Központ
2020. június 03. szerda, Klotild, Cecília

Focistaként kezdte az Európa-bajnok

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 3, 2017 Sport

Az U23-as korosztály duatlon Eb-versenyét az elit kategóriával közösen tartották: az ifjúságiak futama kellemes meglepetéssel zárult, hiszen a sárpataki Kovács Szabolcs, miután lemaradt futásban, jelentős előnyre tett szert kerékpározásban, így végül összesítésben 1 óra, 40 perc és 9 másodperces idejével teljesítette a 6,2+3,1 km futó és 20 km kerékpártávot. Ezzel megszerezte az aranyérmet, megelőzve a bolgár Alekszander Szrandevet és az orosz Kiril Tarakanovot.

Szabolcs az Eb-bajnoki cím megnyerése után válaszolt a Központ kérdéseire.

Bokasérülésen esett át az Európa-bajnokság előtt

– Gratulálok a győzelemhez! Milyen volt a verseny?
– Nem volt könnyű! Nem számítottam a sikerre, hiszen keveset tudtam edzeni az utóbb időszakban, mivel egy bokasérüléssel küszködtem, ezért próbáltam minél jobb eredményt elérni a szaladásban, így tudtam, hogy a kerékpározás számomra döntő lehet, hiszen az az erősségem.

– Mennyire sikerült felkészülnöd az Eb-re, tekintettel arra, hogy nemrég bokasérülésen estél át?
– Nagy szerencsém volt, hogy itthon, Marosvásárhelyen került megrendezésre ez az Európa-bajnokság, amire már január óta rendszeresen készültem. Sajnos június 1-én bokasérülést szenvedtem Besztercén, ahová azért utaztam, hogy egyik román ellenfelemről szerezzek információkat, de versenyzés közben kificamodott a bokám. Mindennek dacára végigfutottam a versenyt – amit utólag bánok is –, így három hétig nem tudtam edzeni, de szerencsére az orvosoknak köszönhetően idejében felépültem.

– Kik voltak a legnagyobb ellenfeleid?
– A román riválist, a sepsiszentgyörgyi Dániel Attilát sikerült legyőznöm, de a bolgár Alekszander Szrandev ellen is sikerült diadalmaskodnom. Eddig két EB-n és két Balkán-bajnokságon futottam velük, de csak most sikerült legyőznöm őket.
Több száz gratulációt fogadott az Eb-megnyerése után

– Melyik felemelőbb érzés: győztesként célba érni vagy a győzelem után fogadni a sok gratulációt?
– Mindkettő jó érzés. Valóban nagyon sok családtag, ismerős, barát gratulált a verseny után, akiknek köszönettel tartozom. A tavaly is csak 1-2 hét után tudatosult bennem, hogy mit is értem el tulajdonképpen, gondolom, hogy az idén is később jövők rá, hogy Európa-bajnok lettem.

– Mint értesültem róla, Sárpatakon születtél. Onnan ingázol az edzésekre?
– A néhai édesapám sárpataki volt, édesanyám meg gyergyóalfalvi, ott laktam gyerekkoromban, de másfél éve Marosvásárhelye költöztem, hiszen nehéz volt az ingázás. Csak késő estére értem haza, Sárpatakra, mindannak dacára, hogy reggel már beutaztam Marosvásárhelyre. Egyedül lakom, önállóan.

– Térjünk egy kicsit a pályafutásod elejére. Mikor és hol kezdtél sportolni?
– 13 évesen kezdtem focizni Mihály Sándor és Csiki Zsolt edzősége alatt a Szász Albert Sportlíceumnál. Focistaként nem igazán vittem haza érmet, idővel a teljesítménysportok felé kacsingattam és atletizálni kezdtem. Egy versenyen a jelenlegi edzőmmel, Klósz Péterrel találkoztam, ő vett rá, hogy duatlonozzak. A triatlon és a duatlon közül az utóbbit választottam, mivel 16 évesen már nem tudtam fejlődni az úszás terén, így a szaladás és a kerékpározás mellett döntöttem, amit nem bántam meg.

Főállásban pincérkedik az újdonsült Eb-bajnok

– Viszonylag rövid időn belül rohamosan fejlődtél fizikailag, hiszen alig három év alatt Eb-bajnok lettél…
–Valóban ez hamar összejött, habár a labdarúgóedzéseken már megbarátkoztam a kemény fizikai felkészüléssel. Amúgy Klósz Péter nagy hatással volt az eddigi karrieremre, és az eredményeimet is neki köszönhetem, de a szurkolóimnak, a Robike társainak is elismeréssel tartozom.

– Elszánt és odaadó vagy a sportolás terén, amit az eredmények bizonyítanak, mi több, az utóbbi két marosvásárhelyi sportgálán is elismerésben részesültél. Mivel foglalkozol, amikor nem edzel és nem veszel részt a versenyeken?
– A marosvásárhelyi Frei Kávézóban pincérkedem, de szabadidőmben barátokkal találkozom, ugyanakkor az extrém sportoknak hódolok, ami kihívást jelent számomra.

– Mik a célkitűzéseid a további karriereddel kapcsolatosan?
– Egyelőre pihenni és kirándulni, dolgozni szeretnék. A távolabbi tervem az, hogy szeretnék egy angol klub színeiben versenyezni magasabb szinten.

Share Button
Ennyien olvasták: 949

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.