Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Egy különös sportág képviselői Vásárhelyen

Központ szeptember 20, 2012 Sport

fit

Testépítő gála

Egy különös sportág képviselői Vásárhelyen

A testépítés mint sportág a XVIII-ik század végén alakult ki. Technikailag nagyon különleges sport, mert a versenyeken teljesen más történik, mint amit edzésen végeznek a sportolók. Itt a teljesítmény esztétikai jellegét értékelik, az edzésmunkát a test „alakítása” érdekében végzik. A testépítő versenyeken semmiféle „sporttevékenység” nem folyik, azaz nem fizikai teljesítményeket hasonlítanak össze. Ez egy esztétikai sport, ahol a szükséges tulajdonságokat kőkemény edzéssel és diétával érik el, építik ki.

A testépítő versenyre a megméretkezőknek formában kell lenniük, ez egy kicsit több a köznyelv szerint „szálkásnak” nevezett állapotnál, szakmai berkekben ezt „száraz” állapotnak mondják, legalábbis a jól felkészült versenyzőknél. Ennek jelentése nem kevesebb, minthogy a mérkőzőn sem zsír, sem víz nem látható. Ezt az állapotot a verseny napjára időzítik a versenyzők és már másnapra sem tartható meg. Szükségessége abban áll, hogy ebben az állapotban tudják a bírók értékelni a munkát, a vízzel-zsírral fedett test izomzata ugyanis nem látható.

f2

Mindezekről meggyőződhettünk az elmúlt hétvégén, a Marosvásárhelyen első ízben rendezett testépítő versenyen, az országos klasszikus testépítő-, fitnesz-, body fitnesz- és bikinibajnokságon, amely az IFBB verzió keretén belül volt megtartva, és a MOGYE sporttermében bonyolítottak le a vásárhelyi Titanik SK (Cheteles Dumitru), a CSU Medicina (Magdas Laurenţiu) és a Romániai Testépítők Szövetsége közösen szervezésében.

A látványos, kigyúrt izomzatú, kisportolt testalkatú, széles vállú, mellkasú, izmos karú és lábú férfiversenyzők között a szebbik nem versenyzőit is láthattunk, akik falatnyi, ízléses bikinivel takarták, a férfiak által egyik legkívánatosabbnak vélt női idomot.

f3

A marosvásárhelyi Titanic SK színeiben fellépő versenyző, Palecian Judit ezúttal fitness kategóriában versenyzett, ő hajdanán többszörös román kick-boksz bajnok, majd kétszeres profi ökölvívó világbajnok, aztán többszörös országos és nemzetközi testépítő, meg fitness bajnoki cím birtokosa volt.

Judit, mindannak ellenére, hogy élete első fitness versenyén indult és csak nemrég tért át a testépítésről a fitnessre, az előkelő IV-ik helyet szerezte meg egy olyan kategóriában, ahol sok versenyző lépett fel.

A jelenleg Győrben élő versenyző párjával, edzőjével, a tízszeres magyar testépítő bajnok, Európa- és veterán világbajnok Lakatos Mihállyal Marosvásárhelyen kezdett testépíteni, a 68 kg-os súlycsoportban állt fel a porondra.

Sokak szerint érthetetlen, s ugyanakkor furcsa bírói döntés volt a Palecian Judit helyezése, hiszen a tökéletesen kisportolt izomzatú amazon, a nézők dicséretét is elnyerte, amit nívós tapssal jutalmaztak.

Amint azt Judit lapunknak elmondta, itt Romániában, sajnos nem azt veszik számításba a bírók, hogy mennyire van ,,lepucolva” egy sportoló, hogy mennyivel arányosabb vagy az alapfordulatokban hogyan fordul, hanem a kűrt veszik fontosabbnak a fitnessben, ami a tornagyakorlatokon alapszik, azt pontozzák jobban.

f4

Így azok a sportolók, akik hajdanán szertornáztak, vagy épp ritmikus sportgimnasztikáztak, előnyben részesültek a kűrjük miatt, mint ahogyan ez Marosvásárhelyen is történt.

Judit azt is megjegyezte, hogy bodyfitnessben, sőt bikiniben is indulhatott volna, de észrevette, hogy bikiniben olyan sportolók is indultak, akik túl izmosak voltak. Külföldön, vagy Magyarországon, bármilyen nemzetközi versenyen lepontozták volna, ha bikiniben indulna az izomzata miatt. Ha tudta volna, hogy most nem így történik, indult volna.

A marosvásárhelyi Titanic SK másik versenyzője, a szászrégeni illetőségű Asztalos Róbert, aki a 2011-es Titanic-kupa győztese volt, szintén esélyesként indult a megmérettetésen, és sikerült is nyernie a 68 kg-os kategóriában, viszont, ugyancsak furcsa bírói döntés miatt, nem szerzett érmet  a nyílt kategóriában.

