Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Dr. Pongrácz Antal Emlékverseny

Központ március 21, 2013 Sport

Dr. Pongrácz Antal Emlékverseny

p3

Március 16-án, szombaton tartották, immár 4. alkalommal a dr. Pongrácz Antal Emlékversenyt Marosvásárhelyen.  A város egykori kiváló sportembere, dr. Pongrácz Antal emlékére szervezett tornát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem róla elnevezett sportcsarnokában rendezték meg. A verseny színvonalát emelte a román országos vívóválogatott, valamint számos elismert magyarországi sportoló részvétele is.  Dr. Pongrácz Máriát, az egykori kiválóság özvegyét, a Dr. Pongrácz Antal Egyesület titkárát kérdeztük:


– A marosvásárhelyi Egyetemi Sportklub, a Dr. Pongrácz Antal Egyesülettel közösen immár 4. alkalommal rendezte meg az emlékversenyt. Milyen volt az eseménysorozat?

– A rendezvényen Nagyvárad, Szatmár, Konstanca, Bukarest, Kecskemét (ahol egykori marosvásárhelyi párbajtőrözőnk is sportol) és nem utolsó sorban a marosvásárhelyi Egyetemi Sportklub versenyzői vettek részt. Negyedik alkalommal szerveztük meg az eseményt, amit remélem, hogy immár hagyományosnak tekinthetünk.


– Marosvásárhelyen a vívás (a kardvívás, a tőrvívás és a párbajtőrvívás) dicső múltra tekint vissza, az évek során sok országos és világhírű sportoló vált ismertté, akár a néhai férje, dr. Pongrácz Antal is. Ön szerint városunkban a vívás jelenleg miért nem annyira népszerű, mint hajdanán?

– Először is az anyagiak hiánya miatt, aminek leküzdésére a Dr. Pongrácz Antal Egyesület is erőfeszítéseket tesz, támogatja a szakosztály tevékenységét, újabb és újabb sportolók, vívást szerető fiatalok bevonását, akik segítségével rövid időn belül sikerüljön az Egyetemi Sportklub vívó csapatát az országos élvonalba juttatni.

Jelenleg a vásárhelyi Sportiskolában, Szabó Zoltán vezetése alatt egy fiú és egy lány vívócsapat lelkes és eredményes tevékenysége van kibontakozóban.

Aztán az ismert egykori vívók, akik odaadással versenyeztek, mára kiöregedtek, abbahagyták ezt a sportágat, viszont örvendetes dolog, hogy feltűnt egy újabb fiatal, tehetséges generáció, akikről még hallani fogunk.

Mint köztudott, a vívás egy technikai jellegű küzdősport, ahol hosszú évek tapasztalatára, a vívás alapjainak jó elsajátítására van szükség a sikerhez, ezért hosszú évek kemény munkáját igényli. Ha a tudás elsajátítása akarattal, elszántsággal is ötvöződik, akkor idővel jönnek majd a kiemelkedő eredmények is.


– A felszerelések szempontjából hogyan áll a szakosztály?

– Rosszul. Egyesületünk pályázatok révén igyekszik támogatni a szakosztályt a szükséges sportfelszerelés beszerzése terén is.


Dr. Pongrácz újra páston

p2


Dr. Pongrácz Antal fia, a jelenleg 34 éves fogorvos dr. Pongrácz Mátyás István, 15 év után, nemrég kezdett el újra versenyszerűen sportolni.

– Gyerekkoromban szülői kezdeményezésre kezdtem el vívni, sőt országos bajnoki címig is eljutottam, de egy fiatalkori hóbort miatt abbahagytam, szüleim nem kis megrökönyödésére. Nagyon szeretem ezt a sportágat, mi több, édesapám is ennek köszönhetően vált világhírűvé.  Atyám mindig is hagyta, hogy én döntsek a jövőmmel kapcsolatosan, viszont nagy elégtétel számomra, hogy most, 15 év után, újra azt a sportágat űzhetem, amit mindig is szerettem. Nem beszélve arról, hogy boldog lenne édesapám most, ha látná, hogy újra páston vagyok, mindamellett, hogy a sikerekre még várnom kell…

Dr. Pongrácz Antal párbajtőröző eredményei

Dr. Pongrácz Antal (1948.II.18. – 2008. III.27.) 1968-ban, 1969-ben, 1971-ben, 1975-ben, 1977-ben és 1980-ban országos I., 1972-ben és 1979-ben II., míg 1982-ben és 1983-ban országos III. lett párbajtőrben.

1968-ban a román válogatott csapatban Balkán-bajnok, az 1972-es müncheni Olimpiai Játékokon egyéniben 4., csapatban  5., az 1976-os montreali olimpián 6. és az 1980-as moszkvai olimpián csapatban 4. helyet ért el.

Az 1974-es Grenoble-i vívó világbajnokságon egyéniben 4., az 1975-ös budapesti világbajnokságon csapatban 5. lett.

1971-ben Bécsben, 1973-ban Göteborgban Nyilka Sándorral a páston a román kardcsapat 5-ik, 1975-ben Budapesten 3-ik, 1977-ben Buenos Airesben ezüstérmes, 1979-ben Melbourne-ben 4-ik lett.

A sportpályafutásának legnagyobb diadalát 1967-ben érte el, amikor Teheránban, 5 lehetséges győzelemből mind az 5-öt megszerezve, felállhatott az ifjúsági VB-s dobogó legmagasabb fokára.

A csikóvívó-világ legnagyobb seregszemléjén, egy évvel azelőtt, Bécsben 5-ik volt.

1980-ban pályafutásának vége felé járva, kiegészíti a Bărăgan, Popa I., Zidaru, Popa M. összeállítású BEK-győztes Steaua csapatát, a nyugatnémet Taauberbischofsheim ellen, 9-5-ös eredménnyel zárult döntő összecsapásban.

Életének jelentős részét a sport töltötte ki, kitartó munkáját, határtalan szorgalmát siker koronázta.   

Dr. Pongrácz Antal elismert fogorvosként, egyetemi tanárként és kimagasló eredményeket elért sportolóként egész életében elsőrendű feladatának tekintette a rászoruló betegek gyógyítását, segítését, a szakmai pályafutásuk kezdetén lévő egyetemisták, fiatal orvosok támogatását, az orvosi közösség szakmai érdekképviseletét és tudományos tevékenységének megszervezését.

A marosvásárhelyi Egyetemi Sportklub vívószakosztályának elnökeként meghatározó szerepe volt a fiatal, tehetséges amatőr sportolók képzésében, versenyeken való részvételének támogatásában.

Ellenállt a nagy klubok csábításának, hiszen itthon akarta folytatni fogorvosi tanulmányait. A nyolcvanas évek végén került a fogpótlástani tanszékre, ahol haláláig oktatott. Diákjai imádták. Tekintélyét azzal vívta ki, hogy felkészült volt, mindig szakszerűen tanított, olyan hangot ütött meg, amely partnerré tette a diákokat. Halálával óriási űr maradt az egyetemen. Szakmai elismerésként Pápai Páriz Ferenc-díjjal tüntették ki.


Nevét 5. éve viseli a MOGYE sportterme

p1

2008. november 28-a óta hivatalosan is a dr. Pongrácz Antal nevét viseli a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem sportterme. A névadást szentesítő tábla már korábban is ott volt a közel egy évszázados építmény bejárata fölött, pontosan a nyári ifjúsági kosárlabda Európa Bajnokság nyitányától, majd a kontinensviadal idején kettős miniszteri látogatás során avatták fel.


Share Button
Ennyien olvasták: 532

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.