Központ
2020. február 26. szerda, Géza

Harminc éve történt

Czimbalmos Ferenc-Attila május 4, 2017 Sport

Steaua BEK győztes. Bölöni a serleg kicsinyített másával / www.fcsteaua.ro

Harminc éve, hogy európai szuperkupát nyert a Steaua (jelenleg FCSB), melynek egyik legkiválóbb játékosa a marosvásárhelyi illetőségű Bölöni László volt.

Pontosabban huszonnyolc évvel korábban a FCSB elődje, a Bukaresti Steaua egykori edzője, Florin Halagian, a klub akkori kommunista vezetősége által támogatva, a csapat felé irányította hazánk legtehetségesebb labdarúgóit (Duckadam, Bumbescu, Bărbulescu, Belodedici, Bölöni, Majearu, Bálint, Lăcătuș, Pițurcă stb.), akik az 1984-1985-ös idény végén bajnoki címet szereztek, ami feljogosította az alakulatot, hogy a következő szezonban a Bajnokcsapatok Európa Kupájában szerepeljenek.

www.fcsteaua.ro

A BEK 31. szezonjában a román együttes sorra kiverte ellenfeleit – a dán Vejle, a magyar Bp. Honvéd, a finn Kuusysi Lahti, majd a belga Anderlecht is alulmaradt a fővárosiakkal szemben –, így a döntőbe került a Steaua.

www.fcsteaua.ro

A sevillai Sanchez Pizjuan stadionban sorra került fináléban a Jenei Imre által edzett csapat a rendes játékidő, majd a 2X30 perces hosszabbítás után is 0-0-ás döntetlenre állt a nagynevű Barcelona ellen – mely együttes színeiben olyan sztárok léptek pályára, mint Urruti, Gerardo, Alesanco, Schuster, Archibald, Carrasco és Marcos is – , majd a büntetőrúgások döntötték el a találkozó kimenetelét. Így minden idők egyik legnagyobb meglepetését okozva, tizenegyesekkel legyőzte a favorit katalánokat: mivel H. Duchadam hálóőr négy 11-est hárított, majd Majearu és Bölöni elhibázott büntetője után Bálint és Lăcătuș is eredményes volt, így a román katonacsapat első kelet-európai együttesként diadalmaskodott a legnagyobb európai kupasorozatban 1986. május 7-én.

Az Európai Szuperkupát is megnyerték, de vesztettek az Interkontinentális Kupa döntőjében

Egy év múlva, azaz 1987. február 24-én Monacóban a Steaua – soraiban a BEK-győztes alakulat gerince: Iovan, Bumbescu, Belodedici, Stoica, Bölöni, Majearu, Bálint, Lăcătuș, Pițurcă stb.) elhódította az Európai Szuperkupát, miután Hagi (44.) góljával 1-0 arányban felülmúlta a volt orosz sztárokkal teletűzdelt Dinamo Kijev együttesét.

Említésre méltó, hogy a Dinamo csapatát olyan ismert világsztárok erősítették, mint Chanov, Baltacha, Kuznețov, Demianenko, Ievtusenko, Iakovenko, Zavarov, Belanov, Mihailicenko vagy Blohin, őket a neves ezredes, Valeri Lobanovski edzte. Mindezek a labdarúgók idővel neves európai együttesekben is bizonyítottak.

Miután a csapat megnyerte az UEFA-szuperkupát, és legyőzve a Dinamo Kijev együttesét, ezáltal jászhatott az Interkontinentális-kupáért Tokióban, ahol 1-0-ás vereséget szenvedett (gól: Alzamendi 28.) az argentin River Plateval szemben. Azon találkozón sérülés miatt nem játszhatott az ASA egykori kiválósága, Bölöni László, aki egy hazai bajnokin sérült meg a tokiói találkozó előtt.

A Steauából lett FCSB a legsikeresebb román labdarúgó klub

Két év múlva egyanaz a csapat eljutott ugyan egy újabb BEK-döntőig, de akkor keserves 4-0 arányú vereséget szenvedett a holland sztárokkal (Gullit, Van Basten és Rijkaard) erősített Milan együttesétől.

Steaua 1987 – Szuper Kupa győztes

1985-1989 között volt a klub legsikeresebb időszaka, amely aranybetűkkel íródott be a labdarúgás nagykönyvébe, hiszen a fent említett európai kupák mellett, 4 bajnoki címet és 3 Román Kupát is elhódítottak.

A 80-as évek végén – azaz 1986 júniusa és 1989 szeptembere között –, a hazai bajnokságban 104 mérkőzésen veretlen tudott maradni a csapat, ez a mai napig fennálló rekord Európában.

Az alakulat sikersorozata szinte példátlan, az 1949-es alapítás óta 54 hivatalos trófeát gyűjtöttek be a piros-kékek. Minden kategóriában vezetnek Romániában: 26 bajnoki címüknél, 22 kupagyőzelmüknél és 6 szuperkupa-sikerüknél többet egyetlen riválisuk sem szerzett.

Az alakulat játékosai az utóbbi években május 7-én találkoznak Cheile Grădiștén, ahol egy kispályás találkozót játszanak, majd felelevenítik a mintegy 30 évvel korábbi sikerélményeiket.

Elvette a román hadsereg a Steaua Bucuresti nevét

Nemrég hivatalosan is nevet kellett változtasson a Steaua Bukarest, amelyet jelenleg Fotbal Club FCSB SA-nak hívnak. A névváltoztatás nem újdonság, hiszen a csapat tulajdonosa, George Becali 2016 decemberében pert vesztett a román hadsereggel szemben.

Steaua 1986 / www.fcsteaua.ro

Időközben a román hadsereg vezetői fel is támasztották a Steaua Bukarestet, saját futballcsapatot alapítottak, amely alacsonyabb ligában fog szerepelni.

Steaua 1986 / www.fcsteaua.ro

A klubot amúgy 1947. június 7-én alapították a román hadsereg hivatalos együtteseként még ASA Bukarest (Asociatia Sportiva a Armatei Bucuresti) néven, de az előtag előbb CSCA-ra, majd CCA-ra változott, mire a Steaua (csillag) elnevezést megkapta volna 1961-ben.

A hadsereg 1998-ig anyagilag támogatta az együttest, amely azonban ezután önállósult.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 988

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.