Központ
2020. január 18. szombat, Piroska

Hódít a gymstick Marosvásárhelyen

Czimbalmos Ferenc-Attila július 6, 2017 Sport

Marosvásárhelyen egyre elterjedtebbek a magán testépítő- és fitnesz-termek, ahol a súlyzókat és a különböző erőgépeket igénybe véve, főleg a fiatalabb korosztály képviselői edzenek, gyúrnak az irigylésre méltó testalkat megszerzése reményében.

Azt viszont kevesen tudják, hogy a minap városunkban egy sportszerető, kifogástalan testalkatú amazon, egy zseniális funkcionális sporteszközt honosított meg (és egyben az elsők közt van Romániában), amely használata során minden korosztály képviselői viszonylag rövid időn belül válnak meg a fölösleges kilóktól, ugyanakkor fittek, karcsúak és izmosak lesznek. Erről a csodaeszközről és ennek használatáról – amely külföldön már igen elterjedt – beszélgettem a marosvásárhelyi Mihaela Pádárral, aki a Gymstick Elle klubot működteti, és amelynek egyre több a hódolója helyi szinten.

Egyszerű és nagyszerű a gymstick

– Ella, egy hazánkban szinte egyedülálló sporteszközt honosított meg Vásárhelyen, amelynek használatával az edzésprogramok a legkiválóbb állóképesség fejlesztést eredményezik. Mit kell tudni a gymstickről?
– A gymstick tulajdonképpen egy kényelmes szivacsmarkolattal ellátott üvegszálas rúd, amelynek két végére egy-egy gumikötelet erősítettek. Az edzések során a sportoló két kezében tartja a rudat, akár egy kétkezes kézi súlyzót, a két gumikötelet pedig egy-egy pánttal a lábfejükre rögzítik, így különböző gyakorlatokat végeznek a test izmainak formálásaként a zene kíséretében.
A súlyzó személy azonnal érzi, hogy az egész teste, szinte minden egyes izma tónusba kerül, így az állandó kontroll, korrekciós és stabilizáló hatásnak köszönhetően érzik a gymstick különlegesen komplex edzéshatásait, amelyek olyan edzéseffektet eredményeznek, amely egy átlagos súlyzós edzéssel nem érhető el és gyakorlatilag nulla a sérülésveszély.

– Vannak-e erősségi fokozatok a gymstickben?
– Igen, a gymstick öt különböző fokozatban kapható: a zöld (1-10 kg), amit idősebbek, kevésbé edzett vendégek vesznek igénybe; a kék (1-15 kg), ezt a fokozatot átlagosan edzett hölgyek és férfiak használják; a fekete (1-20 kg), amit a nagyon edzett hölgyek és férfiak vesznek igénybe; az ezüst (1-25 kg) és az arany (1-30 kg), amely fokozatokat a személyes edzéshez ajánljuk a férfiak számára.

Varázsrúd, vagy komplex képességfejlesztés?

– Milyen izomcsoportokat mozgat meg a gymstick?
– Egyedülálló módon sokoldalú képességfejlesztést tesz lehetővé. Erő-, illetve állóképesség-fejlesztés, izomtónus-fokozás, ízület és gerincstabilizálás, egyensúly-és koordinációfejlesztés jön létre a sportolóknál minden egyes edzésen, hiszen a test valamennyi izomcsoportja gyorsan és látványosan reagál. Az izmaik tónusa rohamosan javulni fog, ami az egész megjelenésüket energikussá és esztétikussá változtatja már néhány hét alatt.
A gymstick edzések minden egyes gyakorlatával erősödik a gerinc és az ízületek stabilizálásban működő izomcsoportok. Az edzések során azoknak, akiknek gyakran fáj a háta vagy a dereka, a panaszok csökkeni fognak, idővel pedig teljesen meg is szűnhetnek.

Karcsúsodó vonalak, fejlődő állóképesség

– Gondolom, hogy sok olyan személy is használja ezt a „csodabotot”, aki meg szeretne szabadulni a fölösleges kilóktól…
– A gymstick az egész testet feszessé, tónusossá formálja, a testtartás látványosan javul és a zsírszövetek gyorsan leégnek, így a test látványosan karcsúbbá válik.

– Az állóképesség javításához is besegít?
– A gymstick edzésprogramok a legkiválóbb állóképesség-fejlesztő edzések. A komplex terhelési formák optimális igénybevételt jelentenek a szív és keringési rendszerünknek, így látványosan javul az állóképességünk. Nem véletlenül alkalmazzák a skandináv országokban a jégkorong-együttesek alapozó edzéseiben.
A komplex edzésterhelések a szervezetünk energiaszintjének gyors és stabil növekedését eredményezik, aminek köszönhetően jobb eredményeket érünk el a munkánkban, az iskolai feladataink vagy egyéb sporttevékenységeink során.

A gymstick titka: akarat és munka ötvözve

– Az egyik közösségi hálón rögzített fotókat elnézve a gymstick edzésmódszerek viszonylag rövid időn belül pozitív eredményeket eredményeznek. Önnek erről mi a véleménye?
– Valóban minden téren kiválóak az eredmények, hiszen hetente észrevehető a változás, ezért is merem ajánlani mindenkinek. Sok olyan személy lépett be a terembe, akik szégyellték testalkatukat, de változást akartak, így az akarat és a közös munka eredményeként fittebbek, karcsúbbak, egészségesebbek lettek, ugyanakkor a rendszeres gymstick-edzések hatására feszes, tónusos, szépen definiált izomzatra, ragyogó kisugárzásra és átlagon felüli vitalitásra tettek szert. Tudni kell, hogy a gymsticket nem űzik versenyszerűen, ez tulajdonképpen egyszerű és hatékony edzésmódszer.

  • A 35 éves Mihaela Pádár ,gyerekkorában kézilabdázott Marosvásárhelyen, aztán ifjúként az angliai tartózkodása során ismerte meg és próbálta ki a gymsticket, majd Magyarországon sajátította el a nálunk még gyerekcipőben járó, de már nagy teret hódító edzésforma alapjait, aztán városunkban egyedülállóként honosította meg az edzésmódszereket. A klub színeiben minden korosztály képviselői űzik ezt a fitneszformát, a legidősebb sportoló 65 éves.
    Pádár egyesülete a Gymstick Ella (2015 novemberében alakult, jelenleg csak Csíkszeredában, Buzăuban és Bukarestben létezik hasonló klub) egyelőre még nem rendelkezik saját teremmel, de kezdőknek és haladóknak az általa kiírt és lebonyolított edzéseket a Marosvásárhelyi Avram Iancu Iskolaközpont tornatermében tartja minden nap délután.
Share Button
Ennyien olvasták: 1494

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.