Központ
2018. október 17. szerda, Hedvig

Egykori helyi labdarúgók véleménye az ASA csődjéről

Czimbalmos Ferenc-Attila október 19, 2017 Sport

A Maros Megyei Törvényszék jelentette be, hogy csődbe ment a labdarúgóklub, amely két és fél évvel ezelőtt még az 1. ligás bajnoki címért küzdött, majd Szuperkupát nyert, de az előző idény végén kiesett az 1. ligából. A másodosztályú csapat a kihirdetéstől számított hét napon belül megfellebbezheti a döntést. A csapat egyelőre folytatja az idényt, hiszen a 12. forduló utolsó mérkőzésén 2–2-re játszott a Nagyszebeni Hermannstadt ellen.

Miért került csődbe az ASA?

Az Asociația Fotbal Club ASA 2013 néven szereplő együttes problémái akkor kezdődtek, amikor 2016 márciusától csődvédelem alá került, korábban, azaz 2015 júliusától zárolták a klub számláin levő mintegy 7 millió lejt (mintegy 1,5 millió euró), ezzel fizetésképtelenné vált, és idővel nagyon sok tartozást halmozott fel. Az 1. ligában töltött három év, majd a májusi kiesést követően az újraszervezéssel próbálkozó egyesületnek fatális volt a Maros megyei prefektus múlt hónapi lépése, miszerint megtámadta a helyi önkormányzati támogatás kiutalását.
A csőd bejelentésével a szabályzat szerint az érintett klubot ki kell zárni jelen esetben a másodosztályú bajnokságból, de a klub vezérigazgatója, Cristian Chertes várja az ügyvédek felvilágosítását: „Elkezdték a csődeljárási folyamatot, és kihelyeztek egy jogi ügyintézőt. A héten megtudjuk, hogy mi történik a csapattal. Hasonló esetekből tudom, hogy a csődbe jutás után egyes klubok még játszottak, mások viszont abbahagyták a bajnokságot. Azzal az összeggel, amit zároltak tőlünk, megmenekülünk a csődtől, és esélyünk lesz visszajutni az 1. ligába”.
A csődbejelentés után (2017. október 13., péntek) a klubnak hét nap áll rendelkezésére, hogy megfellebbezze a törvényszék döntését, és az egyesület végleges felszámolásáig folytathatja a bajnokságot.

A csődeljárással kapcsolatosan a marosvásárhelyi labdarúgás több, ismertebb helyi képviselőjét kérdeztem meg, akik egyöntetűen a klub vezetőségét hibáztatják a történtekért. Egyesek közülük nem kívántak véleményt mondani.

Gică Ciorceri:

„A futballcsapatok kereskedelmi társaságokként működnek: ha a menedzsment rosszul működik, akkor csődbe juthatnak. Ez történt az ASA-val is, azaz így volt vezetve. Sajnos hazánkban a futball terén nem fordítanak kellő figyelmet a klubok alapjaira, azaz csak a felnőtt­csapattal foglalkoznak, így elhanyagolják a gyermek- és ifjúsági csoportokat. Külföldön, ha gyenge eredményeket értek is el, majd kiestek az élvonalból a híres, gazdag klubok felnőtt csapatai, idővel újraszülettek éppen a gyermek- és ifjúsági központjuknak köszönhetően is. Ha Marosvásárhelyen lett volna egy ilyen központ, most meg lett volna az együttes gerince, és rájuk lehetett volna alapozni. Persze olyan játékosokra gondolok, akik helyiek, sokkal kevesebbe kerülnének, mint a külföldiek, és akik tovább játszottak volna a felnőttcsapat színeiben. Mi több, idővel a tehetségesebbeket el is lehetett volna adni…”

Sólyom Csaba:

,,Nem ismerem pontosan a jelenlegi helyzetet, ugyanis jómagam, vagy például Sikó Árpád, Czakó János, a néha Kiss Madocsa is félre volt állítva a jelenlegi vezetőség által, így nem láthattunk semmit, nem tudhattunk semmiről, hiszen még a mérkőzésekre sem jártunk. Nem is tudok és nem is szeretnék véleményt mondani az ASA helyzetéről…”.

