Sport

Hol korcsolyáztak és jégkorongoztak egykoron a marosvásárhelyiek?

A helyi jégkorong egykori nagyjai: dr. Bíró Antal, dr. Pokorny László és Takács Lajos

Téli időszakban városunkban is sokan hódolnak a téli sportoknak, így a várost körülvevő közelebbi vagy távolabbi domboldalakon sokan síznek, míg a helyi polgármesteri hivatal által évente kialakított ligeti korcsolyapályán csúszni is lehet. Ott egyébként Marosvásárhely egyetlen, gyerekcsapatokat működtető jégkorong egyesületének, a Maros Hockey Klub edzéseire, tornáira is sor kerül, mindössze alig néhány méterre az egykori-jelenlegi, szebb napokat is megélt Jégcsarnoktól.

Maros Hockey Klub U 10-es csapata. Háttérben a Jégcsarnok
Jég nélküli edzés a Jégcsarnokban

Pedig hajdanán a város lakossága nem csak a Maros befagyott vizén korcsolyázhatott, jégkorongozhatott, ugyanis évtizedekkel korábban több helyi klubnak volt korcsolya és jégkorong szakosztálya, azaz főleg természetes jéggel ellátott pályája.

Az 1898-ban alakult MSE, városunk legelső egyesületétől kezdődően a rendszerváltásig 13 marosvásárhelyi klubnak volt jégkorong és 5 egyesületnek korcsolya szakosztálya.
Klósz Bálint és Tolokán Márton: Száz éve már, több is talán…című könyvéből dokumentálódva, az alábbiakban érdekességként röviden felvázoljuk, hogy a múlt század folyamán mely marosvásárhelyi egyesületek keretén beül létezett a két fent említett szakosztály:

Jégkorong szakosztályok

MSE – Az egyesület úszás, tenisz, atlétika, kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, ökölvívás, asztalitenisz mellett evezés, repülés, torna, vívás, sí, motorozás, céllövészet, kerékpár és korcsolya szakosztállyal is rendelkezett.

Locomotiva – magva 1944 után keletkezett az MSE, MNKTE és MÁV sportolóiból. Szakosztályai közt megtaláljuk a labdarúgást (a város reprezentatív csapata volt 1950-1956 között), a kézilabdát, a kosárlabdát, az asztaliteniszt, de emellett még a röplabda, az atlétika, az ökölvívó (Marian Dumitru tartományi bajnok) és a motorozó (Veres Árpád-250cm3, Magyari Erzsébet, Ioan Olaru – 500 cm3) szakosztályáról is híres volt.

Akarat (Voința) – mint a kisipari szövetkezetek sportegyesülete 1950-ben alakult, majd 1971-től mint sportklub működött.
Szakosztályai a birkózás, a kosárlabda, a teke, az úszás, az íjászat, a kerékpár mellett a sakk (Puskai Jenő, Eugen Magori, Mózes Ferenc, Szabó Albert), evezés (Zsigmond Enikő, Simoki Gusztáv, Dorel Negrea, Szász Lajos), repülőmodellezés (Aurel Moraru, Aurel Popa), ökölvívás, röplabda és jégkorong voltak.

Vörös Lobogó (Flamura Roșie) – az 1940-es évek végén alakult, majd végül a Minszki Lajos üzem, majd az IMATEX sportegyesületeként működött. A klub teke, kosárlabda, röplabda, labdarúgás, sakk (Páll György), céllövészet (Branis Lajos, Bakó Gáspár), kézilabda és jégkorong szakosztállyal rendelkezett.

Építők (Constructorul) – 1950-ben alakult, Orosz István elnöklete alatt. Szakosztályaiként megemlítendő a sí (Moldován Tibor, Dogár Károly, Constantin Timoftei), asztalitenisz, kerékpár, sakk (Tiberiu Copindean), súlyemelés, evezés (Barna Viktor), vívás, atlétika, röplabda és a jégkorong is.

Maros SK (CS Mureșul) – 1959-ben alakult három szakosztállyal, később ezek száma megsokszorozódott.

Elektromaros (Electromureș) – 1952-ben alakult mint a Kalapács (Ciocanul) üzem sportegyesülete négy szakosztállyal, s mintegy 300 taggal. 1980-ban vette fel az Elektromaros elnevezést (Elnök: Ioan Bogdan). Szakosztályai a teke, birkózás, asztalitenisz, röplabda, ökölvívás (Iosif Marica), sakk (Schüller József, Gheorghe Mitrache) és a jégkorong voltak.
Jégkorong szakosztálya volt még a Kereskedelem (Comerțul), Élelmezés (Alimentara), Szpárták (Spartac), Vasutas (CFR), Dermagant, Iskolás Sport Klub (Clubul Sportiv Școlar) és a Termés (Recolta) egyesületeknek is.

Korcsolya szakosztályok

MSE – melynek díszelnöke dr. Bernády György volt, és amely klub 1936-ban a felsőbb szervek nyomására felvette a Club Sportiv Tg. Mureș (CS Tg. Mureș) elnevezést.

MTE – (Munkás Testnevelő Egyesület) – 1910-ben alakult a Kálnai és Tarta vasöntöde és gépgyár munkásainak kezdeményezésére. Az 1940-es években korcsolya szakosztálya is volt a kézilabda, az asztalitenisz, a torna és a kerékpár szakosztályok mellett.

MTK (Magántisztviselők Torna Köre) – 1919-ben alakult az MSE-ből kiszakadva, de a labdarúgás (saját pályával rendelkezett), a birkózás és a kerékpár mellett korcsolya szakosztályt is működtetett.

Haladás (Progresul) – 1950-ben alakult, az állami intézmények, egészségügyi és oktatási szövetség szakszervezetei mellett. A korcsolya szakosztálya mellett sikeres volt a kosárlabda, sí (Máthé Mihály, Kamenitczky Árpád) és a motorozás (Berei Lukács, Brechner Gusztáv) szakosztálya is.
Maros SK (CS Mureșul) – Szakosztályai között megtaláljuk a kosárlabdát, vízilabdát, kézilabdát, labdarúgást, teniszt, evezést (Fülöp István, Márton Ferenc, Márton András), a birkózást, ökölvívást (Ioan Ghiurcă, Madaras István és Veres Dániel), úszást, de kerékpár, atlétika, lovaglás (Bogdán Jenő), íjászat, teke, repülőmodellezés és sakk (Boros Klára, Soós Béla) szakosztálya is létezett.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.