Központ
2017. augusztus 21. hétfő, Sámuel, Hajna
Derült
Holnap
Derült
Helyenként felhős
Szerda
Helyenként felhős
Derült
Csütörtök
Derült

Futballista helyett jégkorongozó lett

Központ február 24, 2012 Sport

Futballista helyett jégkorongozó lett

A pöttyös helyett a korongot választotta

Szakács Ferenc a marosvásárhelyi jégkorong egyik azon ritka képviselője, aki már több mint 40 éve ennek a téli sportágnak hódol. Az egykori Elektromarosnál kezdte, majd a rendszerváltás után Magyarországon telepedett le, ahol három évig az NSZE Budapest, majd tíz évig az Újpest színeiben szerepelt. Edzőként gyerekcsapatoknál tevékenykedett – az Újpestnél meg a Ferencvárosnál –, majd edzte a magyar junior válogatottat, aztán az együttes szakmai tanácsadója is volt. Idővel dolgozott Angliában, ahol a Milton Keynes utánpótlás-csapatait vezette, majd a híres szerb Cverna Zvezda együttesét irányította sikeresen. Jelenleg a Mol-Ligában, meg az osztrák National-Ligában is szereplő dunaújvárosi Dab Docler vezetőedzője és utánpótlás vezetője. Gyermekkori élményeiről, fiatalkori emlékekről, profi pályafutásának kezdeteiről, majd eredményeiről és jelenlegi státuszáról mesélt.

 

–Miért épp a jégkorongot választottad és nem pedig a focit?

–Érdekes, hiszen majdnem labdarúgó lettem. Kezdjem azzal, hogy Marosvásárhelyen születtem 1964. október 2-án, majd a Bolyai Farkas Líceum sportosztályában érettségiztem. Sportkedvelő családból származom, hiszen a nagybátyám volt a legendás Szakács „Gida” egykori labdarúgó, apám is szerette a focit, aki belőlem mindenképp futballistát akart faragni. Édesanyám viszont csíkszeredai születésű volt, így én a vakációkat ott töltöttem, a romániai jégkorong hazájában, ott viseltem először korcsolyát és szerettem meg a hokizást.

– Milyen egyesületeknél jégkorongoztál?

–Marosvásárhelyen a hajdani Elektromarosnál, először a gyermek-, majd a felnőtt csapatban 1989-ig. Rengeteget könyörögtem Kormos Guszti bácsinak, hogy csapatot alapítsunk, ami végül sikerült is. 1989 decemberében költöztem ki Magyarországra, ahol folytattam a jégkorongot, 1990-től 2003-ig a magyar bajnokságban játszottam. Először az NSZE Budapest színeiben (1990-1993), majd tíz éven keresztül az Újpest csapatában, ott is vonultam vissza.  

–Mikor kezdtél el edzősödni?

–Még játékos koromban lehetőséget kaptam, hogy gyerekcsapatokat edzzek, így én is végigjártam a korosztályos szamárlétrát. Először Újpesten (1994-1996), majd a Ferencvárosnál (1996-2000), aztán megint Újpesten (2000-2005) és végül a Ferencvárosnál (2005-2006) edzősödtem korosztályos bajnokságokban, ahol 6 harmadik, 7 második, 2 első bajnoki helyezés és egy kupagyőzelem a mérlegem. Mivel okleveles edzői képesítésem van, a 2001-es zágrábi junior világbajnokságon én voltam a magyar válogatott edzője Fekete Alberttel (Cikivel), a csíkszeredai Sportklub egykori kapusával. A 2006-os minszki junior világbajnokságra megint engem kértek fel szakvezetőnek, az idén viszont szakmai tanácsadó voltam. Az évek során számtalan tehetséges jégkorongozó került ki a kezem alól, akik nagy része felnőtt válogatott is lett.

–Hol folytatódott a pályafutásod?

–A válogatottban való tevékenységem után, Angliából kaptam egy megfelelő ajánlatot, ahol a Milton Keynes utánpótláscsapatainál tevékenykedem elég sikeresen.

–Hol folytatódott az edzői karriered az angliai kitérő után?

–Egy nagyszerű ajánlatot kaptam a legnépszerűbb szerbiai klubtól, a belgrádi Crvena Zvezdától (Vörös Csillag-szerk.megj.) A felnőtt csapatukat irányítottam és a magyar bajnokságban játszó junior (21-éves korosztályos) együttesüket is. Nagyon eredményes két évet töltöttem Belgrádban, profi körülmények között, ahol hozzáértő, barátságos emberek voltak a segítőim.

–Jelenleg hol, melyik együttesnél edzősödsz?

