Központ
2020. augusztus 14. péntek, Marcell

Hiányzik a gyeplabda Albertini Zoltánnak…

Czimbalmos Ferenc-Attila április 21, 2016 Sport

Gyeplabda Albertini (6)

Interjú a 62 éves Albertini Zoltánnal, a Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum testnevelőtanárával, aki elsőként honosította meg a gyeplabdát mint sportágat Marosvásárhelyen, majd edzőként kiváló eredményeket ért el hazai és nemzetközi szinten az ISK ifjúsági együttesével.

Gyeplabda Albertini (2)

– A minap ön is jelen volt Marosvásárhelyen a helyi ISK gyeplabda szakosztálya által megrendezett nemzetközi gyerek gyeplabdatornán.
– Színvonalas gyeplabdatorna volt, amiért dicséret illeti a szervezőket. A két­napos rendezvényen a há­zigazda szabadkai (Szerbia) Spartak SV Elektrovojvodina két 16 éves és egy 14 éves korosztályú együttese mellett a gerjeni (Magyarország) Kenessey Albert Általános Iskola alakulata, a kendi Sámuel József Általános Iskola és a héderfáji Bordi András Általános Iskola gyeplabdázóinak csapatai is részt vettek a rendezvényen, így sok, tehetséges gyeplabdázót láttam játszani, akik idővel jó sportolókká válhatnak. A torna alkalmával eszembe jutottak azok a megmérettetések, amelyeket akkor szerveztünk, amikor elterjedt a sportág úgy Marosvásárhelyen, mint országos szinten.

Gyeplabda Albertini (3)

– Mint utánaolvastam, a Nemzetközi Gyeplabda Szövetség 1924-ben jött létre, Romániában pedig 1990-ben alakult meg a Román Gyeplabda Szövetség. Marosvásárhelyen mikor vált ismertté a sportág?
– 1991-ig a jégkorong volt ismertebb helyi, sőt országos szinten, de akkor tértünk át a jégkorongról a gyeplabdára, amikor megszűnt a marosvásárhelyi jégpálya. Kétéves felkészülés után, 1993-ban már országos bajnokságon vettünk részt, ahol a Román Gyeplabda Szövetség nagy meglepetésére országos másodikok lettünk az ifjúsági korosztályban. Ezután a nemzetközi kapcsolatok kialakítása következett, időközben több alkalommal vettünk részt nemzetközi versenyeken, főleg Ausztriában (Böblingen, Ludwigsburg stb.), ahol sokat tanultunk.

Gyeplabda Albertini (4)

– Milyen eredményeket értek el helyi szinten?
– A román bajnokságot 2003-ig uraltuk az ifjúságiaknál, 1998-ban pedig a felnőttbajnokságot nyertük meg az ifjúsági együttessel, és részt vettünk a Bajnokok Ligájában Belgrádban az ISK ificsapatával, ami jó tapasztalatszerzés volt számukra. Öt éven át a gyeplabda-válogatott edzője is voltam, a keretet 50 százalékban marosvásárhelyi játékosok alkották. Velük az athéni Balkán-bajnokságon az ezüstérmet, míg a prágai ifjúsági Eb-n 8. helyezést értünk el.

Gyeplabda Albertini (10)

Kui Csaba, Domó Lóránd és Albertini Zoltán

 – Kik voltak az ismertebb gyeplabdázók Marosvásárhelyen?
– A Kui Csaba, Dodo Gábor, Domó Loránd, Szekeres Sándor, Pánczél Szabolcs, Kiss Géza stb. nevével fémjelzett évfolyam volt az első kiváló korosztály az ISK-nál, amely nemzetközi szinten is bemutatkozott, és kiváló eredményeket ért el ifjúsági, felnőtt és válogatott szinten is. 2003-ban voltam kénytelen abbahagyni a gyeplabda edzősködést, amikor átkerültem a megyei tanfelügyelőségre.

Gyeplabda Albertini (5)

– Idővel hanyatlásnak indult úgy a gyeplabda, mint annyi más, hagyományokkal rendelkező sportág Romániában. Miért?
– Akkor kevés csapat volt a romániai bajnokságokban, sok nívón indítottak korosztályú együttest, de ha egy klubnál nincs legalább két edző – egyik a minőséggel, a másik az alappal kell foglalkozzon –, akkor nehéz két jó csapatot fenntartani. Ez volt a baj, hogy romániai szinten szép lassan megszűntek az együttesek főleg az anyagiak hiánya miatt, habár nem költséges sportág.

Gyeplabda Albertini (8)

– Jelenleg melyik romániai városokban léteznek gyeplabda egyesületek?
– Bukarestben van négy csapat, Rădăuţi-ban, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen van klub, ahol gyeplabdaszakosztály is létezik, emellett iskolás szinten maradt meg néhány alakulat. Örvendek, hogy jelenleg négy egykori diákom, játékosom is foglalkozik a gyeplabdával városunkban, sőt egyesek közülük testnevelőtanárokká váltak.
Országos bajnokságokat szerveznek 12, 14, 16, 18 éves korcsoportban, emellett 21 év alattiaknak ifjúsági bajnokság is létezik Romániában. Az ISK lányegyüttese a tavaly második lett Plovdivban a Balkán-bajnokságon, a fiúk pedig tavalyelőtt voltak elsők ugyanott.

Gyeplabda Albertini (9)

– A gyeplabdát űző sportolók, milyen egyéni gyakorlatokban kell jeleskedjenek?
– Itt nagyon fontos a kézügyesség, ugyanakkor a fizikailag jobban felkészült játékosok lépéselőnyben vannak társaikkal szemben.

– Hány éves korig űzhető ez a sportág?
– Felnőtt korban akár 30 éves koráig űzhetik ezt a sportágat, a felnőtt gyeplabda olimpiai sportág, a kispályás változatban pedig Európa-bajnokságokat, Bajnokok Ligáját is rendeznek.  Ez egy olimpiai sportág, például Ausztriában, Németországban, Franciaországban kiemelt sportág az iskolában a kispályás gyeplabda. Én bízom benne, hogy a közeljövőben még ismertebb lesz romániai szinten.

Gyeplabda Albertini (7)

– Jelenleg nem hiányzik önnek a gyeplabda?
– De igen, hiányzik, ezért is annyira nagy szeretettel követem a mérkőzéseket. Annak idején nagyon nehezen hagytam abba, akkor, mint köztudott, más munkát kaptam. 2003-ban, amikor a hazai szövetség az 50 éves fennállását ünnepelte, kitüntettek a gyeplabda-szövetség aranyérmével hosszas tevékenységemnek és eredményeimnek köszönhetően.

– Mivel foglalkozik most?
–Idővel visszatértem az eredeti szakmámhoz, testnevelőtanár vagyok. Besztercén kezdtem, aztán 1980-ban hazajöttem. Újraindítottam a jégkorongot a városban, majd hétéves megszakítás után került sor az első hivatalos mérkőzésekre, aztán következett a gyeplabda, 2003–2008 között a tanfelügyelőségnél dolgoztam, végül a Szász Albert Sportlíceumnál voltam igazgató. Jelenleg a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban vagyok testnevelőtanár.

Share Button
Ennyien olvasták: 1409

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.