Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Feltámad a vásárhelyi jégkorong?

Központ november 2, 2012 Sport

hokiFeltámad a vásárhelyi jégkorong?

A HC Maros 2009-ben alakult meg és 2010-ben csatlakozott a Román Jégkorong Szövetséghez. Hajdanán híres volt a vásárhelyi jégkorong, hiszen 1950-ben, a helyi RATA Brassóban megnyerte az első országos bajnoki címet, majd ezt a bravúrt 1951-ben is megismételte. Az akkori csapat tagjai között voltak: dr. Bíró, Kerekes, Kulcsár, Togănel, az Incze testvérek, Kocsis, Szabó, Bíró S., Fenke, stb. (1951-ben: dr. Bíró, Kerekes, Fábián, Mogos, Ritz, Kulcsár, Togănel, Incze 1, 2, 3, Nagy és Mártonfy). Az Incze testvérek, dr. Bíró és Fenke az országos válogatott tagjai is voltak.  A csúcskorszakot követően számos egyesület alakult Marosvásárhelyen: Dermagant, majd később a Dinamo, Comerţul, Elecromureş, ISK, Gloria, Imatex stb. A klub jelenlegi helyzetéről, a gyerekek felkészüléséről és a nemrég megkezdődött jégkorong szezonról Nagy Árpáddal, a Maros HK alelnökével, a gyerekcsapat edzőjével beszélgettünk:

– Nemrég megkezdődött a hivatalos jégkorong idény. A HC Maros csapata már túl van az első megmérettetésen. Mikor, hol és ki ellen játszottak?

– Mint rendező klub, a jég hiánya miatt az első tornát Gyergyószentmiklóson szerveztük meg. Sajnos időközben már Suceava és Csíkdánfalva U12-es, azaz 12 év alatti korosztályos együttese is visszalépett a bajnokságból, így csak Csíkszentdomokos ellen léptünk pályára. Mivel ők már huzamosabb ideje jégen is készülhettek Csíkkarcfalván, ezért a felkészülés szempontjából is előbbre tartanak, mint mi, ezért szinte törvényszerű volt, hogy vereséget szenvedtünk.

– Mint látom, a HC Maros U 12-es jégkorongozói, a körülmények miatt jelenleg is száraz edzéseken készülnek a be nem fejezett jégcsarnokban, ami igen nagy hátrányt jelent a többi csapattal szemben.

–Persze, hiszen görkorcsolyával a lábukon, nem tudják kellőképpen gyakorolni a fordulatokat, fékezéseket, így kissé különbözik az edzésmódszer, mint a jégpályán. Kéthetente felruccanunk Gyergyószentmiklósra, ahol jégen is edzhetünk, a hazai mérkőzéseket is ott tartjuk, de ez még nem elegendő.

– Már évek óta várják a helyiek, hogy végül befejezik a vásárhelyi jégcsarnokban folyó munkálatokat.  Mit tud erről?

– Állítólag arról van szó, hogy átutalták a hiányzó összeget és nekifognak a jégcsarnok befejezésének, ami nagyon megkönnyítené a felkészülési folyamatunkat. Az igazság az, hogy ha csúszik majd a jégen a lábunk, akkor igazán befejezték, addig még kérdéses, hogy mikor lesz kész…

– Hol kerül sor a következő fordulóra?

– Egyelőre várjuk a Román Jégkorong Szövetség (FRHG) újabb határozatát, hogy hol lesz az újabb forduló. Ami biztos, hogy a klub tízéves korosztályban játszó gyermekcsapata továbbra is az északi C csoportban kezd. A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) szabályzata értelmében a tízéves korcsoportban játszott mérkőzések esetében nincs eredményközlés, a részvétel és a játék a fontos. Ugyancsak érdekesség, hogy együtt a fiúkkal, megengedett kislányok csatasorba állítása is. A Maros HK csapatának már három tehetséges csíki lányjátékosa is van.

– Felszerelés szempontjából, hogyan állnak?

– Vásároltunk, és adomány révén is jutottunk felszereléshez.

– Mint hallottam, több gyerek van a klubnál, akik még a nyár elején nem tudtak korcsolyázni sem, most már a csapat alapemberei. Minek köszönhető ez a gyors fejlődés?

– Először is sok tehetségesnek tűnő fiatal közül válogathattunk, s még folyik rostálás, de kialakult már a keret magja. Igaz, még három éve 28-an voltak a korosztályos keretben, mára már csak fele maradt. Ambíciós, ügyes gyerekek, akiket támogatnak a szüleik is, de mi is megadunk minden kellő támogatást nekik. Reméljük, idővel beérik majd közös munkánk gyümölcse. Bús Zoltán segítségével hetente három edzést tartunk, még szombaton is összegyűlünk – hét közben bajos az edzések összehangolása, az iskolai program miatt –, ezután hetente egyszer teremben is gyakorolhatunk.

– Éveken keresztül ön is jégkorongozott. Hogyan látja, mennyire hiányzik a jégkorong a vásárhelyieknek?

– Mintegy tíz évig az egykori Elektromarosnál hokiztam, s miután a Maros Party Hockey Times színeiben is szerepeltem, most két egykori társammal, jó barátommal, dr. Pokorny Lászlóval és Bús Zoltánnal együtt tagjai vagyunk az udvarhelyi Küküllő Old Boys amatőr jégkorong együttesnek, amely az Erdélyi Független Amatőr Jégkorong Ligában szerepel.

– Végezetül, kérem, sorolja fel a gyerekek neveit, akikkel együtt dolgoznak, és akiktől jó eredményeket vár el a klub minden tagja?

– Jelenleg Tarcsi Andrással (udvarhelyi részről, mivel közös csapatot képviselünk) irányítjuk a szakmai munkát, a klubelnök dr. Pokorny László, a tiszteletbeli elnök, dr. Bíró Antal.

A játékosaink: Adorján Katalin, István Renáta, Juga Diána, Oancea Maiali, Bús Gergő, Szabó Gellért Bendegúz, Szőcs Attila, Madaras László, Róth Rudolf, Fülöp Norbert, Nagy Norbert, Tantos Vlad, Matei Patrick, Kancsár Andor, Csendör Áron, Csendőr Gábor, Karda Norbert, Osváth László Rudolf, Dobay Levente, Szász Dávid és Marossy Dávid. Előbbi három játékos, csíkszeredai illetőségű. Remélem, hogy a közös munkánk gyümölcse idővel beérik és hallani lehet majd ezekről az elszánt, tehetséges gyerekekről!


“Egyébként, ügyes, tehetséges, jégkorongozni vágyó gyerekek jelentkezését várjuk a klubhoz, a 0745-857-927-es telefonszámon (Nagy Árpád), vagy a hcmmures@yahoo.com e-mail címre.”


Share Button
Ennyien olvasták: 572

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.