–Az idei szezon végén megkeresett a dunaújvárosi Acélbikák, azaz a Dab Docler, és én hozzájuk szerződtem. A szerbek pedig nagyon korrektül elengedtek, annak ellenére, hogy még két évig oda kötött volna a szerződésem. Dunaújváros új kihívást jelentett számomra, sőt közelebb kerültem az otthonomhoz, a barátokhoz. Döntésemen könnyített Azari Zsolt klubelnök is, akivel régebbről ismerjük egymást. Dunaújvárosban az utánpótlás vezetőjeként és a felnőtt farmcsapatunk vezetőedzőjeként számítanak a munkámra. Az első csapat edzője egyébként Stephan Lundh svéd nemzetiségű, nagy tudású, végtelenül rendes szakember, vele is rengeteget dolgozom együtt, mert a két felnőtt csapat között átjátszás van, és állandóan konzultálnom kell vele, nagy tudású, rendes ember. Rengeteg mérkőzés és utazás van a munkánk mögött, hiszen a felnőtt csapattal érdekeltek vagyunk mind a MOL-Ligában is, mind az osztrák és Nationalligában és nem utolsó sorban a Magyar-kupában is. Az utánpótlás koordinálása hat korosztályt jelent, melynek kb.120 gyerek tagja, plusz hat edző, ezen belül  az ifjúsági csapat vezetőedzője is vagyok. A Dab Docler-nél jók a körülmények, profi emberekkel dolgozom. A szezon még nagyon hosszú, de fontos, hogy minden fronton versenyben vagyunk.

–Amikor itthon jársz Marosvásárhelyen, kikkel tartod a kapcsolatot a régi hokisok közül?

–Mindig szívesen elbeszélgetek Kormos Guszti bácsival, Tóth Ernővel, Bíró Sanyi bácsival, hiszen ők a helyi jégkorong valamikori sztárjai voltak Marosvásárhelyen. Koros Lászlóval, a Mureşul elnökével is tartom a kapcsolatot, sokat beszélünk, és remélem, összefogással ismét fellendíthetjük majd a jégkorongot Marosvásárhelyen. Addig is szurkolok annak, hogy rövidesen befejezzék Jégcsarnokot. A sok sportszerető és jégkorongkedvelő marosvásárhelyi megérdemli, legalábbis, ami a sportág múltját illeti, hiszen sokan nem tudják, hogy volt valamikor még román bajnok jégkorongcsapatunk is… Igaz, akkor még olyan legendák kergették városunkban a korongot, mint a híres Incze-testvérek, aztán Takács, Varga, Togănel, Bíró, és még sorolhatnám.

                                                       **************

 Az elmúlt héten felkerestük a Muresul SK igazgatóját, Coros Vasilét, aki egyben a Román Korcsolyázó Szövetség főtitkára is, akitől megkérdeztük, hogyan is állnak a munkálatok a Ligeti korcsolyapályán. Vásárhely egyetlen téli olimpikonja diplomatikusan elutasította a beszélgetést, arra hivatkozva, hogy heteken belül a klub megkapja a még hiányzó, szükséges pénzösszeget a szakminisztériumtól, s akkor majd értesíti lapunkat is a fejleményekről, s a hátralévő munkálatok kivitelezéséről.

Azt viszont megjegyezte, hogy mintegy 90 %-ban elkészült a létesítmény, de még hátravan többek közt a csarnok felé vezető út, a jégpálya melletti parkírozó, az épületet körülvevő kerítés kialakítása, s a csarnokon belüli utolsó simítások (csempe, kagylók elhelyezése, festés stb) elvégzése. Mint mondta, nem tudja, hogy a szükséges pénzösszeget egy, vagy két részben utalják a szakminisztériumtól, de bízik abban, hogy már az év folyamán korcsolyázni lehet Románia legmodernebb hasonló méretű és fontosságú fedett sportkomplexumában. Az egyetlen klímaberendezéssel ellátott hazai jégpálya lesz.

A korcsolyázni vágyó vásárhelyiek, akárcsak a téli sportok képviselői is türelmetlenül várják, hogy igénybe vehessék a jégpályát, ami a téli sportágak fellendülését is jelentené városunkban.

Nem beszélve arról, hogy ha meglesz a jégpálya (amit már a tavalyra ígértek), akkor rangos nemzetközi események megrendezésére is sor kerülhet. Mint ismeretes a 2012-es román országos gyorskorcsolyázó sprintbajnokságra nemrég a németországi Inzellben került sor, ahol a marosvásárhelyi Mureşul Gáll Károly által edzett versenyzőiből ketten indultak, és két összetett bajnoki címet szereztek.

A női felnőtt mezőnyben Oltean Daniela mind a négy versenytávon megszerezte a győzelmet, így az idei év abszolút sprintbajnoki címét nyerte el. A gyerek korcsoportos lánymezőnyben induló Molnár Anna két versenytávon nyert, és másik kettőn a 2. helyeken ért célba, ezzel az összetettben szintén kiérdemelte a bajnoki címet. A vásárhelyi gyorskorcsolyázók továbbra is Inzellben készülnek a világkupán való részvételre, amelyen a versenyzők célja az Európa-bajnokságon való részvételi jog megszerzése.

Tehát, tehetségek és eredmények még vannak, reméljük, hogy rövidesen hazai pálya is lesz…                                                                      

                                                        ************

A romániai időjárási viszontagságok miatt a Román Labdarúgó Szövetség Végrehajtó Bizottsága egy héttel elhalasztotta a román bajnokság tavaszi idényének rajtját, ezért a FCM is kénytelen volt február 23-ig meghosszabbítani az antalyai felkészülést.

Következő lapszámunkban az együttes törökországi edzőtáborozásának feltételeiről, barátságos mérkőzéseiről, az új kerettagokról, no meg a tavaszi idénykezdetről is beszámolunk.

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 171

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.