Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Furcsa futballpályák – nem vicc, valóság!

Czimbalmos Ferenc-Attila március 30, 2017 Sport

Holnapután április elseje, a bolondozások napja. Ilyenkor mindenki szereti megtréfálni ismerősét, barátját, sőt, ellenségét is. A sport terén kerestünk a napnak megfelelő „bolondságokat”, s találtunk is szép számmal.

150 éves tölgyfa, mint jobb hátvéd

A Maros megyei Faragó község polgármestere, Ioan Milăşan korábban a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a községbeli Tancs műfüves labdarúgópálya építéséhez 18.000 eurós összeget a 2012-es évi költségvetésbe belefoglalták. Ebből az összegből építették meg azt a kispályát, amelyen aztán szinte az egész világ röhögött.

Ugyanis a falu közepén létesített pálya egyik felének jobb oldalán, mintegy 20 méter magas, majdnem két méter átmérőjű törzsű, közel 150 éves tölgyfa ágaskodott, amelyet a helyiek nem akartak kivágni, így köréje hozták létre a pályát, amelynek egyik oldalán magánterület, a másikon a helyi orvosi rendelő van.
Az addig csendes, semmi kirívóval nem rendelkező, mintegy 1000 lelket számláló falu futballpályája, a hazai és főleg külföldi sajtóorgánumoknak köszönhetően világhírű lett, így többek közt Franciországban (Le Figaro), Belgiumban (7sur7), Angliában (The Daily Mirror), Szlovákiában, Indonéziában és Ausztráliában is napvilágot láttak a vele kapcsolatos cikkek.
Viccesen fogalmazva, a világ legkeményebb jobbhátvédje (mármint a tölgyfa) alaposan megtréfálta a helyi labdarúgást kedvelőket. Az évek során nem egy baleset történt a pályán, amelynek az öreg tölgyfa volt az egyik „főszereplője”, hiszen többen kisebb-nagyobb sérülést szenvedtek neki ütközvén. A fát elért labdát a partvonalról rúgták vissza a pályára és hozták majd játékba, akárcsak egykoron, amikor gyermekként a tömbházak parkolójában az akkor még oly kevés autók egyikét érte el a laszti.

Idővel a község polgármestere a balesetek számának csökkentésére is talált megoldást: hogy kevesebb gyerek sérüljön meg a tölgyfával való „összetűzésben”, annak törzsét gumiburokkal vette körül.
,,Ezt a területet egy helyi család adományozta a településnek, s ennek a családnak volt a kérése, hogy ne vágják ki az öreg tölgyfát, s a helyiek is támogatták a fa megmentését. A pályát a helyi költségvetésből elkülönített összegekből hoztuk létre, nem pedig uniós pénzekből” – pontosított korábban Faragó község polgármestere, ezzel a tudtára adva a lapok olvasóinak, hogy nemcsak uniós pénzeket lehet marhaságokra elszórni.
Ion Cazacu, a pálya adminisztrátora a legmegfelelőbb megoldást javasolta, hogy vágják ki a fát, amire idővel sor került, így jelenleg normálisabb körülmények között lehet játszani.

A napokban jómagam is elmentem megnézni a különös labdarúgópályát, de már a tölgyfának csak a hűlt helyét találtam. Egy helyi nyugdíjas – aki nevét nem akarta nyilvánosságra hozni –, a következőket mondta el a Központnak a helyi futballpályáról:
„Ez egy csendes falu, amely hírét negatívan kürtölték világgá különböző sajtóorgánumok képviselői, így a pályáról meg a tölgyfáról lett világhírű Tancs és nem más dolgoknak köszönhetően. Sok újságíró járt itt, a cikkeikben kicsúfolták a falut, ami nem esett jól a helyi közösségnek. Az, hogy kivágták a tölgyfát, előnyös dolog, ugyanis voltak még kisebb-nagyobb sérülések, amikor a focizók nekiütköztek”.
Egy biztos, a tancsi furcsa labdarúgópályához hasonlóan van még néhány olyan focipálya Romániában és a nagyvilágban, amely valami úton-módon kitűnik.

Focipálya a lejtőn

A Bihar megyei várasfenesi (Finiș) labdarúgópálya, amely egy domboldalra épült, talán a legfurcsább, hiszen joggal pályázhat a világ leglejtősebb pályája címére. A pálya mintegy 600.000 lejes költséggel készült, s nem sajnálták erre a pénzt, még akkor sem, hogy a község egyik falujában mai napig nincs bevezetve a villanyáram…

Vonatfütty a pálya szélén

A nagyvilágban számos olyan futballpálya és stadion létezik, amely furcsa, de érdekes, azaz egyedi, de csodálni való.
Ilyen például a marokkói sivatagban, akár a Himalája lábánál létrehozott focipálya, de csodálni való például a horvátországi Imotski stadionja, amely mögött mesés környezet látható, akár a tokyoi Toyoko Hotel tetején kialakított játéktéren, vagy Szingapúrban a világ legnagyobb, vízen lebegő pályáján is élmény lenne focizni.
Érdekes lehet a szlovákiai Janosovka stadionja is, ahol a mérkőzések alatt csodálni lehet a pálya szélén elhaladó gőzöst, vagy pedig a Feröer-szigetekbeli Eidi-stadiont körülvevő látvány is lenyűgöző.

Share Button
Ennyien olvasták: 1222

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.