Sport

Fiatal, csinos, gyönyörű és sikeres

Verseny közben
Verseny közben

A 15 éves Varga Tímea, a marosvásárhelyi Pedagógiai Líceum 10. osztályos tanulója, a helyi Energy Fit SK sportolója a minap ezüstérmes lett a Marosszentkirályon megtartott felnőtt testépítő és fitnesz Románia Kupa 2016-os kiírásán, ahol a junior bikini fitnesz (modell) kategóriában bizonyított. Tímea fantasztikusan megváltozott másfél év alatt, amíg a Románia Kupán diadalmaskodott. Vele beszélgettem eddigi sportpályafutásáról.

fb_img_1476932150022

– Gratulálok az idei eredményeidhez, főleg a Románia Kupán elért 2. helyezésért, amiért keményen megdolgoztál.
– Köszönöm szépen, ez valóban így van. Egyik versenyen sem könnyű bizonyítani, hiszen előtte kemény felkészülésben van részem. Amúgy15 éves vagyok, másfél évvel korábban kezdtem el testépíteni, és nagyon sokat változtam az utóbbi időszakban, hiszen már a felnőtt női kategóriákban versenyzek. Tulajdonképpen az egész nyaramat erre áldoztam, ezért is nagyon örvendek az eredményemnek.

fitnes-cupa-romaniei-2016-1

– Mióta űzöd ezt a sportot?
– Másfél éve. Mindenképpen egyéni sportágat szerettem volna űzni. Édesapám, Varga Zoltán egykoron helyi szinten az iskolacsapatban kosarazott, tőle örököltem a sport iránti szeretetet is. Ő mindig bíztatott engem, hogy erős és kitartó legyek.

varga-timea-es-vargha-botond-energy-fit-sk-facebook-5

– Kinek, kiknek köszönhetően kezdtél el testépíteni?
– A barátom, Varga Botond, aki egyben csapattársam, befolyásolt, hogy ezt a sportágat válasszam, ugyanis ő is testépítő. Ugyanakkor az edzőmnek, Sebastian Popovicinak köszönhetem, hogy eddig eljutottam. Sebi olyan, mintha édesapám lenne. Amúgy ez a sportág fejleszti a személyiségem, ami nagyon sokat segített nekem a magabiztosságban, de minden szempontból sokat változtam, amióta sportolok.

Büszke edzőjére, Sebastian Popovicira
Büszke edzőjére, Sebastian Popovicira

edzesen-baratjaval-vargha-botonddal

– Melyek voltak az első versenyek, amelyeken indultál?
– Az első egy regionális megmérettetés volt, utána a junior országos össze­csapás következett, aztán az ősszel a föderáció kupáján vettem részt, majd előbb a szeniorok országos versenyén, utoljára pedig a Románia Kupán bizonyítottam, amelyen országos második lettem.

img_20161018_154643

– Tudom, a felkészülés mellett diétázni is szoktál. Mi elengedhetetlen a testépítő sportolóknak?
– A diéta valóban nagyon nagy szerepet játszik az életemben, szeretem, de ugyanakkor maximális munkát fektetek a sportágba. Nagyon nehéz felkészülni egy versenyre, mert előtte két teljes napig nem ihatok vizet, ami nekem létfontosságú, ugyanis az edzések alatt is 2 liter vizet iszom. A megmérettetések előtti súlycsökkentés tűnik a legnehezebbnek, de szerencsémre a sziluettem is nagyon sokat segít a fogyásban. Kihívás volt az elején edzeni, mivel 45 kilós voltam, azaz sovány és alacsony, aztán idővel kezdtem nőni tömegben, majd elértem 58 kilót. Most pedig az 56 kilós kategóriában versenyzek, de inkább izmot szedtem magamra.

varga-timea-es-vargha-botond-energy-fit-sk-facebook-4

– Mik az álmaid, ami a sportpályafutásod illeti?
– A jövőben szeretnék a testépítő és fitnesz Európa-bajnokságon és a világbajnokságon részt venni, amely eseményekre szeretnék még jobban felkészülni, de előtte a junioroknál akarok országos bajnok lenni! Ez a sportág a hobbim is egyben, ez a célkitűzésem is, hogy az említett megmérettetéseken sikeresen szerepeljek. Amúgy a közeljövőben szeretnék sikeres testépítő versenyző lenni, azaz erős testet, még több magabiztosságot szeretnék kialakítani, és akarom, hogy a sport továbbá jó irányba befolyásolja az életemet.

– Ki a példaképed?
– A marosvásárhelyi Európa- és világbajnok Ioana Șulea a példaképem, ő nagyon jó barátnőm is egyben, sokat köszönhetek neki. A pályafutásom elején órákig gyakoroltam a pozíciókat, jártam koreográfushoz, ahol a járást gyakoroltam, de Ioana is nagyon sokat segített nekem.

– Egy-egy hasonló verseny alkalmával barátaid, osztálytársaid, ismerőseid szurkolnak-e neked?
– Igen. Köszönöm az osztálytársaimnak és a tanáraimnak, akik támogatnak és követnek engem a versenyeken. Van, aki azt mondja, hogy ez nem nőies sportág, de ez nem érdekel engem. Én nem a nőiességet, hanem a magabiztosságot, az erősséget kerestem ebben a sportágban. Amúgy ha nem a teremben, akkor az iskolában vagyok, vagy éppen pihenek.


A marosszentkirályi felnőtt testépítő és fitnesz Románia Kupa 2016-os kiírásán a legjobb marosvásárhelyi eredményt a Retro Gym versenyzője, Madaras Levente érte el, aki a felnőtt body building classic +175 cm kategóriában nyert aranyérmet.
Az Energy Fit SK versenyzői, a junior body building kategóriában Varga Botond (Varga Tímea barátja) és a felnőtt men`s physique 175 cm kategóriában Sándor Norbert is második lett, míg a Retro Gym versenyzője, Engi Dénes a testépítő 90 kilogrammos felnőtt kategóriában lett bronzérmes.
A szintén marosvásárhelyi Deák Liza, a Retro Gym versenyzője a junior, illetve a felnőttek közt a 166 cm kategóriában egyaránt a 4. helyezést érte el. A Retro Gym sportolóit Augustin Moldovan és Sebastian Popovici készíti fel.

Palecian Judit és egyik hódolója az Armura-kupán
Palecian Judit és egyik hódolója az Armura-kupán

Akár az előző években, az idén is a verseny házigazdája, a Titanic Body Building egyesület edzője, Dumitru Cheteleș a klub fennállásak 21. évfordulója alkalmából különdíjakat adott át a klub talán legsikeresebb sportolójának, a világ- és Európa-bajnok Ioana Șuleanak és a 9-szeres fitnesz világbajnoknak, vásárhelyi Palecian Juditnak.


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.