Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

Francia lecke a Saint-Étienne-től

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 6, 2015 Sport

ASA-Saint-Étienne 0-3,-2

Egy héttel korábban nagyarányú, 0-3-as vereséget szenvedett hazai pályán az ASA az Európa Liga-selejtező 3. fordulójának első találkozóján a francia rekordbajnok Saint-Étienne együttesétől.

asas stet
A vendégek Diomandé és Hamouma szépségdíjas, távoli találataival győzték le a Maros-partiakat, így nehezen hihető, hogy a visszavágón, ma este képes legyen megfordítani az eredményt a Vasile Miriuță irányította csapat.

A francia bajnokság ötödik helyezettje képzettebb együttes képét mutatta, fizikailag messze felülmúlták a hazaiakat, akik sorra veszítették el a párharcokat. A franciák kapuja kevésszer volt veszélyben, miközben az ASA csak ritkán jutott helyzetig. A három gólon kívül a Saint Etienne-nek egy kapufája is volt.

A visszavágót augusztus 6-án, azaz ma este 21 órai kezdettel rendezik, Saint-Etienne-ben.

Labdarúgó Európa-liga, 3. selejtezőforduló, 1. mérkőzés, eredmény:  ASA – Saint-Etienne 0-3 (0-1) Marosvásárhely, Trans-Sil stadion, 6500 néző. Vezette: Pol van Boekel (középen) – Davie Goossens, Charles Schaap (partjelzők) – Richard Liesveld (tartalék) – valamennyien Hollandiából.
Gólszerzők: Diomandé (24.), Hamouma (75., 83.).
Sárga lap: G. Mureşan (45.), Gorobsov (85.), N’Doye (90+1.), illetve Theophile-Catherine (30.), Gradel (31.), F. Pogba (37.).
ASA: Stăncioiu – Golanski, Bejan, Ivan Gonzales, Balici – G. Mureşan (67. Ramiro Costa), N’Doye – Gorobsov, Brandan (61. Luis Pedro), Jazvic – Axente (80. Manolov).
AS Saint-Etienne: Ruffier – Theophile-Catherine, Perrin, Bayyal Sall, F. Pogba, Assou-Ekotto (61. Brison) – Clement, Diomande – Hamouma (83. Monnet-Paquet), Roux (74. Mollo), Gradel.

A találkozó utáni nyilatkozatok

Vasile Miriuță (az ASA vezetőedzője):

asa miriuta

,,Kissé nagy falatot jelentett nekünk a francia csapat, hiszen képtelenek voltunk a szintjükre emelkedni, bár tudtuk, hogy jó csapat ellen kellene bizonyítanunk. Volt is gólhelyzetünk, amit nem használtunk ki, de ez nem mentség semmire. Ahhoz, hogy esélyünk legyen, többet kellett volna szaladnunk, hogy kompenzálni tudjuk az egyéni tudásbeli hátrányainkat. Ismerjük be: ez már más szint. Sajnos a széleken nem volt emberünk, a 60. percben próbáltam változtatni, de nem sikerült. Szépségdíjas gólokat kaptunk, de hibáztunk, mert a lövések pillanatában nem blokkoltuk őket időben. Jelenleg hiányzik a csapatból a kreatív irányító, ezt a problémát remélem, a jövőben megoldhatjuk”.

Cristophe Galtier (a Saint-Étienne vezetőedzője):
,,Ez a 3-0 nagyon jó eredmény számunkra. Az eredmény, a mutatott játék annak tudható be elsősorban, hogy az utóbbi három évben ugyanazokat a játékosokat használtam. Az ASA képes jól játszani, gólokat szerezni, ezért is a lehető legkomolyabban fogjuk venni a visszavágót.”

Romain Hamouma (a Saint-Étienne középpályása, két gól szerzője):
,,Tisztában vagyunk azzal, hogy a marosvásárhelyiek határozottan, elszántan fognak futballozni a visszavágón, hogy megfordítsák az eredményt, ezért komolyan kell vennünk a mérkőzést. Tetszett Mureșannak a játéka, de mellette még van néhány jó labdarúgó az ASA együttesében. A játékukon nem látszott, hogy ez az első találkozójuk az Európa Ligában.”

,,Fontos, hogy bekerüljenek a felsőházi rájátszásba” – mondta Florea Ispir, az ASA egykori hátvédje, csapatkapitánya

ispir

Florea Ispirt, az egykori kiváló védőt, aki az együttessel 1975-1977 között UEFA-kupában is szerepelt arra kértem, hogy elemezze az ASA teljesítményét a Saint-Étienne elleni találkozó után.

– Mi a véleménye a mérkőzésről?
– Az ASA sajnos nem állt a helyzet magaslatán, hiszen a Saint-Étienne minden szempontból jobb volt vásárhelyi csapatnál. Ez egy nehéz mérkőzés volt, mert nagy játéktudású együttes ellen játszott a csapat. Látszott a különbség a két ország labdarúgása, a játékosok felkészültségi szintje között.