Fazakas Árpád:

,,Nem tudom a részleteket, nem tudok semmit, ezért nem szeretnék hülyeségeket mondani…”.

Kanyaró Attila:

,,Engem nem lepett meg a döntés. Én már korábban, amikor elkezdődtek a problémák, hangoztattam, hogy egy labdarúgóklubnál, ahol nincs egy hozzáértő, profi vezetőségi tag – sőt, mind idegen vezetők döntenek, akiket a fizetésük érdekli, emellett nem nagyon törődnek a csapat sorsával –, nem lehet élvonalbeli futballról beszélni, mi több, a játékosok sem voltak helybéliek. Én akkor felsoroltam mintegy 20 Maros megyei labdarúgót, akik kevesebb pénzért hazajöttek volna és szívesen futballoztak volna az ASA-nál. Itt gondolok Fülöp Istvánra (Sepsi OSK) , Fülöp Lorándra (FC Botoșani), a körtvéjfályi Kovács Lórántra (Szombathelyi Haladás), Victoraș Astafei-ra (Sepsi OSK), a szászrégeni Ioan Merára (ACS Poli), sőt a 2. ligában is vannak tehetséges, helyi illetőségű játékosok, akik megállták volna a helyüket az ASA színeiben a 2. ligában. Ezt nem vette számba a vezetőség, de időközben elszórták a pénzt, amiért ők a hibásak. Az idegen labdarúgókat nem érdekli Vásárhely, ők a pénzért fociztak itt. Sajnálom, hogy nem került egy helyi illetőségű, volt labdarúgó az ASA élére, aki biztosan másképp cselekedett volna. A jelenlegi csapat játékosai közt Tiberiu Claudiu Petrișen kívül nincs helyi labdarúgó! Ezt a csapatot újra kellene építeni helyi játékosokból…

Biró II. Levente:

,,Ha én lettem volna a vezetőség élén, akkor Maros, Beszterce, Fehér, Szeben és Hargita megye legtehetségesebb labdarúgóit próbáltam volna Marosvásárhelyre csalogatni, ahol az ASA színeiben játszottak volna. Fizetést mintegy 1000 eurót biztosítottam volna számukra, nem kellett volna nagyobb összegekkel dobálózni. Biztos vagyok benne, hogy a környékbeli tehetséges játékosokkal megálltuk volna helyünket a 2. ligában, sőt ütőképes együttesünk is lett volna…”.

Márton Levente:

,,Ez az ASA, amely feledésbe merült, nem az AS Armata együttesével azonos. Sajnálom mint az AS Armata volt játékosa, hogy Marosvásárhely élvonalbeli, sőt 2. ligás futballcsapat nélkül maradt…”.

Jenei Ferenc:

,,Szomorú, hogy évről évre rosszabbak a hírek az egyesület felől! Ami a fejleményeket illeti, nem volt hasznos a sok edző-, illetve klubvezetőcsere, ami nem tett jót a csapatnak, a városnak és a szurkolótábornak sem. A klub belügyeit és pénzügyeit nem ismerve, csak felszínesen tudok véleményt mondani, mint az ASA volt játékosa, nagyon megérintett a hír. Remélem, hogy találnak megoldást arra, hogy a városnak még legyen élvonalbeli csapata!”

Aurel Stoica:

,,Nem szeretnék ezzel kapcsolatosan semmit mondani, hiszen fájdalmas számomra, ami történt. Sajnálom, hogy így sikerült, ezt Marosvásárhely nem érdemelte meg…”.

Fodor János:

,,Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe jutott a vásárhelyi labdarúgás, de kérdem én, hogy az évek során például Florea Ispir, Petru Varodi vagy Hajnal Gyuszi miért nem lehettek az ASA gyerekedzői, akár vezetőségi tagjai? Évek múlva egy 2013–2017-es időszakbeli öregfiúk-találkozóra kiket lehetne beválogatni az ASA-tól? Nem másért, mert azon időszakban több mint 200, nem Maros megyei illetőségű játékos játszott itt…”.

