Központ
2020. augusztus 15. szombat, Mária

Fellendülőben a sportág

Központ október 25, 2012 Sport

KloszPeterFellendülőben a sportág

– mondta Klosz Péter, a marosvásárhelyi Master Ski&Bike sportegyesület elnöke, aki egyben a Román Triatlon Szövetség főtitkára is. Az egyesület három éves fennállásáról, eddigi tevékenységéről és a 2012-es év sportrendezvényeiről kérdeztük.

– Mióta is létezik a sportegyesület?

– A sportklub megszervezésének ötlete már 2006-2007-ben felmerült, amikor több ismerősömmel, barátommal már versenyeztem, s akiknek mára a gyermekeik is belekóstoltak az ilyen fajta versenyzésbe.

A Master Ski&Bike egyesületet 2009 áprilisában alapítottuk, a tagság zöme 30-40 év közötti volt. Hajdanán én is sportoltam, ifjú koromban kajakoztam, illetve fociztam megyei szinten. Miután megalakult az egyesület, a teendők nagy részét én vállaltam magamra, a papírmunkával is foglalkoztam, így rövid időn belül elnöke is lettem az egyesületnek.

– Lévén, hogy rövidesen véget ér a 2012-es esztendő, kérem, mesélje el, milyen hazai versenyeket szerveztek az idén?

– Az idén számos versenyt szerveztünk, mint például a toplicai sí- és snowboard versenyt, amit a 24 órás marosvásárhelyi Aqua Maraton követett.

Április végén a kerékpár majálisra került sor, negyedszer városunkban.

Utána a duatlon majális következett, amelyet a város főterén tartottunk, aztán a Bioeel Triatlon Challenge versenyt is megrendeztünk a Maros-parton. Kis idő múlva, a Kárpáti kalandversenyre is sor került.

Szeptember 14-én, a Bözödi-tó átúszásával kapcsolatos versenyt is megszerveztük, aztán a helyi Május 1. strandon gyermek triatlon versenyt is rendeztünk, majd a City Bike-kupára is sor került.

Klosz2

– Mennyire voltak sikeresek a klub versenyzői az utóbbi hónapokban?

– Sikeres volt ez az év, hiszen a klub tagjai remek eredményeket értek el nemzetközi szinten is. Gáspárik Márton országos bajnoki címet szerzett a június 14-i triatlon országos bajnokságon, sőt, a törökországi Balkán bajnokságon is jó helyezést értek el helyi versenyzőink. Az ifjúsági fiú kategóriában Krivosik Adorján, Daniel Ciulei és Kiss Levente – mindhárman a marosvásárhelyi Master Ski & Bike Klub sportolói – a hatodik, a hetedik és a nyolcadik helyen végeztek.  

A hegyi kerékpárosunk, Gyurka Zsuzsanna az országos és Balkán bajnokságon aranyérmet szerzett az XCO (cross-country) kategóriában, a nők mezőnyében.

Ezután a szakág egyik legnevesebb világversenyén, a brazíliai kerékpáros rallyn álltak rajthoz, ahol kiválóan szerepeltek. Brazíliából hazatérve már itthon versenyzett Gyurka Zsuzsi, az országos maraton bajnokságon. A NoMad-Merida – Mureşul színeiben, fölényes vezetés után, technikai okok miatt „csupán” ezüstérmet szerzett a felnőtt nők összetett mezőnyében.

Emellett a klub versenyzői számos más versenyen is részt vettek, mint például az idén októberben a Királykő Hegyifutó Maratonon, ahol a 41 kilométert 2500 méter szintkülönbséggel teljesítették, majd a Neuzer Bike Partyn is versenyeztek. Szeptemberben pedig sokan vettek részt, jó eredményeket elérve a Mamaia Triatlonon, a Békás Maratonon, a Brassói Duatlonon, a Tusnádi MTB Maratonon vagy a Medgyesi Triatlonon is.

