Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Halmágyi Imre 88: Isten éltesse, Doki bácsi!

Czimbalmos Ferenc-Attila november 27, 2014 Sport
Halmágyi Imre

Halmágyi Imre

A minap családi és baráti társaságban ünnepelte 88. születésnapját dr. Halmágyi Imre, a marosvásárhelyi sportélet egyik legismertebb alakja, aki 47 (!) éven keresztül volt a helyi Mureșulból átalakult AS Armata orvosa.

Halmágyi vezetőket, edzőket, játékosgenerációkat élt túl, részt vett az aranycsapat felépítési szakaszában, az ezüst- és bronzérmet szerző fiúk mellett volt, akikkel belekóstolt az UEFA Kupába, a Balkán Kupába is, de időnként egy-egy kiesésnek is a szenvedő alanya lehetett.
Ha 1999 nyarán egyik napról a másikra félre nem állítják, talán a csapat orvosa lehetett volna 2004-ig, vagyis az AS Armata felbomlásáig.
A játékosok által Doki bácsinak becézett dr. Halmágyi Imre Marosvásárhelyen sportolt, aztán itt alapított családot, majd városunkban telepedett le, és jelenleg is itt éli nyugdíjas éveit.

Ki is volt dr. Halmágyi Imre?
1926-ban született Tordán. Az iskolában atletizált, az egyetemen kosarazott, mégpedig úgy, hogy Marosvásárhelyen edzett és a vasárnap délelőtt Kolozsváron játszott a Dermatánál, majd este Marosvásárhelyen szerepelt a megyei bajnokságban.
Idővel tagja volt az 1948-as olimpiai válogatottnak is, amely végül lemaradt a Helsinkiben megrendezett olimpiáról.
Emellett majdnem 45 éves koráig városunk A-osztályos gárdájában teniszezett, időközben asztaliteniszezett is.

Hogyan lett  a sportolóból orvos?
1944-1945 között az édesapjával az Urálban volt orosz fogságban, ahol egészségügyis (szanitéc) volt, majd Marosvásárhelyre visszatérve elvégezte az orvosi egyetemet (1952), aztán Ovits Tibornak köszönhetően lett sportorvos, sőt a marosvásárhelyi sportpoliklinikát is ő hozta létre Balogh Ödön barátjával.
1952-től kezdődően előbb önkéntesként tevékenykedett, majd a Mureșul Sportklub megalakulásától kezdődően főállásban.

A fénykorszakot az ASA jelentette
Dr. Halmágyi Imre az ASA történetének az az alakja, aki a leghosszabb ideig – 40 évig! – állt a klub alkalmazásában. Így jóval túlszárnyalta időben például Czakó Jánost (12 évet futballozott az együttesnél 1963-1975 között, aztán évekig edző volt a csapatnál), Ispir Floareát (18 évig játszott az AS Armatánál, 1970-1988 között, aztán edzősködött), Cornel Cacoveant (17 évig volt elnök, 1981-1998 között) és Bölöni Lászlót (aki 14 évet focizott az ASA-nál, 1970-1984 között).

Jelenleg mivel foglalkozik a doki bácsi?
Mindenkori hobbija az olvasás volt meg a bélyeggyűjtés. Jelenleg is sokat olvas, követi a minőségi labdarúgó mérkőzéseket a televízióban, és gyakran eljár römizni, játszótársai többsége egykori labdarúgó. Együtt szokták feleleveníteni a hajdani szép és kevésbé szép emlékeket.
Soha nem szeretett a rivaldafényben lenni, interjúkat sem szeretett adni, viszont az ASA fennállásának 50 évfordulóján a következőket mondta el a Központ hetilapnak: „Nagyon sok örömöt és bánatot is nyújtott nekem az ASA. A labdarúgók zöme apjuknak tekintett, különösen azok, akik az európai kupákban is szerepeltek. Soha nem szerettem a rivaldafényt, s sajtóban sem sokat szerepeltem, de amíg élek, őrzöm az összes emléket, amit a futballban szereztem…”– mondta el dr. Halmágyi Imre.

Sok egészséget kívánunk neki!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 695

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.