Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Értékesebb a szurkolók aranya, mint a bajnoki ezüst!

Központ június 13, 2013 Sport

Értékesebb a szurkolók aranya, mint a bajnoki ezüst!

bcm_1

Ezt mondta Liviu Dumitru, a Maros KK csapatkapitánya,  a mintegy ezer lelkes szurkolócsapat előtt, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal víkendtelepi vendégházánál megtartott ünnepélyes díjátadáson, ahol a játékosok és szakvezetők, a Vízi Imre által elénekelt csapathimnuszt követően, egyenként léptek a neveiket skandáló drukkerek elé. A Városháza képviseletében Claudiu Maior és Peti András önkormányzati képviselők adták át az érmeket és okleveleket.

Mint ismeretes, a Nemzeti Bajnokság döntőjének 6-ik összecsapása után, a hazatérő játékosokat és vezetőket, a hajnali órák dacára, több tízen várták a helyi Sportcsarnok előtt, akik saját költségen aranyérmeket készíttettek és a buszról leszálló csapattagok nyakába akasztották, illetve átadtak egy kupát is, kifejezésre juttatva azt a meggyőződésüket, hogy számukra a Maros KK az igazi bajnok.

A víkendtelepi ünnepség befejezésekor a játékosok autogramokat osztogattak, s fényképezkedtek a szurkolókkal.

A legújabb információk szerint a vezetőségnek sikerült leszerződtetnie a CSM Bukarest 26 éves játékmesterét, Goran Martinic irányítót, ugyanakkor Peciukas biztosan hosszabbít az együttessel, míg Jucan Tudornak és Baczó Balázsnak van érvényes szerződése az új idényre is.


takacsA Maros KK-ról, az idei sikersorozatról Takács Károllyal, a vásárhelyi kosárlabda egyik emblematikus alakjával beszélgettünk.

– Ön Lorenz Lajossal alapító tagja volt az Altius Alapítványnak, amelynek köszönhetően működött a Maros KK elődje, az Altius kosárlabdacsapat. Azóta már 18 év telt el. Emlékszik még a kezdetekre?

– Azt nem lehet elfelejteni. Akkor kevesen voltunk a csapat vezetésében, Lorenz Lajossal ketten foglalkoztunk szinte mindennel a csapaton belül, és örvendek, hogy az alapokat sikerült letennünk, az akkori együttessel a 4-ik helyen is végeztünk.  Egy idő után elfogyott a pénz, de lehet, hogy politikai okok is közrejátszottak ebben, de nagyon örvendek, hogy sikerült átvészelnie azt az időszakot a klubnak.

– Amikor ön volt az edzője a csapatnak, szinte mind hazai játékosok voltak a tagjai, idővel jött az első három idegenlégiós. Most szinte mind idegenlégiósok alkotják a keretet, akikkel sikerült országos ezüstérmet is nyernie a Maros KK-nak. Erről mi a véleménye?

– Akkor kezdődött el a külföldi játékosok inváziója, mi is Magyarországot követtük, ahol már 5-6 évvel korábban ez megtörtént. Akkor érkeztek a Herlitz-Mobexhez az első szerb játékosok (Ilic, Zindovic és Zivkovic), akik képzettebbek voltak, mint a hazaiak. Ez most is így van. Annak örvendek a legjobban, hogy Jakab Cristiánt én hoztam ide, most egyik fontos játékosa az együttesnek.

– Kijár ön a Maros KK mérkőzéseire?

– Mindegyikre, persze amikor itthon vagyok, hiszen megfigyelőként is tevékenykedek. A baj az, hogy nagyon beleélem magam a mérkőzésekbe, akárcsak aktív játékos koromban; volt már gond is ilyen szempontból a szívemmel. Amikor már nem bírom, akkor át szoktam menni a helyi Sportcsarnok szomszédságában lévő hotel halljába, ahol tovább nézem a mérkőzést.


– Ön szerint mi lehet az oka, hogy nem bírta az együttes az iramot az Asesoft elleni utolsó két összecsapáson?

