Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Hargitafürdőn ünnepelt kemény edzésekkel

Központ január 7, 2012 Sport

Hargitafürdőn ünnepelt kemény edzésekkel

biatlonA Román Sí- és Biatlon Szövetség közzétett hagyományos évi rangsorán, akárcsak az elmúlt esztendőben, toronymagasan az első helyen végzett a csíkszeredai születésű, 32 éves sílövő Tófalvi Éva, aki több mint egy évtizede Románia legeredményesebb versenyzője a téli sportokban. Nemrég a Hargita-megye legjobb sportolója díjazáson, az egyéni sportolók rangsorában, a kerékpározó Novák Károly Eduárddal ugyancsak az első helyen végzett, ahol zsinórban már öt éve ő az első.

A 2010-es Vancouveri Téli Olimpiai játékokon is részt vevő Évát (ahol Románia zászlóvivője volt), épp edzés után sikerült telefonon elérni Hargitafürdőn, és az év utolsó előtti napján is készségesen válaszolt a Központ néhány kérdésére.

– Miután Hargita megye legjobb sportolójának is megválasztották, nemrég Románia legjobb sízőjeként is megnevezte a szakszövetség. Hogyan fogadta ezt az elismerést?

– Sajnos az eredmények hazai szinten egyáltalán nem elragadtatóak, egyelőre nincs kilátás sem, hogy javuljon a helyzet, mármint ami az eredményeket illeti. Olyan szintre került a román sízés mint sportág, ahol nem nagyon lehet pozitív eredményt felmutatni. Persze nem csak az én eredményeimet kell figyelemmel kísérni, hanem átlagosan értelmezem a dolgokat. Az, hogy a télen még milyen eredmények lesznek, nem tudni előre.

– December elején a biatlonisták Világkupa-versenyén az ausztriai Hochfilzenben újabb értékes világkupa-pontokat szerzett a 7,5 km-es sprintversenyben, ahol a 26., a 10 km-es üldözőversenyben pedig 13. lett, így az első próbán 15, a másodikon pedig 28 világkupa-pontot szerzett, és ez azt jelenti, hogy jelenleg a 21. helyen áll az összetett világkupa-sorozatban. Milyen volt a 2011-es év Tófalvi Éva számára, egyáltalán mit vár el a 2012-es esztendőtől?

–Nem volt a legjobb, sem a legrosszabb évem, habár én többet szerettem volna elérni, kihozni magamból. Remélem, hogy sikeresebb lesz, mint a 2011-es, hiszen többre vagyok képes, előbbre kell végeznem a világranglistán.

– Világbajnok még valóban nem volt, viszont ön az első romániai sílövő, aki megnyert egy Világkupa-versenyt 2008-2009-ben, a 15 kilométeres egyéni versenyszámban. Jelenleg még hány Világkupa-verseny van hátra?

– Szeretném, ha jobb helyezéseket tudnék elérni a hátralévő hat Világkupa-versenyen, amely 2011. november 28-án vette kezdetét a svédországi Östersundban és 2012. március 18-án ér véget az oroszországi Hanti-Manszijszkban. Nem utolsósorban, a március 3-13. között sorra kerülő világbajnokságon is helyt szeretnék állni.

– Hol töltötte a karácsonyt meg a szilvesztert?

–Kellemes családi környezetben töltöttem a karácsonyt, itthon, Hargitafürdőn, szilveszterkor is kedves ismerősökkel voltunk együtt. Emellett naponta edztem, hiszen formában kell tartanom magam, mivel újabb nehéz esztendő előtt állok, melyben újabb újra bizonyítani szeretnék.

Share Button
Ennyien olvasták: 539

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.