Központ
2020. november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

„Duplázni szeretnék 2012-ben Szombathelyen”

Központ október 27, 2011 Sport

„Duplázni szeretnék 2012-ben Szombathelyen”

BallaiAmbrus

A birkózás az egyik legősibb és leghősibb sportág. Marosvásárhelyen nagy hagyománnyal rendelkezik, hisz a város első olimpiai érme is egy birkózó, a néhai Simon László nevéhez fűződik, aki 1976-ban bronzérmet szerzett a montreali nyári olimpiai játékokon. Ambrus Lajos többszörös ezüst- és bronz­érmes veteránbirkózó, a 14-szeres országos bajnok Ballai Sándor pedig már kétszer volt veterán világbajnok. A nemrég Tiranában megrendezett szabadfogású veterán világbajnokságon mindkét hazai birkózó fenomén ezüstérmet szerzett. A 47 éves, 130 kilós, impozáns méretű, kisportolt testalkatú Ballai Sándor már puszta megjelenésével is tiszteletet követel embertársaitól.

 

– 1982-ben voltam utoljára Tiranában, Ambrus Lajos talán 1972-ben. Sokra nem emlékszem, de most, mintha visszamentünk volna időben. Mindenhol bazár fogadott, útszéli árusokkal, akár városunkban vasárnaponként az ócskapiac. A régi, fehér-fekete tévétől, rádiótól kezdve a bicikliig, minden volt ott, az utca szélén. Amúgy ők nem érezték a krízist, mindent készpénzzel fizetnek, nem dolgoznak bankokkal, ami furcsa dolog.


– Milyen volt maga a verseny, milyen ellenfelekkel volt dolgod?

– Ezúttal mintegy 41 ország 800 birkózója vett részt a megmérettetésen, ami jóval kevesebb, mint az előző évek versenysorozatai során, ahol kb. 50–60 ország 1000 sportolója is részt vett. Én a 45–50 évesek 120 kg-os súlycsoportjában versenyeztem, ahol először a magyar Szűcs, majd a német Tanche, aztán a moldovai Barbalata legyőzésével kerültem be a döntőbe. Ott az a török Yldirim Erol ellenében vesztettem, akit már négy ízben győztem le és két alkalommal veszítettem ellene. Sajnos, rossz taktikát használtam, ami a vesztem lett, de lefilmeztük a mérkőzést és remélem, tanulni fogok belőle, s jövőre más taktikával állok fel.


– Már az dicséretre  méltó, hogy eddig két alkalommal lettél első (2003 Budapest, 2006 Riga) és öt alkalommal második (2004 Prága, 2005 Teherán, 2007 Isztambul, 2008 Perm és 2011 Tirana) veterán világbajnok. Milyen volt a felkészülésed?

– Próbálok mindig a legjobban felkészülni minden rendezvényre, a gond az, hogy nincs sem városunkban, sem megyénkben hozzám hasonló testsúlyú edzőtársam. A testsúlyom miatt könnyű nekem edzéseken felkészülni, s harcolni a 85 kilós birkózók ellen, ilyenkor pedig szinte minden sikerül nekem. A vb-n, amikor 120–130 kilós sportoló ellen küzdök, van, hogy visszapattanok róla, a teljes erőm kell használjam, így hamarabb elfáradok. Isten nyugtassa, id. Simon László edző alatt komolyabb edzéstervem, stratégiám volt kidolgozva, amit vele, az ő segítségével jobban be tudtam tartani. Igaz, most is a szerint dolgozom, de más volt, amikor mellettem állt, rám kiabált, sípolt, kiszámolta a gyakorlatokat. Most magamtól sokszor a 10 helyett csak nyolcat, az öt helyett meg négyet végzek, ami sokat számít. Öt éve halt meg Simon Laci, azóta csak 5 második helyet sikerült elérnem.


– Talán 2012-ben újra aranyérmet szerezhetsz, nem?

– 2012-ben Szombathelyen kerül sor a veterán világbajnokságra, nagyon szeretnék Magyarországon duplázni, majd ott visszavonulni, hisz 2003-ban Budapesten szereztem meg első veterán vb-címem.


