Központ
2020. augusztus 07. péntek, Ibolya

Hogyan tovább,marosvásárhelyi csapatsportok?

Czimbalmos Ferenc-Attila szeptember 28, 2017 Sport

A napokban a marosvásárhelyi sportegyesületek vezetői sajtótájékoztatót tartottak, melyen hangoztatták, hogy ügyvédi iroda megfogadását fontolgatják Lucian Goga Maros megyei prefektus ellen. Szerintük a főispán az általuk képviselt klubok önkormányzati támogatását a közigazgatási bíróság segítségével próbálja megakadályozni. A vezetők helytelennek tartják Goga lépését, hiszen fél év állt rendelkezésére a február 23-án, illetve március 30-án hozott 67-es és 102-es tanácsi határozatok áttanulmányozására és kifogásai megfogalmazására, ő mégis a határidő legvégén, a törvény által megszabott utolsó napon jelentette be pereskedési szándékát: szerinte a városháza és a sportklubok közti szerződések tör­vény­telen körülmények közt születtek. Eddig a hír, viszont hadd lássuk, milyen helyzetben vannak jelenleg a vásárhelyi csapatok.

Maros Kosárlabda Klub

Városunk élvonalbeli kosárlabda-együttese a legkedveltebb csapat Maros megyében, amely az utóbbi években több bajnoki és kupadöntőt játszott és a hazai találkozóin teltházas lelátók előtt szerepel. A klubot is jócskán érintette a ,,pénztelenség szele”, miután a helyi költségvetésből nem folyósítottak összegeket erre a célra. Béres Lóránt, a klub elnöke szerint Lucian Goga nem csak a sportolóktól vonja meg a támogatást, de a közönséget is megfosztja a magas szintű kosárlabda örömétől. A kellemetlen döntéssel a Maros Kosárlabda Klub vezetősége kénytelen átszervezni a klubot és a játékoskeretet, hogy mindenkivel szemben teljesíteni tudják a kötelezettségeiket.
A klub vezetősége a játékosok fizetését is felére csökkentené, így a négy idegenlégiós közül Bolds napokkal korábban elhagyta az együttest, időközben Líbiába szerződött, helyébe a bosnyák származású, svéd válogatott Dino Pita érkezett. Sajnos a minap a csapat legkiválóbb és ugyanakkor a szurkolók által legkedveltebb játékosa, a montenegrói Martinic is távozásra kényszerült, ő időközben a SCM U Craiovához igazolt. Utóbbi távozásakor megjegyezte, ha a klub anyagi helyzete javul, valami módon hajlandó lesz visszatérni a Dzsungelbe. Szerény vigasz…
A Nemzeti Ligában érdekelt együttes színeiben az utóbbi években több helyi fiatal is bemutatkozott, akik idővel más alakulatoknál is bizonyítottak. Jelenleg a csapat színeiben 7 helyi illetőségű játékos van, akik városunkban születtek és nevelkedtek. Az eredmények eléréséhez és a teljesítményhez szükség van jó képességű idegenlégiósokra – hiszen köztudott, a bajnokság legtöbb együttese erősödött –, így csak hazai nevelésű kosarasokkal nehéz lesz tartani a lépést a Nemzeti Ligában.
Eddig is úgy volt, sajnos ezután is úgy lesz, hogy a tehetségesebbek tovább állnak, más, anyagilag tehetősebb alakulatoknál fogják kamatoztatni tudásukat. Az október 7-én kezdődő bajnokságra való, keretbemutatóval egybekötött Jászvásári Poli elleni barátságos mérkőzést is elhalasztotta a vezetőség az átszervezés miatt. A klubelnök szerint nem lett volna korrekt részükről, hogy bemutassák a keretet, majd utána kiderüljön, hogy a bizonytalan helyzet miatt egyes kosarasok nem maradnak a csapatnál.
A klubnak mintegy félmillió euró tartozása van, a másodosztályú csapatnál is gondok akadtak, kevesebb edzést tartanak hetente, mivel a Petru Maior egyetemmel szemben is vannak tartózások a sportterem bérlése miatt, de a klub vezetősége reméli, hogy a szponzoroknak köszönhetően ez a helyzet is megoldódik.
A női kosárlabda-élvonalban szereplő Marosvásárhelyi Sirius elnöke, Kiss István is elfogathatatlannak tartja azt, ami a városháza sporttámogatásai körül zajlik, szerinte nem működik a rendszer. A klubelnök azt is megjegyezte, hogy a Siriust nem sorolták az élvonalbeliek közé, ezért csak sportprojektekre kap finanszírozást, ami nagyjából a tíz százaléka annak az összegnek, mint amekkorában bajnoki riválisai részesülnek Románia más városaiban.

