Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Helytálltak a vásárhelyiek az I. Európai Játékokon

Czimbalmos Ferenc-Attila június 25, 2015 Sport

baku

 

Négy marosvásárhelyi származású sportoló különböző sportágakban képviselte Romániát a június 12-28-a között Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban első alkalommal megrendezett Európai Játékokon: Szőcs Bernadette asztaliteniszben, Simon Andrea birkózásban, Lucian Logigan hegyikerékpárban, míg Cristian Băţagă tornában bizonyíthatott.

Közülük csak Márton József neveltje, Simon képvisel egy vásárhelyi egyesületet (Marosvásárhelyi Mureşul SK), a többiek más városi klubokhoz tartoznak.

Simon Andrea közel állt a bronzérem megszerzéséhez szabadfogású birkózásban, a nők 63 kilogrammos súlycsoportjában, de végül az ötödik helyen végzett, viszont ezzel teljesítette célkitűzését, amely az első hatba kerülés volt. Simon azonban így is a legjobb eredményt érte el a romániai birkózók közül, s most jó esélye van arra, hogy kiutazzon a Las Vegas-i világbajnokságra, amely olimpiai kvalifikációs versenynek számít.

Szőcs Bernadette először a női asztalitenisz csapatversenyben volt érdekelt, ott az első körben Románia Svédországgal mérkőzött. Az első két összecsapást a svédek nyerték, majd következett a párosok találkozója, amelyet a Szőcs-Poştoacă kettős megnyert, így a román csapat szépített. Aztán újra Szőcs állt asztalhoz, győzelmével Románia egyenlíthetett volna, azonban a marosvásárhelyi lány öt játszmában kikapott Matilda Ekholmtól, ezzel Svédország 3-1-es összesítéssel továbbjutott a negyeddöntőbe.

Ezután Bernie az egyéni versenyben javíthatott, amelynek első körében könnyen verte a hazaiak képviselőjét, Rufat Gulievát. A legjobb 32 között a háromszoros Európa-bajnok holland Li Jie ellen játszott, de húsz perc után négy játszmában sima vereséget szenvedett, így számára is véget ért a verseny.

A hegyikerékpáros futamon Lucian Logigan a 43 fős mezőnyben, egy körös hátrányban a 33. helyen végzett, a versenyt harmincnyolcan fejezték be.

A másik ötödik hely Cristian Băţagă tornász nevéhez fűződik, aki noha a Besztercei CSM igazolt sportolója, a Marosvásárhelyi ISK-ban kezdte pályafutását. Băţagă a selejtező és csapatverseny szakaszában társaival együtt a 9. helyen végzett, míg az egyéni összetettben a 15. lett, s csak azért nem indulhatott a döntőben, mert országonként csupán egy tornász juthatott tovább, s ez a selejtezők 9. helyén végző Vlad Cotuna lett. Az ugrásban elért pontszáma viszont elég volt a szerenkénti döntőhöz, ahol végül az 5. helyen végzett, 14,616-os pontszámmal.

Az Európai Játékok tulajdonképpen egy nemzetközi, többsportos esemény, amely európai sportolók között zajlik. Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) által szervezett rendezvényen húsz sportág képviselői versengenek 253 éremért.

Európa a legutolsó földrész, ahol bevezették a Játékokat, az Ázsiai Játékok, a Pánamerikai Játékok, az Összafrikai Játékok és a Csendes-óceáni Játékok után.

Az azeri fővárosban a román színeket 18 birkózó, 14 röplabdázó, 13 kajak-kenus, 13 vízipólós, 12 judós, 12 tornász, 11 párbajtőröző, 10 ökölvívó, 8 kosaras, 6 kerékpáros, 6 asztaliteniszező, 5 úszó, 2 sportlövő, 2 triatlonos, egy tollaslabdázó, egy ritmikus gimnasztikázó, egy karatés valamint egy tékvandós képviselte.

Share Button
Ennyien olvasták: 915

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.