Központ
2020. július 10. péntek, Amália

Fogathajtás: Ígéretes a sportág jövője

Központ május 30, 2013 Sport

Fogathajtás: Ígéretes a sportág jövője

Beszélgetés dr. Kelemen Atillával

Atta

Május 24-26-a között, Marosvásárhelyen, a méntelep lóversenypályán Nemzetközi Fogathajtó versenyt tartottak. Ebből az alkalomból kérdeztük a román fogathajtó szakbizottság elnökét.

– Elnök úr, miért éppen Marosvásárhelyen rendezték a nemzetközi fogathajtó versenyt, amely egyben kvalifikációs verseny is a Fogathajtó Világbajnokságra?

– A Bihar megyei Cséffán technikai nehézségek adódtak, és emiatt nem tudtuk ott megtartani a versenyeket, ezért a Romsilva országos vezetőjét arra kértük, tegye lehetővé, hogy itt kerülhessen megrendezésre. Ez egy kicsit emlékezés is arra, hogy 1986-ban Maros megyéből indult el a romániai fogathajtás, ezért minden évben a finálét itt tartjuk. A Beszterce-Naszód megyei Bethlenben lesz a második forduló. Minősítő versenyekre a szlovéniai Lipicán és az ausztriai Altenfeldenben is sor kerül.  

A román csapat négy tagja egy nemzetközi versenyen indult a Csongrád megyei Fábiánsebestyénben, ahol nemzetközi szinten is le tudtuk mérni őket, ők újra részt vesznek egy hasonló megmérettetésen.

Köztudott, hogy minden fogathajtó verseny három próbából áll, ami három napig zajlik, első nap a díjhajtásra kerül sor (itt egy 40×100 méteres négyzetben kötelező programot végez minden hajtó), itt mi a bemutatást és a külön bírálatot is megtartottuk, ma volt a maraton és vasárnap lesz az akadályhajtás.

A marosvásárhelyi verseny a nemzetközi lovas szövetség versenynaptárában is szerepelt B2 kategóriás minősítéssel, de a belföldi bajnokság fordulójának is számított. A mezőnyt nemzetközivé a volt magyar válogatott Nyíri Zsigmond részvétele tette.

 

verseny


– Hogyan látja a román fogathajtás jövőjét?

– Reméljük, sikerül egy olyan csapatot kiállítanunk, amellyel Románia megőrizheti előkelő helyét a nemzetközi rangsorban. Megjegyezném, hogy az elmúlt két világbajnokságon a világ első tíz fogathajtó nemzete közé kerültünk, a jelenlegi román lovassportban a legsikeresebb szakág a fogathajtás. Az elkövetkező versenyek alapján fog kialakulni a válogatott csapat, amely kijuthat a fogathajtó világbajnokságra. A csapat három tagból áll, mellettük egy egyéni versenyző is indul majd.

Ígéretesnek mutatkozik a jövő, büszkén szoktuk mondani, hogy azt a három lovat, amelyekkel Lázár Vilmos 7 világbajnokságot nyert a Fogarasi ménesben tenyésztették, ezért is számítunk fogathajtó nagyhatalomnak.


– A sportág nem kis anyagi áldozatot, időt és energiát vesz igénybe. Még mi szükséges a sikerhez?

– A fogathajtás nagyon nehéz és nagyon drága sportág, ehhez sok technikai felszerelés szükséges, a lovak minősége meghatározó, de nagyon fontos a hajtók szakmai felkészültsége is. Ahhoz hogy valaki itt válogatottig vigye, 5-6 év kemény munka szükséges.


– A nyolcvanas években ön többszörös fogathajtó bajnok volt, több mint 20 éve a román fogathajtás vezetője. Tenyészt-e még lovakat?

– Három éven keresztül, 1986-ban, 1987-ben és 1988-ban én voltam Románia négyes fogathajtó bajnoka, a sportág első sportmesteri címét birtokló hajtó voltam, s miután hazatértem Amerikából, minden hazai versenyen részt vettem. Néhány éve nemzetközi fogathajtó bíró vagyok, az idén hívtak meg először a világbajnokság ötös zsűrijébe, első romániai bíróként.