– Mint hallottam, sikeres volt az első Kárpáti kalandverseny is a Master Ski&Bike rendezésében, amely nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is megviselte a versenyzőket. Milyen próbákon kellett teljesíteniük a résztvevőknek?

– A Kárpáti Kalandversenyen a megmérettetés próbái a 72 km-es gyalogtúra, 90 km-es hegyi kerékpártúra, rapplezés (sziklán való leereszkedés kötéllel), 4 km raftingozás (vadvízi evezés), amiket a 80 órás időkeret alatt kellett teljesíteni.

A sportolók nagy része teljesítette a gyaloglást, ami a Kelemen-havasokban zajlott, a Ratosnya-Kelemen gerince-Kolibiszka-tó (itt volt a 4,5 km-es kajak verseny)-Kelemen-gerinc-Kelemen-csúcs-

Palotailva útvonalon.  

A rapplezést a Palotailva sziklafalon tartottuk, míg a kerékpárversenyre a Görgény-Szalárd-völgy-Görgényszentimre-

Görgényüvegcsűr-Ratosnya 90 km-es útvonalon került sor, amelyet mindenki sikeresen teljesítette. Egyébként a legelső versenyző 35, az utolsó 60 óra alatt teljesítette a kalandverseny távjait.

A Kárpáti kalandverseny több volt, mint egy verseny, ez egy kirándulás, egy kaland, egy csapatépítés volt egyben, ahol gyönyörű helyeket ismerhettek meg, baráti kapcsolatokat építettek ki és megismerték saját korlátaikat.

– Még milyen eseményeket szerveznek?

– Több, síoktatással egybekötött versenyt, kerékpáros körversenyt is szervezünk, emellett a gyermekeknek triatlon felkészítő tábort. A gyerekeknek triatlont is oktatunk, a futásra a Bolyai sportpályán vagy a Somostetőn kerül sor, a kerékpározást az erdőben, és a Koronka-Székelybós útvonalon, míg az úszó edzéseket a víkendtelepi uszodában tartjuk.

Elég kemény fába vágtuk a fejszét, hiszen 2013-ban egy nemzetközi kontinentális kerékpározó csapatot szeretnénk összehozni, melynek tagjai nemzetközi szinten is megállnák a helyüket. Tervünkben van, hogy haza igazoltassuk például Terebesi Istvánt, aki jelenleg egy bukaresti klubnál versenyezik, de vásárhelyi születésű.  

– Kik támogatták anyagilag a klubot az elmúlt három év során?

– Sokat segített a helyi tanács meg a polgármesteri hivatal is, emellett a Bioeel, illetve más magáncégek. Bevallom, hogy a triatlon versenyeket leszámítva, mindeni­ket ráfizetéssel zártuk. Hangsúlyoznám, mi elsősorban a versenyek nevelő hatása miatt szervezzük azokat, hogy nyújtsunk, hogy adjunk valamit a versenyzőknek. Az eddigiek után már komoly hírnévre is szert tettünk, így a versenyeinkre mind több és több a jelentkező. Vannak bizonyos iratkozási díjak, emléktrikókat, érmeket, okleveleket is adunk a versenyzőknek, de a sikerélmény mindent felülmúl.

Az a tény, hogy a román szövetség főtitkára vagyok, elsősorban abban segített, hogy jobban felfigyeltek a Maros megyei fiatalokra, akik jó eredményeket értek el a hazai meg nemzetközi versenyeken.

– Mik a klub jövőbeli tervei?

– A jövőben szeretnénk egy jó, nemzetközi szinten is kiváló eredményeket elérő csapatot összehozni. Ugyanakkor egy híres és ismert triatlon központot tervezünk városunkban. Évről évre több jelentkező vesz részt az országos duatlon és triatlon versenyeken, ami a sportág fejlődésének záloga lehet.  


Share Button
Ennyien olvasták: 515

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.