Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Futballtorna Nagyernyében

Központ február 21, 2013 Sport

Futballtorna Nagyernyében

ernye

A helyi polgármesteri hivatalnak és a Kádár Barna Zsolt által vezetett Alkotói Ifjúsági Egyesületnek köszönhetően rangos kispályás teremlabdarúgó tornát szerveztek szombaton a nagyernyei sportcsarnokban, amelyen a négy helyi együttes mellett, részt vett három sáromberki és egy székelykáli csapat is.A nyolc csapat mintegy nyolcvan amatőr labdarúgója két csoportban mérkőzött meg egymással, majd a selejtezők után, a kis- és nagydöntőkre került sor. A tornát a sáromberki Honvéd csapata nyerte meg, amely a nagyernyei Ciuc United ellen diadalmaskodott, míg harmadikok a sáromberki Öregfiúk lettek, akik a nagyernyei Fortunát győzték le.  

 

A futballtorna legidősebb, ugyanakkor a legjobb játékosának György Dénes (Dédi) bizonyult, aki hajdanán a marosvásárhelyi Constructorul, Transportul, aztán a megyei bajnokságban szereplő nagyernyei Stăruinţa játékosa, majd edzője volt.

Az 53 éves labdarúgó már 40 éve futballozik, ő Nagyernye történetének talán legismertebb sportolója, aki készségesen mesélt a nagyernyei labdarúgó- és sportélet történetéről:

– A múlt század ötvenes éveiben alakult az első futballcsapat a községben. A pályát a kultúrotthon mögött alakították ki, innen később átköltözött a jelenlegi sportcsarnok helyére.

Már kisgyerekként megszerettem a focit, 13 éves koromban léptem először pályára a nagyernyei labdarúgó csapatban. Soványka serdülő voltam, nem volt még futballcsukám, tornacipőben játszottam az első meccsemet. Egy évvel később, nagy örömömre, leigazoltak, és lassan kezdőember lettem a csapatban. Középcsatárként kezdtem, s elég gyakran betaláltam az ellenfél hálójába. Jó kis csapatunk volt, tehetséges játékosokkal, de a feljutás sehogy sem jött össze. A Stăruinţa – Törekvés nevet viselő együttes hosszú ideig volt a falusi bajnokság állandó szereplője. A csapat az első jelentősebb eredményét 1980-ban érte el, amikor Bátoson Nyári Kupát nyert. Ekkor kezdődött a nagyernyei „aranycsapat” kialakulása, amely 1984-ben Segesváron, a helyi Unirea Tricolor ellen, Moldován György góljával kiharcolta a megyei bajnokságban való szereplés jogát. Abban az időben, az alapszakasz befejeződése után a csoportok dobogósainak 7-8 osztályozó mérkőzést kellett játszani a megyei bajnokságba jutásért.

Idővel Portik Karcsi és Márkus Pál vezetésével próbálkozott visszajutni a csapat, de sikertelenül, majd 1995-ben elvállaltam az együttes vezetését, és sikerült kiharcolni, hogy ismét egy osztállyal fennebb játszhassunk. A sikerben és a későbbi jó eredményekben nagy szerepe volt Koréh Józsefnek, aki a csapat támogatója, szponzora volt. Én edző-játékosként tevékenykedtem 1999-ig. Visszavonulásom után az együttes még egy évet szerepelt a megyeiben, aztán felbomlott, és az óta sincsen nagypályás focicsapat Nagyernyében.

Örvendetes, hogy ilyen kaliberű tornát rendeztek, hiszen összetartóbbá kovácsolja a fiatalságot.

Amúgy, községünkben mindig is rendeztek síversenyeket, atlétikai vetélkedőket, különböző sportrendezvényeket hajdanán, amelyek aktív résztvevője voltam, s amelyeken legtöbbször sikerült is diadalmaskodnom.

Share Button
Ennyien olvasták: 445

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.