Varró Sándor:

,,Én a klub gyenge menedzsmentjét hibáztatom a csődbejutásért, hiszen az utóbbi évek alatt több tíz edző, sportigazgató, igazgató, több mint száz labdarúgó váltotta egymást a klubnál. Amíg én az AS Armatánál tevékenykedtem, a klub élén három elnök állt: Florescu, Pintilie, majd Cacovean, utóbbi több mint 10 évig volt klubelnök. Egyhamar nem lesz még második ligás csapat sem Marosvásárhelyen, csak reménykedni lehet, hogy egy futballszerető, hozzáértő vezetőt találna a város, akik mellé tőkeerős magáncégek, társaságok társulhatnak. Fontos lenne, hogy a klubba bejövő pénzt hasznosan használják fel…”.

Hajnal Gyula:

,,Csak a pletykákat hallottam, nem tudok semmiről. Amit furcsának tartok: a klub vezetőségéből senki nem hívta össze gyűlésre az alkalmazottakat, hogy tájékoztassanak, hogy miről van szó. Mindenki teszi a dolgát, pedig már egy éve nem kaptak fizetést. A gyerekközpontban is folynak az edzések, habár az elmúlt hétvégén az U19-es korcsoport nem vett részt a bajnoki meccsen, Zilahon, mivel nem volt megoldva a szállítás. Gondolom, hogy ebből kifolyólag a többi korcsoportos együttesnek is lehetnek majd hasonló problémái… Mintegy 300 gyerek volt a gyerekközpontban, de csak 120-an maradtak, őket a szülők támogatják, abból fizetjük a bírókat, a kiszállásokat, a teljes ellátásukat.
A kialakult helyzettel kapcsolatosan teljesen tájékozatlanok vagyunk, nem tudjuk, hogy mitévők legyünk: fel kell mondjunk, vagy felmondanak nekünk? Azt hallottam, hogy hét napon belül valamit kell teljesíteni, habár jogilag vége, de a Román Labdarúgó Szövetség akkor veszi tudomásul, ha a végrehajtó elrendeli a végrehajtást”.

A csődhelyzettel és a klubon belüli fejleményekkel kapcsolatosan a következő lapszámunkban még visszatérünk.


Paradox egybeesés: 50 éve jutott be az A-osztályba az ASA-Mureșul

Ötven éve, az 1966–1967-es bajnoki évad végén a helyi ASA–Mureșul (a későbbi AS Armata) feljutott az élvonalba. Íme, az akkori felállítás: Sólyom Csaba, Stănescu – kapusok; Bartók, Balázs, Tampanaru, Czakó, Sikó, Csutak, Lungu, Pavlovici, Dumitriu III., Lukács, Tóth, Pârvulescu, Dragomir és Publik Antal.
Minderre az idén 75. életévét töltő Sólyom Csaba így emlékezett vissza: 1967. június 19-én, az utolsó idegenbeli, a temesvári CFR elleni találkozóról (1–1, gólszerző Dumitriu III.) való hazatérés után, a sokezres tömeg a nagyállomástól a Dózsa György utcán keresztül minket a főtérig, a klub székházáig kísért, közben énekelve éltette Bóné mestert és a játékosokat.


Az ASA női csapata nem jelent meg Kolozsváron

Szombaton délután kellett volna lejátszani a Kolozsvári Olimpia – Marosvásárhelyi ASA női labdarúgó-bajnoki találkozót. A marosvásárhelyi együttes korábban kérte a mérkőzés elhalasztását, mert csupán kilenc labdarúgót tudott volna nevezni, ezt azonban a szövetség megtagadta. Ilyen körülmények között a meg nem jelenést választották egy megszégyenítő arányú vereség helyett. Az ASA női csapata elvileg október 29-én kellene játssza a következő bajnoki összecsapást hazai pályán, a bukaresti Fair Play ellen. Jelen helyzetben bizonytalan, hogy még megrendezik-e a találkozót.


Share Button
Ennyien olvasták: 821

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.