Központ
2017. december 12. kedd, Gabriella
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Péntek
Jórészt felhős

Háttérszerep, ami mindennél fontosabb

Központ május 2, 2013 Sport

gyorfyHáttérszerep,
ami mindennél fontosabb

Interjú a 66 éves Györfy Árpáddal, a vásárhelyi sportpoliklinika asszisztensével, aki évente több száz helyi sportrendezvényen biztosítja az egészségügyi felügyeletet.

– Kérem, mutatkozzon be, hiszen önt látásból nagyon sok helyi sportkedvelő ismeri, akik a City’us teremlabdarúgó, vagy a Mureşul kézilabda mérkőzéseire járnak, viszont nem tudják, hogy mi is a szerepe, mert több együttes kispadján is helyet foglal…

– Egészségügyi asszisztens vagyok, a helyi sportpoliklinika alkalmazottja. 1969-ben Szászrégenben kezdtem el dolgozni az ottani sportpoliklinikán, onnan Marosvásárhelyre kerültem, azóta ebben a közegben tevékenykedem.

– Önnek nagyon fontos szerepe van a sportrendezvényeken, hiszen az egészségügyi ellátást biztosítja.

– Főleg a helyi FCM és a Maros KK serdülő és ifjúsági korosztályú csapatainak mérkőzésein, a teremlabdarúgó City’us első és második csapatának meccsein biztosítom az egészségügyi ellátást. Tulajdonképpen az iskolás bajnokságokon és ifjúsági szintű mérkőzéseken elégséges az asszisztens jelenléte, felnőtt szinten (ide sorolható például a hazai első három labdarúgó liga) orvos jelenléte is szükséges.

– Melyek azok a leggyakoribb egészségügyi problémák, amelyek fellépnek a sportolóknál a mérkőzések, sportrendezvények során?

– Sportáganként más és más sérülések fordulnak elő. A labdarúgóknál a bokasérülések, ficamok a legelterjedtebbek, de sajnos sípcsonttörés, kulcscsonttörés, agyrázkódás és számtalan orrvérzés következtében is a beavatkozásomra van szükség. Minden esetben fontos a gyors, hasznos ellátás, majd ha szükséges, a balesetek utáni rehabilitáció is létfontosságú.

Érdekességként említhetem, hogy 2008-ban 646 meccsen asszisztáltunk, 2009-ben több mint 500 találkozón voltunk jelen kollegáimmal, ugyanakkor 1500 baleset utáni rehabilitációs kezelést végeztünk.

– Ezen kívül, gondolom, figyelemmel kíséri a mérkőzéseket is, hogy lássa, tudja, mi okozhatta a sérülést.

– Ez létfontosságú, de ehhez szeretni is kell a sportot, nem szabad unni a sporteseményeket, és ami a legfontosabb, hogy őrizzük meg a hidegvérünket, ne essünk pánikba.

– Milyen kellékeket rejt az ön táskája?

– Szinte minden ott van, amire szükségem lehet. Ide sorolom az egyszerű ragtapaszt, a kötszert, a fagyasztót, bizonyos tablettákat, amelyek fejfájás ellen hatnak, érzéstelenítő spray-ek.

Számos esetben a mérkőzések után is ápolásra szorulnak a sportolók, akik izomütést, izomhúzódást szenvednek, fizikoterápiás kezelésben részesülnek, akik például bokaficamot, boka- vagy térdsérülést szenvednek, a sportklinikán részesülnek utókezelésben.

– Megszámlálhatatlan sok rendezvényen volt jelen.  Van-e kedvenc együttese?

– Nincs. Én mindig, minden hazai csapatnak szurkolok, de főleg annak, hogy ne kelljen beavatkoznom. Sajnos az A-osztályos kézilabda mérkőzések annyira eldurvultak, hogy szinte ötpercenként kell berohannom a pályára, hogy segítséget nyújtsak a lányoknak.

– Mikor szerette meg a sportot?

– Ifjú koromban 15 évet felső szinten sportoltam, 29 éves koromig kerékpároztam a Mureşulnál. Ifi válogatott, majd nagyválogatott is voltam kerékpározásban. Nemrég fellapoztam a füzeteimet, amelyekben lejegyeztem az edzéseken, versenyeken megtett kilométerek összességét, s mintegy 300 000 kilométert számoltam össze. Az, bárhogyan is számolom, 23 és félszerese a Föld átmérőjének…

Tulajdonképpen sífutással kezdem Szászrégenben,

Butiurcă János kezei alatt, onnan tértem át a kerékpározásra. A sízés meg a kerékpározás mellett fociztam és jégkorongoztam is.

Jelenleg síoktatóként is működöm, megvan a minősítésem is. Fiam, Zoltán egyetemista Kolozsváron, emellett ő is síoktató, lányom, Borbála is kiváló síző, ő még csak 18 éves.


Share Button
Ennyien olvasták: 171

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.