Központ
2019. március 21. csütörtök, Benedek

Hatvan éves lenne Fanici András (1955–2008). 350 mérkőzésen 90 gólt szerzett az ASA mezében

Czimbalmos Ferenc-Attila április 16, 2015 Sport
AS Armata 1978-1979

A képen az ASA csapata az 1978–1979-es idényben. Felső sor, balról: Unchiaş, Ispir, Vunvulea, Bíró II. Levente, Sólyom, Körtesi, Bölöni. Középső sor balról: Both II., Karda, Bíró I. Imre, Gál, Bozeşan, Sipos, Fazakas. Alsó sor balról: Bóné Tibor vezetőedző, Pâslaru, Varodi, Hajnal, Onuţan, Fanici András és Ördögh Attila másodedző.

 

2008-ban, 53 éves korában súlyos szívbetegségben elhunyt Fanici András, a marosvásárhelyi ASA egykori csatára, aki a helyi labdarúgás legjobb korszakában, a város csapatában jeles sportkarriert futott be.

Fanici 1955. április 14-én Maroshévízen született és itt is kezdte a labdarúgást a helyi Mureșul akkor C-osztályos csapatánál, melyben 1971- től 1973. elejéig játszott. 1973-ban a brassói Steagul Roșuhoz került, ahol hamar felküzdötte magát a kezdőcsapatba, és még abban az idényben be is mutatkozhatott a román élvonalban. 1974-re a B-osztályos Unirea Focșani-hoz szerződött.

Focsani-ból került Bóné Tibor javaslatára az ASA-hoz 1975-ben, ahol egészen 1987-ig játszott, aztán egy szezonra az Elektromaroshoz igazolt át, ott a C-osztályban gólkirály lett 13 góllal. 1988-ben Cornel Dinu vezetőedző kérésére visszahívták az ASA-hoz, ahol visszavonulásáig, 2000-ig játszott. Ezután évekig játékvezetőként, majd harmadik ligás szövetségi megfigyelőként is tevékenykedett, időközben pedig karbantartóként dolgozott a helyi gázelosztó vállalatnál.

Karriere során behívták az ifi, az olimpiai és az első számú válogatott keretbe is. A felnőtt válogatottban barátságos mérkőzésen Argentína válogatottja ellen is pályára léphetett (Buenos Airesben 1978. április 5-én), az ifiválogatott mezét nyolcszor, az olimpiai csapatét négyszer ölthette magára.

A marosvásárhelyi együttes színeiben az ő nevéhez fűződik a csapat legnagyobb nemzetközi sikere is, a szurkolók máig emlékeznek arra az UEFA Kupa-mérkőzésre, melyet az ASA az AEK Athén ellen hazai pályán játszott. A mintegy 15 ezer marosvásárhelyi néző előtt játszott mérkőzésen Fanici lőtte a mérkőzés egyetlen, győzelmet jelentő találatát.

A leglátványosabb gólját, melyet sokáig emlegettek, Nagyváradon a Crișul elleni találkozón szerezte, amikor 16 méterről ollózva talált Lăzăreanu hálójába. Három alkalommal szerzett mesterhármast az ASA mezében a bajnokságban, a CSM Resicabánya, a Farul Konstanca, illetve a nagy rivális Steaua elleni mérkőzéseken.

Fanici András és családja

Fanici András és családja

Fanici András tegnapelőtt lett volna 60 éves.

Share Button
Ennyien olvasták: 940

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.