Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

EB-n Székely labdarúgó-válogatott

Czimbalmos Ferenc-Attila június 9, 2017 Sport

Az FK Csíkszereda legtapasztaltabb labdarúgója, Ilyés Róbert – korábban országos bajnoki címet nyert a bukaresti Rapiddal, majd a marosvásárhelyi ASA színeiben is jelest alkotott – lett a székely labdarúgó-válogatott edzője, mely együttes a napokban (június 4–11. között) az Észak-Cipruson sorra kerülő Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (ConIFA) 2017-es Európa-bajnokságán vesz részt.
A csapat új tagja, egyben csapatkapitánya a marosszentgyörgyi születésű Csizmadia Csaba, aki az ASA serdülő csapatában kezdett el focizni. A nyolccsapatos megmérettetésen Székelyföld válogatottja hétfőn 1-0-ás vereséget szenvedett a Felvidék csapatától, majd kedden 1-1-es döntetlent játszott Padániával.

A háromszékiek nem utaztak Ciprusba

Az Észak-Cipruson rendezendő Európa-bajnokságon nem szerepelt háromszéki játékos, hiszen a kézdivásárhelyiek osztályozóra készülnek, míg a sepsiszentgyörgyieknek még nem járt le a 2. liga sorozata.
„A szentgyörgyiek közül több labdarúgót is megkerestünk, sajnos nem tudták vállalni a játékot. Jó közepes erősségű együttest válogattunk össze, velük biztosan erősebbek lettünk volna. A játékosok kilencvenöt százalékát ismerem, tisztában vagyok a képességeikkel, lesz, akikből választani, megtalálni a megfelelő kezdő tizenegyet. Most az FK Csíkszereda részéről is megváltozott a válogatotthoz való viszonyulás, Szondy Zoltán elnök is támogatja az alakulatot. Ha a továbbiakban is összefogunk, pozitív eredményeket is érhetünk el. Az ellenfeleinkről a helyszínen többet megtudunk. Ha megfelelő hozzáállással és koncentrációval játszunk, bejuthatunk az elődöntőbe” – mondta Ilyés Róbert, az Európa-bajnokság előtti felkészítőn.
A keret összetételéről – amely a minap lejárt 3. liga idei szezonja után véglegesítődött – , így vélekedett Jakab Zoltán szakmai igazgató:
,, Az FK Csíkszereda csapata is teljes mellszélességgel kiállt mellettünk, így volt honnan válogatnunk. Természetesen lehetne ennél is jobb keretet összerakni, de mindig lesznek szakmai vagy családi okok, amelyek miatt nem tudjunk a legjobb felállást biztosítani. A keretben hat olyan labdarúgó van, aki részt vett az abháziai világbajnokságon”– mondta el Jakab Zoltán, Székelyföld menedzsere.

Csizmadia Csaba is tagja a keretnek

A marosszentgyörgyi Csizmadia Csaba – egykoron az ASA, a Kecskeméti TE, az FC Fehérvár, SC Mattersburg, US Grosseto, Slaven Belupo, Ferencváros, Lombard Pápa együtteseiben játszott – is tagja lett Székelyföld válogatottjának.
A 32 éves, jelenleg az NB III Középcsoportja bajnokának, a Budafok MTE-nek a játékosa nagy megtiszteltetésként éli meg, hogy felkérést kapott a székely válogatottságra, miután korábban 2007-2008 között 12 mérkőzésen tagja volt a magyar válogatottnak is.
A székely válogatottsággal kapcsolatosan a következőket mondta el a Központnak:

,,Modra Lehellel, a székely válogatott marosvásárhelyi illetőségű labdarúgójával kerültem kapcsolatba, ő említette Jakab Zoltánnak, hogy szívesen jönnek én is, majd meghívást kaptam Jakabtól. Megtiszteltetés a székely válogatott színeiben pályára lépni, és ugyanakkor büszke vagyok, hogy magyar válogatott voltam, de ugyanolyan büszke leszek ezután is, hogy Székelyföld mezében futballozhatok”

– mondta Csizmadia, aki 2006-ban Magyar kupa-győztes és bajnoki bronzérmes volt az FC Fehérvárral, majd 2007-ben Osztrák kupa-döntős lett a SV Mattersburggal, aztán 2011-ben a Ferencvárosi TC együttesével bajnoki bronzérmet szerzett.

