Álmos

Dan Petrescu lesz az ASA edzője?

Czimbalmos Ferenc-Attila június 10, 2015 Sport
Dan Petrescu

Dan Petrescu

A Központ honlapján már a múlt héten hírt adtunk arról, hogy Dan Petrescu lehet az ASA új vezetőedzője. Az első központi sajtóforrások szerint Petrescu kedden kötött volna egyéves szerződést az ASA-val, viszont 24 órás haladékot kért a csapat vezetőitől arra hivatkozva, hogy egy orosz csapat (Kuban Krasznodar, ahol korábban már dolgozott) részéről kapott ajánlatot, amellyel tárgyalásokat folytat, és amelytől szerdán kap biztos választ. Így lapzártánkig még nem volt biztosan tudható, hogy a szaúd-arábiai Al-Faisaly csapatához (amely a 7. helyen végzett bajnokságában a múlt idényben) távozó Liviu Ciobotariu utódja valóban Petrescu lesz-e.

Fővárosi sportlapok szerint Ciobotariu 450 ezer eurós évi fizetésért távozott, Dan Petrescu állítólag 250 ezer eurós idénybeli gázsit kaphat Marosvásárhelyen, ha az ASA-hoz szerződik, így a labdarúgó1. liga legmagasabb fizetéséért veheti át az ASA irányítását az egykori jobbhátvéd, akinek a stábjával együtt további 500 ezer euró ütheti a markát, ha az ASA bejut az Európa liga csoportkörébe.

Ki is Dan Petrescu?

A jelenleg 48 éves szakember játékosként a Steaua színeiben mutatkozott be 1986-ban, majd az olasz Foggia és Genoa, az angol Sheffield Wednesday, Chelsea és Southampton csapataiban légióskodott, végül a Bukaresti FC Național együttesében hagyta abba az aktív pályafutást.
Edzőként a Sportul Studențesc (2003-2005), Bukaresti Rapid (2004), Krakkói Wisla (2005-2006, velük Lengyel Kupát nyert), az Urziceni-i Unirea (2006-2009, velük 2009-ben bajnokságot és Románia Kupát nyert), Krasznodári Kuban (2009-2012), a Moszkvai Dinamo (2012-2014) és a katari Al Arabi (2014) csapatainál dolgozott.

Petrescu a Steaua színeiben háromszoros bajnok (1985-1986, 1987-1988, 1988-1989), kétszeres Románia Kupa-győztes (1987, 1988, 1989) és Szuper Kupa-győztes (1987) volt, a Chelsea-vel Angol Kupát (1997), Angol Liga Kupát, Kupagyőztesek Európa Kupáját és európai Szuperkupát nyert 1998-ban, míg a FC Național együttesének színeiben a Románia Kupát emelhette a feje fölé (2003).

Az ASA leendő edzője 1989-ben mutatkozott be a román válogatottban, majd négy nagy versenyen vett részt: az 1994-es világbajnokságon, az 1996-os Európa-bajnokságon, az 1998-as világbajnokságon és a 2000-es Európa-bajnokságon.

Narcis Răducan helyébe Bogdan Mara jöhet

Narcis Răducan, az ASA volt ügyvezető elnöke is távozott az együttestől (mint nyilatkozta, önszántából hagyta el a csapatot). Ő két éves szerződést írt alá a Târgu Jiu-i Pandurii csapatával, amely a 9. helyen végzett az 1. liga 2014-2015-ös idényében. Helyébe a 38 éves Ion Bogdan Mara jöhet, aki korábban játékosmenedzserként dolgozott, de utoljára a Digi Sport televíziócsatorna sportelemzőjeként tevékenykedett, viszont játékosként a Kolozsvári CFR színeiben a 2008-2009-es évadban bajnokságot és Románia Kupát nyert.

A dévai születésű Mara játékosként még megfordult a Farul, FC Arges, Rapid, UTA, Urziceni, CFR együtteseinél, de a spanyul Deportivo Alavés, a kínai Tianjin Teda, az ukrán Stal Alcevsk, a görög Szaloniki Iraklisz és Xanthi-i Skoda csapatainál is.

Kicserélődik a játékosállomány is

Dan Petrescu Marosvásárhelyre kerülésével új segédedzője is lehet az együttesnek, de ennek kilétét egyelőre még homály fedi. Ha Petrescu lesz a vezetőedző, akkor nagy esély van arra, hogy Valeriu Bordeanu és Cristian Pojar közül választ, akikkel eddig együtt dolgozott a fent említett alakulatoknál. A stáb tagja lehet még Petre Lăzărescu erőnléti edző és Dumitru Stîngaciu kapusedző is.

Szó van arról, hogy az ASA keretéből néhányan távoznak: N’Doye a Viitorullal köthet egyéves szerződést, Zicu – 232 mérkőzést játszott a hazai 1. ligában – a Temesvári Poli csapatához kerülhet, Gogát és Horát is Temesvárra csábítja Daniel Stanciu, az ASA volt klubigazgatója, Feussi az olasz 1. ligába újonnan felkerülő Frosinone vezetőségével folytat tárgyalásokat. Nincs kizárva, hogy mások is elhagyják az ASA-t, hiszen 14 játékosnak május 31-i hatállyal lejárt a szerződésük, de ugyanakkor közülük többen is maradhatnak, ha Petrescu lesz az edző.

Ugyancsak bukaresti sportlapok információja szerint Dan Petrescu Marosvásárhelyre csábíthatja Peterson Pecanhát (Petrolul, kapus, 35 éves), Geraldo Alvest (Petrolul, hátvéd, 34 éves), Raul Ciupét (U. Kolozsvár, hátvéd, 31 éves), Daniel Niculaét (Rapid, csatár, 32 éves), Bănel Nicolițăt (Viitorul Constanța, középpályás, 30 éves), vagy éppen Pablo Brandant (ex. Steaua, U.Craiova), Vasile Mafteit (Concordia) és Dacian Vargát (ex. U. Craiova) is, akikkel erősödhet az együttes. Őket érvényes szerződés nem köti sehova, így szabadon igazolhatók.

Sepsi és Bumba a válogatottban

A minap Anghel Iordănescu szövetségi kapitány behívta a román válogatott bővített keretébe Sepsi Lászlót és Claudiu Bumbát az idényben mutatott kiváló teljesítményükért. Mindketten június 2-7. között a mogoșoaia-i edzőtáborban vettek részt, és nagy esély van arra, hogy mindketten pályára lépjenek június 13-án Észak-Írország ellen Belfastban, ahol Európa-bajnoki selejtezőt játszik Románia.

Share Button
Ennyien olvasták: 854

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.