– Mire lett volna szükség egy esetleges győzelemhez?
– Sajnos nem láttam egységes játékkoncepciót a vásárhelyiektől a találkozó során. Ha Axente gólt szerez a mérkőzés elején, talán másképp alakult volna a játék képe, de én úgy gondolom, amúgy is nehéz lett volna győzni ellenük. Gólokat kellett volna lőni, de ahhoz túl jól zárt a francia védelem.

– Egykori hátvédként mi a véleménye az ASA védelméről, hogyan sikerült megfékezzék a francia csatárokat?
– A játékosok minden szempontból alul maradtak a franciákkal szemben, talán túl sok védekező felfogású játékossal kezdték a mérkőzést, hogy ne kapjanak gólt, de ez is lett a vesztük. A középpályán szerintem Brandannak sem ott lett volna a helye, ahol játszott, a középpályások is védekező felfogásban játszottak, így nem tudták ellentámadásokkal meglepni a franciákat.

– Ön szerint észrevevődött, hogy a középpályáról hiányzik az irányító?
– Valóban a technikás Voiculeț, aki több alkalommal is góllal fejezte be a támadásokat, a robbanékony Bumba, aki a gyorsaságáról és a gólérzékenységéről is híres, vagy a jól passzoló Zicu, aki játéktudásával, tapasztalatával gyakran billentette ki ellenfeleit, mind-mind támadó felfogású, nagy játéktudású focisták, akiknek a hiánya ugyancsak érződik.

– Ispir hajdanán épp egy UEFA-kupamérkőzésen, a Dynamo Drezda elleni hazai összecsapáson viselte először a csapatkapitányi karszalagot az ASA-nál, a néhai Boné Tibor edzősködése alatt. Emlékszik még arra a mérkőzésre?
– Persze, hogy igen, egy olyan találkozót nem lehet elfelejteni. Arra a mérkőzésre 1975. szeptember 17-én került sor, 2-2 lett a végeredmény (gólszerző: Muresan 10. és Fazakas 49., illetve Schade 24. és Heidler 28.–szerk. megjegyz.). Az akkori Dynamo Drezda az UEFA-kupa elődöntőjéig jutott, a nagynevű Liverpool búcsúztatta a további küzdelmektől.  Az, hogy mi 2-2-es döntetlent értünk el ellenük itthon, nagyon jó eredmény volt akkor, sőt az akkori ASA keretében nem voltak olyan játéktapasztalattal rendelkező játékosok, mint ma, éppen ezért egy kicsit csalódott is voltam, hiszen jobb eredményt vártam el tőlük a Saint-Étienne ellen Marosvásárhelyen.

– Hogyan látja, miként fog szerepelni az ASA a hazai bajnokságban?
– Jól kezdték a bajnokságot, hiszen az Astra ellen kiválóan játszottak, ami nagy meglepetés volt mindenki számára. Túl kell tenniük magukat ezen a hazai
0-3-as vereségen és a bajnokságra kell koncentrálniuk. Nem lesz könnyű számukra, hiszen a tavalyi ezüstérem után mindenki jobb szereplést vár el tőlük, emellett az anyagi gondok is befolyásolják őket, elég magas átlagéletkorú együttes, viszont a labdarúgók játéktudása után ítélve, az első helyeken kell végezniük. Fontos, hogy bekerüljenek a felsőház rájátszásába.

– Ön egy ideje már nem tevékenykedik a labdarúgás terén, de gondolom, megmaradt az ASA hű szurkolójának
– Egy ideje vidéken élek, de figyelemmel kísérem a mérkőzéseiket, szurkolok nekik, mint eddig is tettem. Kívánom, hogy ezután is sok sikerben legyen részük, és jó játékkal örvendeztessék meg a szurkolókat!


 

Florea Ispir 1949. november 25-én az Ilfov megyei Vîrteju faluban született. 1963-1968 között a Steaua együttesében ifiként játszott, majd 1970-ben került Marosvásárhelyre, ahol családot alapított.
1970-1988 között 485 A-osztályos mérkőzésen szerepelt az AS Armata színeiben és 2 gólt szerzett. Őt a hazai élvonalbeli mérkőzések számában (figyelembe véve, ki hány bajnoki mérkőzést játszott a legmagasabb szintű hazai bajnokságban) csak Ionel Dănciulescu (510) és C. Ștefănescu (490) előzi meg, Ispirt pedig Bölöni László követi (484).
Edzőként az ASA-nál, a Medgyesi Gaz Metánnál, a Gyulafehérvári Apulumnál, a Dicsőszentmártoni Chimicánál, végül a Marosvásárhelyi Gaz Metánnál tevékenykedett.
Az ASA a labdarúgó 1. liga őszi idényének 4. fordulójában vasárnap este gól nélküli döntetlent érte el hazai pályán, miután 0-0-ra játszott a Craiovai Universitatea együttesével. A következő fordulóban, vasárnap 16.30-tól a Konstancai Viitorul ellen játszik.


Share Button
Ennyien olvasták: 565

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.