Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Florin Vaida sikeres asztaliteniszedző (s nem csak) Szombathelyen

Czimbalmos Ferenc-Attila március 26, 2015 Sport

Florin Vaida, SzombathelyA Marosvásárhelyi ISK asztaliteniszedzőjeként tevékenykedett évekig, majd 1999-ben kitelepedett Szombathelyre, ahol azóta is edzősködik. Egy helyi lap szerint, a 2000 januárjában megtartott marosvásárhelyi sportgálán az akkori asztalitenisz-szövetség érdektelenségével indokolta döntését, mivel a föderációtól a füle botját senki nem mozdította, amikor az Európa-bajnokság előtt két héttel a válogatottal azonosuló vásárhelyi csapat edzéslehetőség nélkül maradt, sőt az sem érdekelte, miként jutnak el a versenyzők a torna színhelyére. Ez a teljes érdektelenség győzte meg akkor, hogy itt nincs mit tovább keresnie sem neki, sem lányának, Corneliának, aki elfogadott egy kedvezőbb horvát ajánlatott, majd évekig Horvátországban profiként kereste a kenyerét.

Florin Vaida jelenleg az 1994-ben alakult Szombathelyi Asztalitenisz Klub utódjánál, a Szombathelyi Asztalitenisz Kör egyesületnél tevékenykedik, ahol az NB I nyugati csoportjában szereplő női csapat, ugyanakkor az NB III Nyugat-Dunántúli csoportjában induló férfi együttes, a SZAK-Sportiskola edzője.
A Szombathelyi Asztalitenisz Kör a Szombathelyi Sportiskolával karöltve foglalkozik az utánpótlás neveléssel, Florin Vaida edző irányításával.
A minap a Szombathelyre kitelepedett asztaliteniszedzővel beszélgettem:

Budaorsi asztalitenisz klub, balrol Cornelia Molnar

– Üdvözlöm, mester! Hogy van? Hogyan megy az asztalitenisz-oktatás?
– Magam is csodálkozom azon, mennyire jól érzem magam Szombathelyen. Tulajdonképpen a családom minden tagja jól érzi magát Magyarországon, nem érezzük, hogy idegenek vagyunk, ezt nem is érzékeltetik velünk. Nyolc kilométerre Szombathelytől építettünk egy házat, megszoktam az itteni közösséget, szeretem őket, szeretnek engem.

Florin Vaida, Szombathely-1

– Mik a hírek lányáról, Corneliáról, aki hajdanán az ön keze alatt, a Marosvásárhelyi ISK-színeiben formálódott?
– Cornelia Szombathelytől mintegy 10 kilométerre telepedett le, oda ment férjhez (férje után Molnár), egy időben Horvátország női válogatottjának volt a tagja. Jelenleg Szombathelyen edz, viszont az 1. ligás Budaörsi SC, a 2011-es és 2013-as magyar női bajnok együttes színeit képviseli.
Amúgy Corneliának van egy aranyos másfél éves kisfia, Patrik. Többször nézek arra a fényképére, amikor 6 hónapos terhesen, ha nehezen is, de roppant elszántan játszott a magyar csapatbajnokság döntőjében, amit sikerült megnyernie!

Cornelia Molnar 6 honaposon, 2015.

– Marosvásárhelyre gyakran járnak haza?
– Évente egyszer, úgy július 20-a  körül, amikor a pihenőszabadságom töltöm. Van egy testvérem, aki Medgyesen asztaliteniszedző, rajta keresztül szeretnénk júliusban eljönni a szombathelyi csapattal egy közös edzőtáborba.

Florin Vaida, Szombathely-1

– Kikkel tartja a kapcsolatot az egykori sporttársak közül?
– A marosvásárhelyi asztalitenisz akkori helyzete miatt kissé sértődötten távoztunk Marosvásárhelyről. Tehát kevés asztali­teniszben jártas hazai személlyel tartottam a kapcsolatot. De ahogy tehetem, főleg a magyarországi tornák alkalmával, amelyeken részt szokott venni az ISK, találkozom Ungvári Imola edzővel, aki hajdanán tanítványom volt.

– Mint olvastam bizonyos magyar honlapokon, ön világbajnok lett egy viszonylag új sportágban, racketlonban…
– Igen, nagyon tetszik ez a sportág, de meg kell mondjam, hogy kiváló csapattársaim is vannak, akikkel világbajnok lettem.

– A klub keretén belül kiket edz?
– Eddig egyedül voltam edző, de januártól van egy edző kolleganőm is. Amúgy férfi és női csapatunk is van, emellett gyerekeket is edzek.
A fontos az, hogy én is meg a családom is jól érzi magát Szombathelyen!

Florin Vaida racketlon-világbajnok!

Florin Vaida csapattársával

2014. november 20-23 közt a lengyelországi Wroclawba rendezték meg a racketlon csapat és páros világbajnokságot, amely a nemzetközi racketlon évad utolsó versenye volt.
A Magyar Szenior Válogatott +55-ös korosztályának tagjaként Florin Vaida csapattársával, Sákovics Péterrel megszerezte a világbajnoki címet (Sákovics, aki a szövetségi kapitány tisztségét is betölti, egyéniben is világbajnok lett Londonban), miután megnyerték a 11 pontig tartó szetteket mind a négy sportágban (asztalitenisz-tollaslabda-fallabda-tenisz).
Akkor a magyar csapat az első meccsét a svédekkel játszotta és nyerte meg, köszönhetően a jó asztalitenisz és tenisz teljesítménynek.
Az elődöntőben a német csapatot verték Vaida Florin kiváló teljesítményével, aki az első ellenfele ellen 11-7-re nyert.
A fináléban az első kiemelt angolok következtek. Mindjárt az első számban, asztaliteniszben remekeltek a szombathelyiek, hiszen Sákovics 11-3-ra, míg Vaida 11-0-ra hozta a meccsét és ezzel megalapozták a győzelmet. Sákovics meglepetésre minden számban nagy különbséggel győzte le ellenfelét és a páros is hozta a kötelezőt, ami azt jelentette, hogy Vaida Florinnak már nem is kellett teniszeznie.
Két VB ezüstérem után első alkalommal lett világbajnok a Magyar Racketlon válogatott (Nagyiványi György-Budapest, Pásti Mihály-Kalócsa, Sákovics Péter és Florin Vaida-mindkettő Szombathely).

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1524

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.