Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Kedd
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Dr. Pongrácz Antal Emlékverseny

Központ március 21, 2013 Sport

Dr. Pongrácz Antal Emlékverseny

p3

Március 16-án, szombaton tartották, immár 4. alkalommal a dr. Pongrácz Antal Emlékversenyt Marosvásárhelyen.  A város egykori kiváló sportembere, dr. Pongrácz Antal emlékére szervezett tornát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem róla elnevezett sportcsarnokában rendezték meg. A verseny színvonalát emelte a román országos vívóválogatott, valamint számos elismert magyarországi sportoló részvétele is.  Dr. Pongrácz Máriát, az egykori kiválóság özvegyét, a Dr. Pongrácz Antal Egyesület titkárát kérdeztük:


– A marosvásárhelyi Egyetemi Sportklub, a Dr. Pongrácz Antal Egyesülettel közösen immár 4. alkalommal rendezte meg az emlékversenyt. Milyen volt az eseménysorozat?

– A rendezvényen Nagyvárad, Szatmár, Konstanca, Bukarest, Kecskemét (ahol egykori marosvásárhelyi párbajtőrözőnk is sportol) és nem utolsó sorban a marosvásárhelyi Egyetemi Sportklub versenyzői vettek részt. Negyedik alkalommal szerveztük meg az eseményt, amit remélem, hogy immár hagyományosnak tekinthetünk.


– Marosvásárhelyen a vívás (a kardvívás, a tőrvívás és a párbajtőrvívás) dicső múltra tekint vissza, az évek során sok országos és világhírű sportoló vált ismertté, akár a néhai férje, dr. Pongrácz Antal is. Ön szerint városunkban a vívás jelenleg miért nem annyira népszerű, mint hajdanán?

– Először is az anyagiak hiánya miatt, aminek leküzdésére a Dr. Pongrácz Antal Egyesület is erőfeszítéseket tesz, támogatja a szakosztály tevékenységét, újabb és újabb sportolók, vívást szerető fiatalok bevonását, akik segítségével rövid időn belül sikerüljön az Egyetemi Sportklub vívó csapatát az országos élvonalba juttatni.

Jelenleg a vásárhelyi Sportiskolában, Szabó Zoltán vezetése alatt egy fiú és egy lány vívócsapat lelkes és eredményes tevékenysége van kibontakozóban.

Aztán az ismert egykori vívók, akik odaadással versenyeztek, mára kiöregedtek, abbahagyták ezt a sportágat, viszont örvendetes dolog, hogy feltűnt egy újabb fiatal, tehetséges generáció, akikről még hallani fogunk.

Mint köztudott, a vívás egy technikai jellegű küzdősport, ahol hosszú évek tapasztalatára, a vívás alapjainak jó elsajátítására van szükség a sikerhez, ezért hosszú évek kemény munkáját igényli. Ha a tudás elsajátítása akarattal, elszántsággal is ötvöződik, akkor idővel jönnek majd a kiemelkedő eredmények is.


– A felszerelések szempontjából hogyan áll a szakosztály?

– Rosszul. Egyesületünk pályázatok révén igyekszik támogatni a szakosztályt a szükséges sportfelszerelés beszerzése terén is.


Dr. Pongrácz újra páston

p2


Dr. Pongrácz Antal fia, a jelenleg 34 éves fogorvos dr. Pongrácz Mátyás István, 15 év után, nemrég kezdett el újra versenyszerűen sportolni.

– Gyerekkoromban szülői kezdeményezésre kezdtem el vívni, sőt országos bajnoki címig is eljutottam, de egy fiatalkori hóbort miatt abbahagytam, szüleim nem kis megrökönyödésére. Nagyon szeretem ezt a sportágat, mi több, édesapám is ennek köszönhetően vált világhírűvé.  Atyám mindig is hagyta, hogy én döntsek a jövőmmel kapcsolatosan, viszont nagy elégtétel számomra, hogy most, 15 év után, újra azt a sportágat űzhetem, amit mindig is szerettem. Nem beszélve arról, hogy boldog lenne édesapám most, ha látná, hogy újra páston vagyok, mindamellett, hogy a sikerekre még várnom kell…

Dr. Pongrácz Antal párbajtőröző eredményei

Dr. Pongrácz Antal (1948.II.18. – 2008. III.27.) 1968-ban, 1969-ben, 1971-ben, 1975-ben, 1977-ben és 1980-ban országos I., 1972-ben és 1979-ben II., míg 1982-ben és 1983-ban országos III. lett párbajtőrben.

1968-ban a román válogatott csapatban Balkán-bajnok, az 1972-es müncheni Olimpiai Játékokon egyéniben 4., csapatban  5., az 1976-os montreali olimpián 6. és az 1980-as moszkvai olimpián csapatban 4. helyet ért el.

Az 1974-es Grenoble-i vívó világbajnokságon egyéniben 4., az 1975-ös budapesti világbajnokságon csapatban 5. lett.

1971-ben Bécsben, 1973-ban Göteborgban Nyilka Sándorral a páston a román kardcsapat 5-ik, 1975-ben Budapesten 3-ik, 1977-ben Buenos Airesben ezüstérmes, 1979-ben Melbourne-ben 4-ik lett.

A sportpályafutásának legnagyobb diadalát 1967-ben érte el, amikor Teheránban, 5 lehetséges győzelemből mind az 5-öt megszerezve, felállhatott az ifjúsági VB-s dobogó legmagasabb fokára.

A csikóvívó-világ legnagyobb seregszemléjén, egy évvel azelőtt, Bécsben 5-ik volt.

1980-ban pályafutásának vége felé járva, kiegészíti a Bărăgan, Popa I., Zidaru, Popa M. összeállítású BEK-győztes Steaua csapatát, a nyugatnémet Taauberbischofsheim ellen, 9-5-ös eredménnyel zárult döntő összecsapásban.

Életének jelentős részét a sport töltötte ki, kitartó munkáját, határtalan szorgalmát siker koronázta.   

Dr. Pongrácz Antal elismert fogorvosként, egyetemi tanárként és kimagasló eredményeket elért sportolóként egész életében elsőrendű feladatának tekintette a rászoruló betegek gyógyítását, segítését, a szakmai pályafutásuk kezdetén lévő egyetemisták, fiatal orvosok támogatását, az orvosi közösség szakmai érdekképviseletét és tudományos tevékenységének megszervezését.

A marosvásárhelyi Egyetemi Sportklub vívószakosztályának elnökeként meghatározó szerepe volt a fiatal, tehetséges amatőr sportolók képzésében, versenyeken való részvételének támogatásában.

Ellenállt a nagy klubok csábításának, hiszen itthon akarta folytatni fogorvosi tanulmányait. A nyolcvanas évek végén került a fogpótlástani tanszékre, ahol haláláig oktatott. Diákjai imádták. Tekintélyét azzal vívta ki, hogy felkészült volt, mindig szakszerűen tanított, olyan hangot ütött meg, amely partnerré tette a diákokat. Halálával óriási űr maradt az egyetemen. Szakmai elismerésként Pápai Páriz Ferenc-díjjal tüntették ki.


Nevét 5. éve viseli a MOGYE sportterme

p1

2008. november 28-a óta hivatalosan is a dr. Pongrácz Antal nevét viseli a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem sportterme. A névadást szentesítő tábla már korábban is ott volt a közel egy évszázados építmény bejárata fölött, pontosan a nyári ifjúsági kosárlabda Európa Bajnokság nyitányától, majd a kontinensviadal idején kettős miniszteri látogatás során avatták fel.


Share Button
Ennyien olvasták: 230

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.