t1
Sport

Gördülve újra táncoltak, avagy életlecke a javából sérült embertársainktól

t1Gördülve újra táncoltak, avagy életlecke a javából sérült embertársainktól

A mozgáskorlátozottak számára kiírt, az ország egyik legrégebbi sporttornáját szervezték meg október elsején, V. Olympikus kupa elnevezéssel a Serafim Duicu Gimnázium sporttermében, melyet a Gördülve újra táncolunk zenés-táncos rendezvény követett. Az eseménynek a Maros Művészegyüttes terme adott otthont.

 

Az, hogy mennyire igaz az a mondás, miszerint szinte minden ember érték a maga nemében valamilyen téren, tapasztalhattam a rendezvény során. Olyan embertársaink, akik fogyatékosan születtek, vagy időközben, baleset vagy más probléma miatt lettek rokkantak, vagy  tolókocsik rabjai, esetleg süketnémán látták meg a napvilágot, sportoltak, táncoltak a tolókocsijuk segítségével, gesztikulálva biztatták társaikat a sportrendezvények, előadások során. Mindezt  egészséges embertársaink könnybe lábadt szemekkel, vastapssal jutalmazva, elismerően bólintva, dicsérő szavakkal fogadták. S hogy ebben mi a legérdekesebb? Az, hogy arcukról nem csak a mosoly tükröződött, hanem hihetetlen életerő, optimizmus, akarat, s tehetségükkel ötvözve bizonyították, hogy ők is köztünk vannak, hozzánk tartoznak, sőt, magukban igazi értékek.
A sporteseményekről és a zenés-táncos rendezvényről a fáradhatatlan Soós Zsigmond, az Olympikus klub elnöke összegezett a Központnak.

t2

– Ez volt az ötödik alkalommal megrendezett Olympikus  kupa. Ez azért volt különb az előzőeknél, mivel első alkalommal itt lehetett a magyarországi fogyatékos személyekből álló Gördülő tánccsoport mellett, az ugyancsak anyaországi Rolls Dance tánccsoport is, melyben egyaránt fogyatékos és egészséges személyek táncolnak, ugyanakkor a marosvásárhelyi süketnémák is részt vettek az eseményeken. Emellett még fellépett a színpadra egy helyi fogyatékos társunk, aki gitározott és énekelt, s nem utolsósorban elfogadta meghívásunkat Borsi Ádám is, aki a 2009-es Csillag születik elnevezésű tehetségkutatón is részt vett, mi több, tavalyig ő is tagja volt a Gördülőknek.

– Milyen sportágakban mérkőztek meg egymás ellen a fogyatékos személyek?

– Hagyománnyá vált, hogy mindig délelőtt és délután kerül sor a sportrendezvényekre, majd este az előadásokra, melyen részt vettek sérült, tolószekeres, járóképes, de fogyatékos és süketnéma személyek is. A sportvetélkedőkön kerekes székes gyorsasági versenyben, asztaliteniszben, sakkban, backgammonban (táblé), szkanderbergben és dartsban mérhetik össze tudásukat a résztvevők, de célbadobást is rendeztünk. Nem is az eredmények voltak a fontosak, hiszen egy ilyen méretű rendezvényen mindenki győztes és elismerésben részesül, ezért is nem tudok kiemelni senkit.

– Honnan jöttek még meghívottak?

– Az Olympikus klub keretén belül tevékenykedő negyven személy – a Maros Megyei Mozgássérültek Egyesületének képviselői – mellett elfogadták meghívásunkat Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Székelykeresztúr, Kolozsvár mozgássérült személyei is. Ugyanakkor megemlíthetem, hogy első alkalommal támogatott minket a helyi tanács és a polgármesteri hivatal. Reméljük, jövőre nagyobb méretű rendezvényt szervezhetünk.

t3

– Öcsi, megható volt látni, mekkora életkedvvel, optimizmussal harcoltak a fogyatékos személyek a sportrendezvények során, szinte végig mosoly volt az arcukon minden fellépésük során. Minek köszönhető ez?

– Hát ez az, aminek azt mondják, hogy életlecke a javából. Mindegyikük elfogadta, hogy ilyen lett a sorsuk, így kell éljenek, de soha nem adják fel, és mindent elkövetnek, hogy harcoljanak sorsukkal az életük végéig.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.