– Elnézést, de a visszavonulás gondolatát már hallottam évekkel korábban tőled. Nem lenne kissé korai, hisz évről évre diadalmaskodsz a legnagyobb, hasonló méretű világversenyeken?

– Valóban, szinte tíz éve gondolok a visszavonulásra. Tudod, a versenyek után kb. egy hónapig fáradtnak, kimerültnek érzem magam, az idő alatt többször megfordul a fejemben a visszavonulás gondolata, majd mindig újra kezdem. Elválik jövőben, de nagyon szeretnék duplázni, aranyérmet szerezni.


– A jelenlegi marosvásárhelyi birkózó sport fiataljai között vannak-e olyan tehetségek, akik idővel kitűnnek társaik közül és Ballai Sándor kaliberűekké válnak?

– Tehetséges birkózók most is vannak, de sajnos hiányzik belőlük az igazi sportszellem, ami nekünk megvolt, más a mentalitásuk is. Sok tehetséges birkózó 18–20 év után elvesztődik, mivel a klubok nem biztosítanak munkahelyet nekik, ami szükséges a megélhetéshez. Mi sem voltunk annak idején könnyű helyzetben, ahogy egyesek gondolják, nekem is öt év után, második országos bajnoki címmel a tarsolyomban sikerült megvennem az első igazi birkózócipőm. Ma meg sokan vannak, akik 1–2 ifjúsági bajnoki érem után elvárnák, hogy Mercedesszel járjanak…


 

Reméljük, jól elverjüka sok vén trottyot!

Birkozas_2

A 65 éves Ambrus Lajos, szabadfogású birkózás terén vált kiváló sportemberré és nagy bajnokká. A sportágat gyerekkorában szerette meg, és idős kora ellenére mindmáig űzi, amiben rendkívüli ereje van segítségére.


– Gratulálok az újabb, 2011-es veterán világbajnoki ezüstéremhez. Milyen volt a verseny?

– Nehéz, mint mindig. Én a 130 kg-os súlycsoportban versenyeztem, a 60–65 évesek korcsoportjában. Sorrendben a magyar Waner, a lett Sinija Oleg, majd az orosz Ruslan Gadaev ellen tussal diadalmaskodva jutottam a döntőbe, ahol a 216 centi magas dél-afrikai Ezebett George-tól szenvedtem vereséget, így csak ezüstérmes lettem. Ez sportpályafutásom ötödik érme a veteránok közt, ahol három ezüstöt és két bronzot szereztem eddig.

– Hogyan készült fel ön erre a versenyre?

– Próbálom a veterán versenyeken a fizikai adottságaimat kihasználni, ezért fontos a fizikai felkészítő, hisz akárcsak Sanyinak, nekem sincs hasonló súlyú edző ellenfelem. Így a fizikai erőmet kell kihasználnom. Esténként szaladok a Víkendtelep körül, otthon sokat súlyozok, hetente mintegy 7 tonnát emelek ötkilós súlyokkal.

– Milyen fontosabb nemzetközi eredményeket ért el aktív sportolói pályafutása során?

– Hétszeres országos bajnoki címem van, 1972-ben részt vehettem a müncheni nyári olimpiai játékokon, ahol orosz birkózókkal kellett harcolnom. Kemények voltak, mint a vas, a 6. helyet sikerült elérnem. Négy világbajnokságon vehettem részt, a legjobb eredményemet Szófiában értem el, ahol az ezüstérem lett az enyém, a budapesti, kanadai és csehszlovákiai világbajnokságokon pedig a 3–4. helyeken végeztem. Emellett Balkán-bajnokságokon is diadalmaskodtam.

– A sport mellett mi tölti ki a hétköznapjait?

– Beteg feleségem ápolása mellett, családi körben érzem jól magam. Alkalomadtán kertészkedem szülőfalumban, Nyárádszentmártonban, a szülői háznál.

– Részt fog venni a jövő évi veterán világbajnokságon, Szombathelyen?

– Mi az, hogy részt veszünk?!  Remélem, hogy Sanyival jól elverjük a sok vén trottyot majd! Csak egészségesek legyünk és kellő felkészülésben legyen részünk addig, a többit  remélem, hogy sikeresen elintézzük.


Share Button
Ennyien olvasták: 759

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.