Központ
2017. szeptember 25. hétfő, Eufrozina, Kende
Jórészt felhős
Ma
Jórészt felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szerda
Helyenként felhős

Hacsek és Sajó

Központ március 24, 2014 Sport

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Tudta, hogy minél nagyobb valakinek a szerszáma, annál boldogtalanabb? / – Honnan szedi ezt az ökörséget? / – Kikövetkeztettem. Ma egy hete, március 20-án volt a boldogság világnapja, és egy frissen összeállított boldogságlista szerint a dánok, a norvégok és a franciák a világ legboldogabb emberei, őket követik a hollandok és a svédek. / – És hol az összefüggés a hancúrléc-mérettel?

– Ott, hogy a sor végére olyan afrikai országok kerültek, mint Ruanda, Burundi, a Közép-Afrikai Köztársaság és Benin, amely országok férfiúi vannak a legjobban eleresztve, egy másik lista szerint.

– Mi a helyzet a magyarokkal?

– Elég siralmas: a 156 vizsgált ország közül Magyarország a száztizedik helyen áll, még a 91. helyezett Románia is megelőzi.

– Akkor ezek szerint nekünk sincs sok szégyellnivalónk a másik kategóriában…

– Nincs biza! Európában mi vagyunk a listavezetők az átlagos 16,5 centinkkel, utánunk következnek a franciák és az olaszok 16-tal, illetve 15,7-tel, míg az írek és a románok a sereghajtók a maguk kis 12,5-jével.

– Csakhogy akkor Románia sokkal előkelőbb helyet kellene elfoglaljon a boldogságlistán, a maga logikája szerint.

– Azt viccből mondtam, nyilván. Az egyes országok boldogságindexének megállapításakor többek között olyan változókat vesznek figyelembe, mint a várható élettartam, a korrupció érzékelt jelenléte, a közbiztonság, az életút megválasztásának szabadsága, a szociális ellátórendszerek hatékonysága vagy a munkanélküliségi ráta.

– Szóval akkor fújhatjuk fel a tizenhat és fél centinket.

– Tulajdonképpen igen. S ahhoz mit szól, hogy Lakó Péterfi Tünde ismét banigyűjtésbe kezdett?

– Nocsak! Miért büntették meg újfent, kokárdákat osztogatott március tizenötödikén a piaci kofáknak, vagy az ócskán agitálta a máriskókat kétnyelvű feliratokért?

– Nem, most Széchenyi utódjának, a legnagyobb erdélyi magyarnak, izé, székelynek, Izsák Balázsnak gyűjtenek, akire a Székely szabadság napján történtek miatt kiróttak egy lájtos 12 000 lejes büntit, valamint annak a további tizenegy személynek, akiket összesen 24 000 lejre bírságoltak.

– Vagyis harmichatezer lejt akarnak összegyűjteni egy- és ötbanisokból? Az többszázezer érme, nincs is annyi forgalomban.

– Pláné, hogy április elsejétől minden banit össze fogunk kuporgatni, mivel egy csomó minden drágul, többek közt a benzin és a cigi.

– Az gáz.

– Az is drágul, két százalékkal.

– Akkor hamarosan konzultálnom kell egy szegény emberrel.

– Miért?

– A mondás szerint szegény ember vízzel főz; megkérdezem, hogyan sikerül neki, mert én is próbáltam bevezetni a vizet az aragázba, de az istennek se gyulladt meg.

– Marha! A sör nem drágul?

– De. Amúgy is minden tavasszal szokott, és az üzemanyagárak növekedése okán gyakorlatilag minden élelmiszer drágább lesz.

– Csak az RMDSZ-nek nem drága semmi…

– Amennyiben?

– Hát „stratégiai partnerséget” kötöttek az MPP-vel. A sajtó képviselői előtt írta alá múlt héten, Kolozsváron Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Biró Zsolt, az MPP elnöke a két párt között megkötött stratégiai megállapodást. A partnerség nem csak az EP-választásokig szól, a felek hosszú távú együttműködésre számítanak”.

– RMDSZ-részről értem a dolgot, mivel a hamarosan kezdődő kampányban úgy lesznek, ahogy Sarolt mámi énekelte Istvánnak: „érdekből vagy számításból, mellékes, ha melléd áll”, viszont azt már nem deriválom, hogy az MPP-nek mi ebben a buli.

– Azt én sem. Pláné így, hogy az RMDSZ EP-jelöltlistájának harmadik helyéről is önként és dalolva lemondtak.

– Biró Zsolt a rendszerváltás utáni erdélyi magyar politikai élet kontextusában történelminek nevezte az RMDSZ-szel kötött együttműködést.

– Az már biztos! Kelemen Hunor pedig azt mondta, többek közt, hogy „gyakran vitáztunk a polgári párttal, de számunkra mindig világos volt, hogy a céljaink közösek, csak az eszközeink különböznek”.

– Esküszöm, fizetek magának egy láda sört, ha egyszer mond valami eredetit is ez a közhelybajnok. De van még valami, amit nem értek: hova lettek a vásárhelyi román szélsőségesek?

– Annyira hiányoznak?

– Hiányoznak a görcsnek, csak meglepett, hogy a múlt heti főtéri vátrás tüntetésre több ezer embert vártak a szervezők, aztán megjelent másfél busznyi nyugger meg egy tucat siheder, pedig még Funar is tiszteletét tette.

– Szerencsére esett az eső, különben lehet nekiállt volna a mi padjainkat is lepingálni piros-sárga-kékre, mint anno a kolozsváriakat.

– Apropó: olvastam, hogy a kolozsváriak aláírásgyűjtést terveznek annak érdekében, hogy Kolozsvár szabaduljon meg a Napoca elnevezéstől, amelyet Ceauşescu aggatott a kincses városra negyven évvel ezelőtt.

– Nem is rossz ötlet. Mi is gyűjthetnénk, hogy Marosvásárhely szabaduljon meg a Tirgu Mures elnevezéstől.

– Szóljon Tünde néninek, neki már nagy rutinja van az ilyesmiben, és még maradt is a múltkor összegyűlt banikból, ha Bretfelean barátja ismént meg találná rendszabályozni.

– Látom, mindent tud. De azt tudja-e, hogy kivel szomszédos Oroszország?

– A fontosabb szomszédait tudom, de az összest nem bírnám felsorolni.

– Nem is kell, mert a helyes válasz: akivel akar!


Share Button
Ennyien olvasták: 162

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.