Sport

„Ha 2004-ben nem sérülök meg, talán még ma is játszanék a magyar válogatottban…”

Lisztes Krisztian (6)

Exkluzív interjú Lisztes Krisztiánnal, a Ferencváros 49-szeres válogatott játékosával, aki hajdanán a Vfb Stuttgart, a Werder Bremen, Borussia Mönchengladbach együtteseinél is légióskodott. A 375 élvonalbeli találkozón 44 gólt szerzett, jelenleg a Fradi utánpótlásában dolgozó Lisztessel az éllovas FTC népligeti edzőközpontjában beszélgettem a minap.

Lisztes Krisztian (3)

– Üdvözlöm a Fradi otthonában! Marosvásárhelyről érkeztem, ahol sokan szimpatizálnak a Ferencvárossal, mi több, a 90-es évek derekán a kispályás csapatunk neve is Fradi volt…
– Jól eső érzés ilyent hallani, hiszen az FTC-nek a határainkon túl is sok szurkolója van. Ezt a szeretetet érezni lehet, ami örömmel tölt el.

– A tavaly, 38 évesen vonult vissza, majd visszatért a Ferencvároshoz, amely klub színeiben kétszeres magyar bajnok (1995, 1996), kétszeres Magyar-kupagyőztes (1994, 1995) és kétszeres Magyar szuperkupa-győztes volt (1994, 1995), aztán a Stuttgarttal is volt Német-kupagyőztes (1997), KEK-döntős (1998), a Werderrel pedig német bajnok és német-kupagyőztes (2004). Jelenleg milyen feladatokat lát el a Ferencvárosnál?
– Örvendek, hogy a Fradihoz visszatértem. Jelenleg az utánpótlásban dolgozom, hároméves szerződést kötöttem a Fradival. Itt a gyerekeknek egyéni képzést is tartok, így példát szeretnék mutatni nekik, emellett az utánpótlás-igazgatónak kinevezett Theo Schneider által kiépített játékosmegfigyelő rendszerében van kulcsszerepem, felkutatjuk a tehetségeket, akiket idővel a Fradihoz irányítunk.

Lisztes Krisztian (2)

– Az FTC-nél lett ismert labdarúgó. Mennyire használt önnek a profi pályafutása alatt az a képzés, amit itt kapott egykoron?
– Én 9 éves koromban kerültem a Fradihoz, itt kezdtem el futballozni, innen jutottam ki Németországba. Nagyon jó alapokat, neveltetést, szemléletet kaptam a futballról, azt a győzni akarást, a támadó felfogású játékot, a játékfilozófiát, amit itt belém neveltek, sokszor tudtam kamatoztatni. Most visszatérve ide, feltörnek bennem az emlékek, remélem, én is át tudom adni a tapasztalatokat, érzéseket a gyerekeknek. Fontos, hogy nem csak szakmailag, hanem pedagógiai és pszichológiai oldalról is neveljük őket.

Budapest, 2003. április 2. A magyar válogatott Svédország nemzeti együttesét fogadta negyedik Európa-bajnoki selejtező-mérkőzésén a budapesti Puskás Ferenc-stadionban. A képen: a magyar Lisztes Krisztián (k) a svéd Johan Mjallby (b) és Andreas Andersson (j) között. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2003. április 2.
A magyar válogatott Svédország nemzeti együttesét fogadta negyedik Európa-bajnoki selejtező-mérkőzésén a budapesti Puskás Ferenc-stadionban. A képen: a magyar Lisztes Krisztián (k) a svéd Johan Mjallby (b) és Andreas Andersson (j) között.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

– Szülővárosomnak is van 1. ligás csapata, az ASA, ugyanakkor nemrég alakult labdarúgó-akadémia is. Mennyire nehéz most a gyerekekkel dolgozni, tudva azt, hogy sok kísértésnek vannak kitéve?
– Akiknek jó a hozzáállása, és ez tehetséggel is párosul, ugyanúgy elérhetik a céljaikat, mint hajdanán én. Régebb is voltak tehetséges labdarúgók, de aki nem volt eléggé alázatos, szorgalmas, az lemaradt, lemorzsolódott. A tehetség sosem volt elég, ehhez elszántság, munkabírás, odaadás szükséges.
Sok hiányosság van a fiatal gyerekeknél, ezért türelmesen, jó pedagógiai érzékkel kell hozzájuk közeledni, ha az edző megtalálja a közös nyelvet velük, ami nem könnyű, hisz mindenki egy kicsit egyéniség is, megértik egymást, elérhetik a közös célt. Remélem, hogy itt, a Népligetben, ahol nemcsak a labdarúgók, hanem a más szakosztályok képviselői is jelen vannak, ezután is egy összeforrott családot alkotunk.

Lisztes Krisztián

– Jelenleg a Fradi második együttese melyik bajnokságban szerepel?
– Tavaly az U21-es bajnokságot megnyertük, utána az MLSZ szabályozásának köszönhetően újra a harmadik vonalba nevezhettek az NB I-es csapatok tartalékjai. Jelenleg a Nyugati-csoportban jól szerepelünk, hiszen éllovas az alakulat, és fontos, hogy tagjai közül sokan felkerüljenek az első csapathoz.