ASA

A főispán intézkedése leginkább az ASA másodosztályú labdarúgó-csapatát érinti, amely miután elkerülte a csődöt, ismét nehéz helyzetbe került. A két évvel korábban a bajnoki címért harcoló, sőt Szuper Kupát nyert alakulatnál az elmúlt három hét alatt hét játékos bontott szerződést (D. Muntean, C. Ene, L. Mijoković, Fl. Iacob, Fl. Ilie, Al. Boiciuc, M. Schieb és Al. Neagu), és a többiek is elégedetlenségüknek adtak hangot. Távozott ugyanakkor a nyáron érkezett Bálint László vezetőedző és Gheorghe Dinu klubelnök is.
A klub helyzetét fokozza, hogy október 6-ára halasztották a döntést a közpénzügyi hivatal beadványával kapcsolatosan, amely a klub csődjének a kimondását kérte a bíróságtól.
Bálint távozásával a megüresedett vezetőedző posztra ideiglenesen Fekete Károly kapusedző került, majd őt a Kolozsvári Universitateától menesztett Marius Popescu követte, aki az elmúlt héten a Bukaresti Metaloglobus elleni fővárosi mérkőzésen mutatkozik be az együttes kispadján a 2. liga hétvégi, 9. fordulójában. A bukaresti második ligás együttes 4-0-ra nyert, így az ASA lekerült a dobogóról, egyelőre a 5. helyen tanyázik.
A legbosszantóbb az, hogy a nézők is elpártoltak az együttestől, így a lelátók kongnak az ürességtől, sőt, a hazai mérkőzéseken a szurkolótábor is alig haladja meg a 10 személyt…
A női csapatnál sem oldódtak meg a pénzügyi kérdések, találkozóról találkozóra egyre nehezebb előteremteni a működéshez szükséges pénzt, az első fordulóban csak az utolsó pillanatban gyűlt össze a játékvezetők kifizetésére az összeg. A keret is szűkös, az iskoláskorból már kinőtt labdarúgók munkát vállaltak, és néhányan már nem járnak edzésre, csak az összecsapásokra gyűlnek össze. A keretet csak helyi, fiatal játékosok alkotják.

CSU Medicina

Constantin Copotoiu, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem klubjának, a CSU-nak a tiszteletbeli elnöke szerint Goga nemcsak az élvonalbeli női röplabdacsapatot teszi tönkre, hanem az ifjúsági központot is. Az első osztályos alakulat nem mond le a bajnokságban való részvételéről, azonban kénytelen megválni alapembereitől.
A tavalyi évadban az anyagi helyzete miatt a felnőtt együttes mindössze a 8. lett az élvonalbeli bajnokságban, így a külföldi játékosok helyett a vezetőség inkább a helyi nevelésű játékosokra összpontosított. Viszont a klub junior és kadet együttesei újra az ország legjobbjai közt szerepelnek, sőt a CSU Medicina ISK Marosvásárhely 2009-ben Románia első és egyetlen röplabda klubja, amely két korosztályban országos bajnoki címet nyert. A csapat több játékosa idővel a felnőttek között is bemutatkozott, viszont az anyagiak hiánya miatt idővel többen közülük más kluboknál folytatják a röplabdázást.
A tavalyi keretből távozott Marija Pucarević (emelő, Szerbia), Andreea Petra (center, UVT Agroland Temesvár), Sonia Teianu (oppozit, Dinamo), Valentina Rusu (center, visszavonult), Karla Klarić (szélső, Horvátország), ugyanakkor a dicsőszentmártoni illetőségű, a román válogatottban is bemutatkozott Ioana Baciu, valamint Alexandra Pintea, Carmen Mateiaș és Lorena Ciocean is más együttesnél próbált szerencsét.
Most csak belföldi fiatal játékosokkal vág neki az új idénynek a CSU Medicina női röplabdacsapata. A célkitűzés nagy valószínűséggel az utolsó hely elkerülése lehet.
A CSU Medicina kerete: Andreea Niţă (emelő), Alexandra Babaş (emelő), Varga Eliza-Lenke (oppozit), Roxana Iancu (center), Peţan Boglárka (center), Maria Badea (center), Rodica Buterez (szélső), Raisa Ioan (szélső), Alexandra Cauc (szélső), Loredana Dobriceanu (szélső), Carmen Arniceru (szélső), Laura Molnar (liberó), Lea Rancz (liberó). Érkezők: Sorina-Mariana Mocan (emelő, Kolozsvári U), Ana-Valentina Stoian (szélső, az ifi csapatból), Mara Dumitrescu (szélső, az ifi csapatból). Az edzői teendőket továbbra is Predrag Zucović látja el, segítője ettől az idénytől az ifjúságiaktól felkerült Bokor István lesz.
A női röplabda-bajnokság október 14-én kezdődik, amikor a Medicina CSU az újonc Kolozsvári U alakulatát fogadja.

City´us

Edző és néhány tapasztalt játékos nélkül maradt a hatszoros bajnok, hétszeres Románia Kupa-győztes City’us teremlabdarúgó-csapata is a bajnoki idény előtt, amely megvékonyodott kerettel, három vereséggel kezdte a bajnokságot.
Cosmin Gherman, az alakulat volt vezetőedzője az United Galachoz távozott, őt követte a csapat utolsó tapasztalt játékosa, Bogdan Covaci is, viszont a megfiatalodott együttest a Székelyudvarhelyre szerződött Csala Zsolt, ugyanakkor egy olasz másodosztályú csapathoz távozott Mario Duque is elhagyta, míg Dobai András egy időre felhagyott a versenysporttal.
A City’us kerete a következő: Răzvan Cătinean, Vasile Moldovan, Mihai Tătar, Răzvan Coman–kapusok, Bogdan Covaci, Vlad Țipău, Küsmödi Tamás, Răzvan Togan, Andrei Boroș, Nagy Norbert, Alexandru Pop, Paul Ludușan, Iszlai Richárd, Kiss Szilárd, Andrei Gândilă, Andrei Cioban és Bogdan Takács (utóbbi kettő a Segesvári Pro-Tineret csapatától érkezett)–mezőnyjátékosok.
Mint látható, a keretet helyi vagy Maros megyei játékosok alkotják, akiknek tapasztalatlansága meghatározó lesz a bajnokság során.
Lucian Nicușan, a City’us edzője korábban úgy nyilatkozott, hogy az új bajnokságban minden összecsapásuk nehéz lesz, így fontos, hogy versenyképes együttest alakítsanak ki. Az edző elérhető célkitűzésnek a felsőházi rájátszásba kerülést, az alapszakaszban a hatodik hely megszerzését tekinti, de ehhez mindig a legjobb formájukat kell nyújtsák.

Share Button
Ennyien olvasták: 932

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.