– Szerintem a „vékony” kispad miatt volt gond, hiszen általában 7 játékossal kínlódtuk végig a mérkőzéseket, míg az Asesoft folyamatosan 11 játékost használt. Amúgy a ploiesti-i gárda zsinórban a tízedik országos döntőjét játszotta, amiből kilencet megnyert. Ezúttal is remekeltek, fizikálisan is felülkerekedtek, nagyon jó edzőjük van, akivel a soron következő negyedik bajnoki címüket nyerték.

Nem dobtunk elég kosarat kintről, azaz hárompontosokat, amire alapoztunk az egész bajnokság során. Amikor azok bementek, minden rendben volt, mérkőzéseket nyertünk. Nekünk nincs igazi palánk alatti játékosunk, ezen kell elgondolkozni. Az Asesoftot az alapszakaszban sikerült ugyan kétszer is legyőznünk, 53%-os hárompontos kosárátlagunk volt, nekik csak 41%-os, sajnos ez nem jött össze a döntő utolsó két összecsapásán.

– A marosvásárhelyi közönségről mi a véleménye?

– Fantasztikus! Mikor én is edztem a csapatot, akkor is mellettünk voltak, de most tízesre vizsgáztak. Én az egész országban járok mérkőzésekre, de ilyen közönség nincs, mint Marosvásárhelyen, akik értik a szabályokat. S akik nem is értették, megtanulták.

– Gyerekek nevelésével még foglalkozik?

– Igen, van egy U14-es korosztályú gyerek csapatom a Mureşulnál, a csoportban harmadikok, az országban meg a 11-ik helyen végeztünk. Igaz, 14 éves a csapatban csak három van, a többi 12 és 13 éves, ezért is dicséretes a teljesítményük. Amúgy ügyes, tehetséges gyerekek. Sajnos az anyagiak hiánya miatt nem tudunk 2-3 korosztályt fenntartani. Ezeket a gyerekeket én nevelni szeretném 18 éves korukig, majd egy újabb U14-es korosztályt szeretnék átvenni.

– Mennyire hiányzik önnek, hogy felnőtt korosztályú csapatnál edzősködjön?

– Hiányzik is, meg nem is. Sok feladat hárult rám akkor, amikor Lorenz Lajossal foglalkoztunk az Altiusszal. Sofőr, takarító, azaz mindenes voltam, ez engem nagyon megviselt.

– A testvére, Takács Sándor, aki az Altiusnál is játszott, foglakozik-e a kosárlabdával?

– Ő itt hagyta abba, aztán kitelepedett családostól Magyarországra. Van két szép gyereke, de ő is örömmel követte a Maros KK idei sikeres teljesítményét.


A marosvásárhelyi kosárlabda újjászületése

A marosvásárhelyi kosárlabda 1995-ben született újjá, amikor Takács Károly Lorenz Lajossal létrehozta az Altius Alapítványt.

Az 1996-1997-es idényben a csapat Mobexre változtatta a nevét, Takács meg edzőként dolgozott a klubnál. A következő idényben ismét nevet változtatva, Herlitz-Mobex néven indultak a bajnokságban.

A Maros KK 2002-ben alakult, átvéve az Altius Alapítvány teljes személyzetét. A fiatal klub, megfelelő anyagi háttér és felkészülési lehetőségek hiányában, két évig maradt még fenn az élvonalban, sőt 2002-2003-ban lépésnyire volt a rájátszástól. Nagy késésekkel a fizetések folyósításában, mégis megpróbált fennmaradni.

2003-ban azonban minden támogatási forrás elapadt, s a klub beszüntette tevékenységét.

Az új Maros KK megalakulásának éve 2004. Az új csapat beiratkozott a B osztályba, ahol az erdélyi I. csoportba kapott besorolást, de a terv már hosszú távúra szólt.

2005-ben kivívta az A osztályos szereplés jogát. Így indult az azóta is tartó diadalút.Share Button
Ennyien olvasták: 393

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.