Számunkra ez egy életforma, azért is élünk vidéken, mert van 20 lovunk. Feleségem, Kelemen Melinda is nemzetközi bíró, de egyben valamikori díjlovas válogatott, úgyhogy most is az egész életünk a lovakhoz kötődik.


 

A ló csapattárs, nem eszköz

 

Rkczi_Gerg

Az érköbölkúti Rákóczi Gergő négyszeres román fogathajtó bajnok 27 éves, azaz egyidős a román fogathajtással. A nagykárolyi Maks klub színeiben versenyző fogathajtó volt a vásárhelyi verseny egyik legtapasztaltabb indulója (akadályhajtásban, díjhajtásban és összetett kettes fogatban 2., maratonhajtásban 3. lett).


– Milyen volt a pálya, hogyan bírták a lovaid?

– A lovakkal elégedett vagyok. Nehéz pályát épített Finta Gábor, az akadályok általában hasonlóak, de a vonalvezetés másabb, ami azért fontos nekünk versenyzőknek, hogy jobban felkészülhessünk egy világversenyre. Ilyen összeállításban most voltam először ezekkel a lipicai lovakkal. Kettő közülük már volt versenyen, a legfontosabb, hogy megszokják a megmérettetéseket. Van még egy félvér, német és holland sportlovakból álló fogatom is.


– Gondolom, a lovak iránti szeretet vezetett el a lovassporthoz…

– Igen. Sportolni is elsősorban azért kezdtem el, mert szeretem a lovakat. A ló ebben a sportban csapattárs, s nem eszköz. Úgy vigyázok rá, mintha a saját gyerekem lenne. Nálunk a ló mindig is családtagnak számított, és úgy gondolom, a lovak szeretetét már a génjeimben hordoztam. Édesapámmal és bátyámmal sokat lovagoltunk az erdőben, a legelőkön. 14 éves koromban kaptam az első lovakat, három sárga fogarasi lipicait, akkor a bátyámmal versenyeztünk, aki időközben Marosvásárhelyre költözött, így kimaradt a csapatból.


– Mi szükséges ahhoz, hogy valaki fogathajtó legyen?

– Nos, kell minimum három ló, én például tíz lóval készülök egy-egy versenyre, közülük kerül ki az a kettő vagy három, akikkel versenyezni fogok. Felszerelés szükséges, szerszámok a lovakra, emellett autó a szállításra. Ugyanakkor fontosak az anyagiak. Egy bőkezű mecénás, egy tehetséges fogathajtó és jól felkészült versenylovak ötvözetéből kerül ki a sikeres versenyző.


– Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz?

–  Négyszeres országos bajnok vagyok fogathajtásban, egyszeres csapatban. Megkaptam a sport nagymestere címet, ez egy olyan elismerés, amit a világon nagyon keveseknek sikerült megszerezniük.  2010-ben megkaptam a legstílusosabb és legkulturáltabb versenyzőnek járó díjat, hiszen a 2009-es kecskeméti világbajnokságon (ahol az akadályhajtás versenyszámban 7., összetettben 15. helyen végeztem) Diana Brown, a versenybíróság elnöke külön kiemelte az európai fogathajtók közül a stílusomat. Amit még ennél is többre értékelek, hogy a svájci Európa-bajnokságon 2008-ban, csapatban harmadik helyen végeztünk.

Két éve vagyok csapatban Dénes Istvánnal a nagyváradi Maks csapatánál, korábban hét évig másvalaki volt a társam, de időközben ő csapatot váltott.


 

Finta Gábor,  a marosvásárhelyi Nemzetközi Fogathajtó verseny pályájának építője:

finta

– Pályaépítőként hívtak Marosvásárhelyre, ahol először járok, s ahol ideális környezetben kiépített pálya várt, ahol hozzáértő szakemberek koordinálják a versenyt. Elég sok nemzetközi verseny pályáját építettem meg, mint például a Bordeaux-i világkupa döntőjének a pályáját, a lipicai kettes fogathajtó világbajnokság pályáját, több magyarországi pályát. A Fogathajtó Világbajnokságra való nemzetközi kvalifikációs verseny pályájának is én vagyok az építője. Kiváló minőségű ez a pálya, bármilyen nemzetközi fogathajtó  versenyre  alkalmas.


Share Button
Ennyien olvasták: 907

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.