– Ezekben a gyerekekben mennyire tudatosul az, hogy ők a 28-szoros magyar bajnok és 21-szeres magyar-kupagyőztes együttes utánpótlásában játszanak?
– A „Fradizmust” folyamatosan tanulják meg, ez egyéntől függ, hiszen van olyan gyerek, akit elég csak egyszer kivinni egy bajnoki mérkőzésre, ahol a hangulat elcsábítja, attól a perctől kezdve az agyába vésődik, hogy ez mit is jelent. Egy belső szikra kell, hogy ez előbújjon, de ez még akkor sem garancia arra, hogy élvonalbeli játékossá válik. Ha a szülő jobban akarja, mint a gyerek, az nem jó sem neki, sem az edzőnek. Az emberi erényeiket és tudásukat folyamatosan fejleszteni kell. Fontos, hogy szeressék a játékot, megszeressék a focit, mert akkor, ha nem is lesz belőlük játékos, lesz legalább elkötelezett szurkolója a klubnak, és ő ezt majd továbbadja.

– Gondolom, az utánpótlásban nagyon fontos a gyerekeknek, hogy fel tudjanak nézni az edzőjükre, akik a példaképük is lehet.
– Nagyon sok esetben ők a második apuka szerepét is betölthetik. Én is fiatalon, 8 évesen vesztettem el az édesapámat, s akkor a Kaszás Pali bácsi a serdülőknél pótapukám volt, aki sokat segített abban, hogy ezen a lelki traumán túljussak. A mostani Fradiban is vannak ilyen sorsú gyerekek, de nagyon fontos az edző-gyerek-szülő kapcsolat. Azon dolgozunk, hogy ez a viszony minél optimálisabb legyen.

– Lisztes Krisztiánnak kik voltak az edző-példaképei?
– Nekem nagyon jó edzőim voltak, akiktől rengeteget tanultam minden téren, viszont a kevésbé jó edzőimtől is megtanultam, hogyan kell bánni a gyerekekkel. Az első edzőm Németországban Joachim Löw volt, a jelenlegi német szövetségi kapitány, de edzőm volt Winfried Schaffer és Ralf Rangnick a Stuttgartnál, Felix Magath a Werder Bremennél – utóbbi miatt igazoltam Brémába –, és végül is én a Thomas Schaafnál jutottam pályafutásom csúcsára, hiszen a Werdernél egy olyan támadófocival, egy olyan futball-filozófiával játszottunk, ami hasznos volt.

– Ha jól emlékszem, épp az ő edzősége alatt ön súlyos sérülést, keresztszalag-szakadást szenvedett, majdnem egy évig nem játszott.
–  Igen, sajnos. Ha 2004-ben nem ér az a sérülés, talán még ma is játszanék a magyar válogatottban…

– A magyar labdarúgó-válogatott is sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen 44 év után kijutott egy EB-re, ami dicséretes teljesítmény. Egykori válogatott játékosként még mit szeretne?
– Hogy bajnok legyen a Fradi!

– Erre minden esély megvan, hiszen toronymagasan vezeti a magyar bajnokságot. Hogyan értékeli a Fradi jelenlegi teljesítményét?
– Nem szeretném, hogy kiengedjük a sajtot a szánkból, hiszen még messze van a bajnokság vége, de úgy néz ki, ha ezen az úton halad az FTC, akkor 2004 után újra megnyerheti a bajnokságot. Ebben hiszünk, ezt szeretnénk elérni. Mindenki szeretné, hogy újra bejusson a Fradi a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ahová első magyar csapatként került be az 1995-1996-os bajnokság megnyerése után, s majd az akkori 16-os főtáblán a Real, az Ajax és a Grasshopper ellen játszott.
Nagyon jó játékosok alkotják a mostani Fradit, nyilván a feltételek is biztosítottak számukra, kiváló körülmények között tudnak készülni itt, a Népligetben, a Groupama Aréna is egy csodálatos hely, ahol otthonosan érzi magát a csapat. Biztos vagyok benne, hogy meglesz a 29. aranyunk, amit nagyon várnak már a szurkolók. Jelenleg a 12 fős élvonalbeli bajnokságban kevés erős ellenfele van a Fradinak.

Lisztes Krisztian (4)
– Gondolom, hogy jól összeszokott Thomas Doll vezetőedzővel az együttes…
– Persze, ez sokat számít. De olyan játékosok jöttek, akik szenzációs futballisták, válogatott labdarúgók, mint Böde Dani, Hajnal Tamás, Gera Zoli, Dibusz Dénes, Roland Lamah stb. Amúgy nem csak az edző, hanem a vezetőség érdeme is, hogy kialakult ez az összeforrott csapat, de sokat köszönhetünk a mindig odaadó és elszánt szurkolótábornak is.

–  Mit is jelent Lisztes Krisztiánnak a Ferencváros?
– Nekem az életem a Ferencváros! 25 éve, azaz 1990 óta, amikor idekerültem, tudtam meg, hogy mit jelent Fradistának lenni. Örülök, hogy itt dolgozhatom és segíthetem az FTC-t…

A második csapat edzőjének, az FC Portónál is légióskodott, a Ferencváros színeiben 398 találkozón 42 gólt szerzett, négyszeres magyar bajnok, 58-szoros válogatott Lipcsei Péter a következőképp vélekedett a bajnokesélyes első csapatról:

– Azt gondolom, nagyon jó játékosok alkotják most a Fradit, nyilván a körülmények is biztosítottak. Én biztos vagyok benne, hogy megnyerjük a bajnokságot, utoljára 2004-ben voltunk bajnokok, akkor az utolsó fordulóban az Üllői úti stadionban 3-1 arányban vertük meg a Debrecent, akkor én szereztem az egyik gólt… Nyilván a Thomas Doll jelenléte is sokat számít, de olyan meghatározó játékosok is jöttek az együtteshez, akik válogatott szintű futballisták.
Örülök, hogy itt dolgozhatok…

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.