Központ
2017. december 15. péntek, Valér
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Borús
Holnap
Borús
Borús
Vasárnap
Borús

Hargitafürdőn ünnepelt kemény edzésekkel

Központ január 7, 2012 Sport

Hargitafürdőn ünnepelt kemény edzésekkel

biatlonA Román Sí- és Biatlon Szövetség közzétett hagyományos évi rangsorán, akárcsak az elmúlt esztendőben, toronymagasan az első helyen végzett a csíkszeredai születésű, 32 éves sílövő Tófalvi Éva, aki több mint egy évtizede Románia legeredményesebb versenyzője a téli sportokban. Nemrég a Hargita-megye legjobb sportolója díjazáson, az egyéni sportolók rangsorában, a kerékpározó Novák Károly Eduárddal ugyancsak az első helyen végzett, ahol zsinórban már öt éve ő az első.

A 2010-es Vancouveri Téli Olimpiai játékokon is részt vevő Évát (ahol Románia zászlóvivője volt), épp edzés után sikerült telefonon elérni Hargitafürdőn, és az év utolsó előtti napján is készségesen válaszolt a Központ néhány kérdésére.

– Miután Hargita megye legjobb sportolójának is megválasztották, nemrég Románia legjobb sízőjeként is megnevezte a szakszövetség. Hogyan fogadta ezt az elismerést?

– Sajnos az eredmények hazai szinten egyáltalán nem elragadtatóak, egyelőre nincs kilátás sem, hogy javuljon a helyzet, mármint ami az eredményeket illeti. Olyan szintre került a román sízés mint sportág, ahol nem nagyon lehet pozitív eredményt felmutatni. Persze nem csak az én eredményeimet kell figyelemmel kísérni, hanem átlagosan értelmezem a dolgokat. Az, hogy a télen még milyen eredmények lesznek, nem tudni előre.

– December elején a biatlonisták Világkupa-versenyén az ausztriai Hochfilzenben újabb értékes világkupa-pontokat szerzett a 7,5 km-es sprintversenyben, ahol a 26., a 10 km-es üldözőversenyben pedig 13. lett, így az első próbán 15, a másodikon pedig 28 világkupa-pontot szerzett, és ez azt jelenti, hogy jelenleg a 21. helyen áll az összetett világkupa-sorozatban. Milyen volt a 2011-es év Tófalvi Éva számára, egyáltalán mit vár el a 2012-es esztendőtől?

–Nem volt a legjobb, sem a legrosszabb évem, habár én többet szerettem volna elérni, kihozni magamból. Remélem, hogy sikeresebb lesz, mint a 2011-es, hiszen többre vagyok képes, előbbre kell végeznem a világranglistán.

– Világbajnok még valóban nem volt, viszont ön az első romániai sílövő, aki megnyert egy Világkupa-versenyt 2008-2009-ben, a 15 kilométeres egyéni versenyszámban. Jelenleg még hány Világkupa-verseny van hátra?

– Szeretném, ha jobb helyezéseket tudnék elérni a hátralévő hat Világkupa-versenyen, amely 2011. november 28-án vette kezdetét a svédországi Östersundban és 2012. március 18-án ér véget az oroszországi Hanti-Manszijszkban. Nem utolsósorban, a március 3-13. között sorra kerülő világbajnokságon is helyt szeretnék állni.

– Hol töltötte a karácsonyt meg a szilvesztert?

–Kellemes családi környezetben töltöttem a karácsonyt, itthon, Hargitafürdőn, szilveszterkor is kedves ismerősökkel voltunk együtt. Emellett naponta edztem, hiszen formában kell tartanom magam, mivel újabb nehéz esztendő előtt állok, melyben újabb újra bizonyítani szeretnék.

Share Button
Ennyien olvasták: 203

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.