Az egyesület két ígéretes és tehetséges sportolója, a 80 kg-os testépítő kategóriában induló Saltelechi Sergiu, aki a tavaly Románia-kupagyőztes volt, meg a 75 kg-os súlycsoportban szereplő Chiorean Vlad is sikeresen helyt állt. Az előbbi a III-ik, az utóbbi a IV-ik helyen végzett.

A szakértők vélekedése szerint Chiorean Vlad előtt szép és ígéretes jövő áll.

A rendezvény fénypontja, az egykori marosvásárhelyi illetőségű, de jelenleg Békéscsabán versenyző, ott fitnesstermet is üzemeltető Dénes József testépítő kiváló bemutatója volt.

Dénes többszörös román, aztán magyar testépítő bajnok volt, most saját költségére jött haza Marosvásárhelyre, ahol 22 év után lépett fel a színpadra. Néhány perc elegendő volt, hogy lázba hozza a szép számú közönséget.

f5

Palecian Judit, Titanic SK:

– Az alapfordulatok értékelése után, úgy érzem, érmet szerezhettem volna. Világkupán, ahol nemzeti bírók döntenek, nagyobb, jobb kűröket bemutató társak mellett, az alapfordulatoknak köszönhetően, dobogóra kerültem, másként pontoztak. Bodyfitnessben, sőt a bikiniben is indulhattam volna, de észrevettem, hogy bikiniben olyan sportolók is indultak, akik túl izmosak voltak. Külföldön vagy Magyarországon bármilyen nemzetközi versenyen lepontoztak volna, ha bikiniben indulnék, az izomzatom miatt, itt, ha tudtam volna előre, indultam volna. Nem pontozták le azokat, akik indultak, sőt majd nyertek is.

Ezek után többet soha nem fogok részt venni Romániában fitness versenyen. Győrben fogok tovább edzeni párommal, Lakatos Misivel, aztán Temesváron, Nagyváradon, Lugojon fogok fellépni versenyeken. Aztán egy rangos magyar versenyen, a Fitt Parádé elnevezésű rendezvényen is fellépek majd, ahol 30-40 év

fölötti, Fitt Lady és Sport Lady elnevezésű kategóriában (utóbbiban az izomzatra helyezik a hangsúlyt) fogok részt venni. Nincs mit veszítenem, soha nem késő kipróbálni egy újabb műfajt.

Cheteles Dumitru, a Titanic SK edzője:

– Sikeres versenyt szerveztünk, mint mindig, és remélem, ezután is hasonlókban lesz részünk. Én a verseny előtt két éremre tartottam esélyesnek a csapatom, így is lett, sőt még két negyedik hely birtokosai is lettünk.

Asztalos Róbert, Titanic SK:

– Örvendek, hogy bajnok lehettem a súlycsoportomban, de nem tudok megbarátkozni azzal, hogy a nyílt (open) kategóriában alulmaradtam ellenfelemmel szemben, aki szerintem fizikailag nálam gyengébben felkészült volt. Ez furcsa bírói döntés volt, nincs kizárva, hogy abbahagyom a testépítést…

Dénes József, hajdani többszörös román és magyar bajnok:

– Azt, hogy 16 évig nem műveltem a testépítést, soha nem tudom megbocsátani magamnak. Idővel iszonyúan elhíztam, majd Lakatos Misi, tízszeres magyar bajnok, 50 év fölötti veterán világbajnok barátomnak köszönhetően, újra kezdtem. Sőt, ha arra gondolok, hogy 22 év után, újra felléphettem Marosvásárhelyen, még ha bemutató alkalmával is, igazán boldogsággal tölt el. Mindig is hálás maradok a helyi közönségnek, amely most is, annak idején is hálásan bíztatott…

A marosvásárhelyi verseny egyik díszmeghívottja Reményik Ilona, Lakatos Misi „Háremének” egyik színfoltja volt. A TIFIT versenyzője színpadi páváskodásával a „Hárem” egyik színfoltja, aki közel egy évtizede szinte minden évben a színpadon illeg-billeg, páva módra, többnyire a forma kategóriában, amelyben nyert már IFBB felnőtt magyar bajnokságot, de az elmúlt évben, a modell kategóriában is megmutatta magát a nagyérdeműnek.

Törékeny alkata, vékony csontozata, formás gömbölyű popsija, keskeny dereka, fülig érő mosolya elegendő adottságnak bizonyult, hogy az új kategóriában is eredményesen versenyezzen.

A WBPF Magyar bajnokságon harmadik, majd a budaörsi EB-n negyedik, ősszel a Herkules Trófeán harmadik, a Florin Teodorescu Classic-on második helyen zárta a versenyt a modellben, és Lugoson Icuka volt a közönség egyik nagy kedvence.

Reményik Ilona, kétszeres magyar bajnok testépítő:

– Sajnálom, hogy személyes okok miatt nem léphettem fel. 6 Dan-os karatés vagyok, citromsárga öv birtokosa, a testépítés a hobbim.

Share Button
Ennyien olvasták: 545

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.