Központ
2017. november 18. szombat, Jenő
Eső
Ma
Eső
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Hétfő
Eső valószínű

Hatvan éves lenne Fanici András (1955–2008). 350 mérkőzésen 90 gólt szerzett az ASA mezében

Czimbalmos Ferenc-Attila április 16, 2015 Sport
AS Armata 1978-1979

A képen az ASA csapata az 1978–1979-es idényben. Felső sor, balról: Unchiaş, Ispir, Vunvulea, Bíró II. Levente, Sólyom, Körtesi, Bölöni. Középső sor balról: Both II., Karda, Bíró I. Imre, Gál, Bozeşan, Sipos, Fazakas. Alsó sor balról: Bóné Tibor vezetőedző, Pâslaru, Varodi, Hajnal, Onuţan, Fanici András és Ördögh Attila másodedző.

 

2008-ban, 53 éves korában súlyos szívbetegségben elhunyt Fanici András, a marosvásárhelyi ASA egykori csatára, aki a helyi labdarúgás legjobb korszakában, a város csapatában jeles sportkarriert futott be.

Fanici 1955. április 14-én Maroshévízen született és itt is kezdte a labdarúgást a helyi Mureșul akkor C-osztályos csapatánál, melyben 1971- től 1973. elejéig játszott. 1973-ban a brassói Steagul Roșuhoz került, ahol hamar felküzdötte magát a kezdőcsapatba, és még abban az idényben be is mutatkozhatott a román élvonalban. 1974-re a B-osztályos Unirea Focșani-hoz szerződött.

Focsani-ból került Bóné Tibor javaslatára az ASA-hoz 1975-ben, ahol egészen 1987-ig játszott, aztán egy szezonra az Elektromaroshoz igazolt át, ott a C-osztályban gólkirály lett 13 góllal. 1988-ben Cornel Dinu vezetőedző kérésére visszahívták az ASA-hoz, ahol visszavonulásáig, 2000-ig játszott. Ezután évekig játékvezetőként, majd harmadik ligás szövetségi megfigyelőként is tevékenykedett, időközben pedig karbantartóként dolgozott a helyi gázelosztó vállalatnál.

Karriere során behívták az ifi, az olimpiai és az első számú válogatott keretbe is. A felnőtt válogatottban barátságos mérkőzésen Argentína válogatottja ellen is pályára léphetett (Buenos Airesben 1978. április 5-én), az ifiválogatott mezét nyolcszor, az olimpiai csapatét négyszer ölthette magára.

A marosvásárhelyi együttes színeiben az ő nevéhez fűződik a csapat legnagyobb nemzetközi sikere is, a szurkolók máig emlékeznek arra az UEFA Kupa-mérkőzésre, melyet az ASA az AEK Athén ellen hazai pályán játszott. A mintegy 15 ezer marosvásárhelyi néző előtt játszott mérkőzésen Fanici lőtte a mérkőzés egyetlen, győzelmet jelentő találatát.

A leglátványosabb gólját, melyet sokáig emlegettek, Nagyváradon a Crișul elleni találkozón szerezte, amikor 16 méterről ollózva talált Lăzăreanu hálójába. Három alkalommal szerzett mesterhármast az ASA mezében a bajnokságban, a CSM Resicabánya, a Farul Konstanca, illetve a nagy rivális Steaua elleni mérkőzéseken.

Fanici András és családja

Fanici András és családja

Fanici András tegnapelőtt lett volna 60 éves.

Share Button
Ennyien olvasták: 596

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.