Több, Marosvásárhelyen is megfordult labdarúgó tagja a keretnek

Csizmadia Csaba mellett még több olyan labdarúgó is behívót kapott a székely válogatottba, akik korábban játszottak Marosvásárhelyen is.
A leghíresebb és a legsikeresebb közülük nem más, mint a csapat jelenlegi játékos-edzője, a csíkszeredai Ilyés Róbert, aki a 2011-2012-es idényben az ASA színeiben 21 mérkőzésen 3 gólt szerzett, emellett a bukaresti Rapid színeiben egy bajnoki címet és egy Románia Kupát nyert.
Szintén az ASA ifjúsági együttesében is játszott Hodgyai László, aki időközben a Ferencvárosi TC majd a kolozsvári CFR együttesében is megfordult, míg Szőcs László és Szőcs Lóránd évekig tagjai voltak a hatszoros román bajnok City’us teremlabdarúgó-csapatának, illetve elődjének, a Transilvania keretének.
Nem utolsó sorban marosvásárhelyi, azaz maroskeresztúri illetőségű Modra Lehel, a székely válogatott új tagja is, aki korábban a Speranța, az Avântul Szászrégen, a Cigánd SE (NB II.) játékosa volt, jelenleg a Dunarea Călărași 2. ligás együttesének tagja.
Melléjük csatlakozik Petru Silion és Györgyi Arthur is, akik szovátai illetőségű labdarúgók, utóbbi édesapja, Györgyi János évekig tagja volt a szovátai Medve-tó megyei csapatának.

Kikkel játszik Székelyföld az Eb-n?

A válogatott a B jelzésű csoportban jövő hétfőn Felvidékkel, kedden Ellan Vanninnal, míg szerdán Padániával mérkőzött meg.

A Székely labdarúgó-válogatott az EB-n szereplő felállítása a következő volt:
Horvát Adrián (FK Csíkszereda), Szakáli Botond (Malomfalva) és Somogyi P. Csaba (Békéscsaba) – kapusok; Petru Silion, Csíki Dénes, Szőcs László, Szőcs Lóránd, Mánya Szabolcs (mind FK Székelyudvarhely), Vízi Tamás, Csiszér Balázs, Csűrös Attila, Ilyés Róbert, Györgyi Arthur, Székely Ervin, Bajkó Barna (mind FK Csíkszereda), Csizmadia Csaba (Budafok MTE), Kis Szabolcs (Kazincbarcika), Rózsa Árpád (klub nélkül) és Benkő Norbert (Salgótarján) – mezőnyjátékosok.
Érdekességként említhető meg, hogy a legtöbb válogatottsággal (13) a szovátai illetőségű Petru Silion rendelkezik, akit Csíki Dénes (12) és Szőcs Lóránd (11) követ, míg a csapat gólkirálya Hodgyai László 5 találattal, őket Petru Silion és Szőcs László követi 4-4 góllal.

A Székely labdarúgó-válogatott megalakulásáról

A Székely labdarúgó-válogatott egy 2014-ben, Budapesten alakult sportszervezet alakulata, amelynek Székelyföldi Labdarúgó Egyesület a neve. A budapesti Wenczel Kristóf sportjogász kezdeményezésére a Székelyföld Labdarúgó Egyesületet januárban felvették az NF-Tanácsba, amelyet a nem FIFA-tag labdarúgó-válogatottak alkotnak. Az NF-tanács (angolul: New Federation-Board) egy 2003. december 12-én alakult sportszervezet, amelynek célja, hogy minden olyan labdarúgó-válogatott számára nemzetközi szereplést biztosítson, amely etnikai, földrajzi vagy politikai helyzete miatt nem lehet tagja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA).
2014-ben válogató találkozót játszott Sepsiszentgyörgyön Kovászna és Hargita megye labdarúgócsapata, majd Székelyudvarhelyen Maros és Hargita megyék legjobbjai csaptak össze. A két lejátszott találkozó után hirdetett keretet Jakab Zoltán, Székelyföld válogatottjának szövetségi kapitánya, majd a kiválasztott labdarúgók utaztak Debrecenbe, az első hivatalos találkozóra, amelyet 2014. július 12-én játsztak a Debreceni VSC együttese ellen.

Share Button
Ennyien olvasták: 802

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.