Központ
2019. december 06. péntek, Miklós

Hajrá (öreg)lányok!

Központ október 3, 2013 Sport

Hajrá (öreg)lányok!

kezilabda

A marosvásárhelyi Gedeon Richter öreglányai, miután zsinórban kétszer is pontveszteség nélkül megnyerték a sóvidéki női kézilabda bajnokságot, gondoltak egy merészet, és beneveztek egy erősebb, a Hargita megyei bajnokságba, ahol több, jóval felkészültebb csapat játszik, mint a sóvidékiben. A Gedeon Richter felkészüléséről, a játékosok fizikai állapotáról, a bajnokságban résztvevő csapatokról és nem utolsó sorban az együttesen belül uralkodó jó hangulatról beszélgettünk a minap Kulcsár László (Kuli) edzővel és két meghatározó játékosával.

 kuli– Újabb bajnokság előtt áll a Gedeon Richter, viszont ez nem azonos az előbbivel. Milyen bajnokságba neveztek be?

– Ez a Hargita megyei bajnokság, amely erősebb, mint a sóvidéki. Ebbe a bajnokságba a tavaly nem fogadtak be, mivel nem tartozunk Hargita megyéhez. Most néhány kedves udvarhelyi kollegának, barátnak köszönhetően sikerült minket is felsorakoztatni a bajnokságba.

– Hol fogják játszani a hazai mérkőzéseket?

– Minden együttes kéthetente rendez egy bajnoki tornát, ami azt jelenti, hogy egy nap, a nyolc résztvevő csapat két-két mérkőzést játszik. Mi a 6-ik fordulóban szervezzük meg a tornát Szovátán.

– A lányokkal edzőtáborban is volt Szovátán. Milyen volt az ottani felkészülés?

– Minden szempontból hasznos, egyhetes edzőtáborban volt részük a lányoknak, ahol dicséretes munkát végeztek. Az első napokban én nem lehettem velük, de kihagytam nekik az edzéstervet, amit ők szigorúan betartottak. Naponta három edzést tartottak: reggel egy tornagyakorlatokból álló erőnléti edzést, délben labdával kapcsolatos gyakorlatokat végeztek, míg délután szintén erőnléti edzést tartottak, főleg szaladták a köröket a Medve-tó körül, vagy lépcsőztek.

Saját költségükre mentek el edzőtáborozni, egy kis panziót béreltek ki, ahol főztek maguknak. Jól fel vannak készülve, habár ez erősebb bajnokság, mint az előbbi.

A gond az, hogy ezek a lányok 20 évet kihagytak, hiszen a legtöbben a kilencvenes évek közepén abbahagyták a kézilabdát. Mint köztudott, nagy többségével 1992-ben az ISK ifi csapatával sikerült begyűjtenünk a marosvásárhelyi kézilabdasport mindmáig utolsó érmét, egy bronzot az országos bajnokságon. Az együttes tagjainak többsége a hajdani Electromureşhez igazolt, ahol a klub felbomlásáig, 1995-ig játszottak. Utána sajnos sokan abbahagyták a versenysportot, voltak, akik tovább folytatták, majd 2010-ben néhányan elhatározták, hogy újra edzésbe állnak.

– Hogyan ítéli meg a csapat esélyeit az új bajnokságban?

– A célunk, hogy bekerüljünk az első három csapat közé, habár tudom, hogy szorosabbak lesznek a mérkőzések, mint a tavaly. Egy biztos, komolyan készülünk a bajnokságra, hetente két edzést tartunk, mindamellett, hogy a lányok nagy része dolgozik. Határozottan győzelemre törekszünk majd minden találkozón. Taktikailag sok mindenre megtanítottam őket, aminek hasznát vehetik.

– Ön három éve ment nyugdíjba a Sportlíceumtól, de jelenleg is gyerekeket edz, viszont második éve ön készíti fel ezeket a lelkes lányokat, anyukákat, akik talán második apaként néznek fel önre. Hogyan tudja ön motiválni ezeket a családos hölgyeket ebben a korban?

– Ha sikerült meggyőzniük a családjaikat, a párjukat, akik beleegyeztek, hogy újra kézilabdázzanak, akkor azt jelenti, hogy kedvtelésből jönnek ide, és én már nem kell motiváljam őket! Be akartunk nevezni a 3-ik osztályba, de csapatok hiánya miatt nem indult bajnokság.

Az edzéseken a komolyság, a munka a fontos, edzés után együtt megyünk kávézni, üdítőt inni, együtt szórakozunk, ezért is vagyunk összetartóak. Az biztos, hogy odaadó, elszánt és határozott hölgyek a tagjai, a Gedeon Richter öreglányok kézilabda együttesének!k1“Rajtunk kívül két csíkszeredai csapat, a VSK és az NKSZ, mellettük a Sóvidék, Székelykeresztúr, Zetelaka, Felcsík, Szentegyháza, Székelyudvarhely tagjai a bajnokságnak. Az első tornára október 6-án, vasárnap kerül sor, Székelykeresztúr rendezésében. A legnehezebb ellenfeleink a Zetelaka, Székelyudvarhely és az egyik csíkszeredai csapat, de mi úgy vágunk neki a bajnokságnak, hogy mindenkit le kell győznünk!”
Biró (Peres) Zita

k2“Kellemes, de ugyanakkor fárasztó volt az edzőtábor, viszont elszántak voltunk, nem üdülni, hanem felkészülni mentünk Szovátára. Felidéztük a régi edzőtáborok hangulatát, emlékeinket, de a lényeg a felkészülés volt. Nem mindenikünk bírta egyformán a terhelést, de egyik a másikat bíztatta, segítette. Jobban érezzük most magunkat fizikálisan, mint a tavaly, optimistán indulunk neki a bajnokságnak, habár kicsit tartunk tőle (akár az ellenfelek is tőlünk, mivel nem ismernek), de mindig győzelemre törekszünk majd. “

Moldovan (Balla) Annamária

Share Button
Ennyien olvasták: 689

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.