Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Háttérszerep, ami mindennél fontosabb

Központ május 2, 2013 Sport

gyorfyHáttérszerep,
ami mindennél fontosabb

Interjú a 66 éves Györfy Árpáddal, a vásárhelyi sportpoliklinika asszisztensével, aki évente több száz helyi sportrendezvényen biztosítja az egészségügyi felügyeletet.

– Kérem, mutatkozzon be, hiszen önt látásból nagyon sok helyi sportkedvelő ismeri, akik a City’us teremlabdarúgó, vagy a Mureşul kézilabda mérkőzéseire járnak, viszont nem tudják, hogy mi is a szerepe, mert több együttes kispadján is helyet foglal…

– Egészségügyi asszisztens vagyok, a helyi sportpoliklinika alkalmazottja. 1969-ben Szászrégenben kezdtem el dolgozni az ottani sportpoliklinikán, onnan Marosvásárhelyre kerültem, azóta ebben a közegben tevékenykedem.

– Önnek nagyon fontos szerepe van a sportrendezvényeken, hiszen az egészségügyi ellátást biztosítja.

– Főleg a helyi FCM és a Maros KK serdülő és ifjúsági korosztályú csapatainak mérkőzésein, a teremlabdarúgó City’us első és második csapatának meccsein biztosítom az egészségügyi ellátást. Tulajdonképpen az iskolás bajnokságokon és ifjúsági szintű mérkőzéseken elégséges az asszisztens jelenléte, felnőtt szinten (ide sorolható például a hazai első három labdarúgó liga) orvos jelenléte is szükséges.

– Melyek azok a leggyakoribb egészségügyi problémák, amelyek fellépnek a sportolóknál a mérkőzések, sportrendezvények során?

– Sportáganként más és más sérülések fordulnak elő. A labdarúgóknál a bokasérülések, ficamok a legelterjedtebbek, de sajnos sípcsonttörés, kulcscsonttörés, agyrázkódás és számtalan orrvérzés következtében is a beavatkozásomra van szükség. Minden esetben fontos a gyors, hasznos ellátás, majd ha szükséges, a balesetek utáni rehabilitáció is létfontosságú.

Érdekességként említhetem, hogy 2008-ban 646 meccsen asszisztáltunk, 2009-ben több mint 500 találkozón voltunk jelen kollegáimmal, ugyanakkor 1500 baleset utáni rehabilitációs kezelést végeztünk.

– Ezen kívül, gondolom, figyelemmel kíséri a mérkőzéseket is, hogy lássa, tudja, mi okozhatta a sérülést.

– Ez létfontosságú, de ehhez szeretni is kell a sportot, nem szabad unni a sporteseményeket, és ami a legfontosabb, hogy őrizzük meg a hidegvérünket, ne essünk pánikba.

– Milyen kellékeket rejt az ön táskája?

– Szinte minden ott van, amire szükségem lehet. Ide sorolom az egyszerű ragtapaszt, a kötszert, a fagyasztót, bizonyos tablettákat, amelyek fejfájás ellen hatnak, érzéstelenítő spray-ek.

Számos esetben a mérkőzések után is ápolásra szorulnak a sportolók, akik izomütést, izomhúzódást szenvednek, fizikoterápiás kezelésben részesülnek, akik például bokaficamot, boka- vagy térdsérülést szenvednek, a sportklinikán részesülnek utókezelésben.

– Megszámlálhatatlan sok rendezvényen volt jelen.  Van-e kedvenc együttese?

– Nincs. Én mindig, minden hazai csapatnak szurkolok, de főleg annak, hogy ne kelljen beavatkoznom. Sajnos az A-osztályos kézilabda mérkőzések annyira eldurvultak, hogy szinte ötpercenként kell berohannom a pályára, hogy segítséget nyújtsak a lányoknak.

– Mikor szerette meg a sportot?

– Ifjú koromban 15 évet felső szinten sportoltam, 29 éves koromig kerékpároztam a Mureşulnál. Ifi válogatott, majd nagyválogatott is voltam kerékpározásban. Nemrég fellapoztam a füzeteimet, amelyekben lejegyeztem az edzéseken, versenyeken megtett kilométerek összességét, s mintegy 300 000 kilométert számoltam össze. Az, bárhogyan is számolom, 23 és félszerese a Föld átmérőjének…

Tulajdonképpen sífutással kezdem Szászrégenben,

Butiurcă János kezei alatt, onnan tértem át a kerékpározásra. A sízés meg a kerékpározás mellett fociztam és jégkorongoztam is.

Jelenleg síoktatóként is működöm, megvan a minősítésem is. Fiam, Zoltán egyetemista Kolozsváron, emellett ő is síoktató, lányom, Borbála is kiváló síző, ő még csak 18 éves.


Share Button
Ennyien olvasták: 407

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.