Sport

Hosszú Katinka hatodszor, Baji Balázs először lett az év sportolója

Fotó: MSUSZ / Bakai Gusztáv

A 2017-es év legjobb magyar sportolóit, edzőit, csapatait színpompás ünnepségen, az M4 Sport – Év Sportolója Gálán díjazták 2018. január 11-én, Budapesten, a Nemzeti Színházban. A házigazda Magyar Sportújságírók Szövetsége rekordnak számító 436 tagja – beleértve a külhoni, azaz erdélyi, kárpátaljai és vajdasági sportújságírókat is – internetes szavazás útján döntötte el, hogy ki kapja meg az egyes díjakat, így a legjobb anyaországi sportolókra sorrendben már a 60. alkalommal szavaztak. A tízes listákból erősorrendben három névre kellett szavazniuk a sportújságíróknak, az első helyért 3, a másodikért 2, a harmadikért pedig 1 pont járt.

Fricska Táncegyüttes – Fotó: MSUSZ / Kozma János

A Gálára meghívást kaptak a kategóriák legjobb három-három helyezettjei, míg a nyerteseket a gálán hirdették ki, amelyen az esemény díjátadói korábbi bajnokok, országos vagy nemzetközi hírű sportolók, befolyásos sportvezetők adták át.

Szeles Mónika és Szöllősi György Fotó: MSUSZ / Kozma János

Az úszó Hosszú Katinka lett az év női, az atléta Baji Balázs az év férfi sportolója a sportújságírók szavazatai alapján az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán. Az év alakulata a hagyományos csapatsportágakban a Győri Audi ETO KC női kézilabda-együttes, míg az egyéni sportágakban a tenisz Davis-kupa-válogatott lett.

Szabó Kati Nikolicsnak adja át a legjobb labdarúgó díjat / Fotó: MSUSZ / Kozma János

Életműdíjat vehetett át a 61-szeres magyar válogatott Mészöly Kálmán, a Vasas egykori labdarúgója és a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok magyar öttusázó, Balczó András, az öttusasport történetének egyik legnagyobb alakja.

Balczó András / Fotó: Bakai Gusztáv

A háromszoros olimpiai bajnok 28 éves Hosszú Katinka tavaly a budapesti vizes vb-n két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, a koppenhágai rövid pályás úszó Európa-bajnokságon pedig mind a hat számot megnyerte, amelyben indult, a gálán Szöllősi Györgytől, a Nemzeti

Osváth Richárd / Fotó: MSUSZ / Kozma János

Sport főszerkesztőjétől, a Magyar Sportújságíró-szövetség elnökétől az Európai Sportújságírók Szövetségének a kontinens legjobb női sportolónőjének járó díját is átvehette.

Mészöly Kálmán / Fotó: MSUSZ / Kozma János

Ezzel az újabb sikerrel Hosszú hatodszor bizonyult a legjobbnak, így megközelítette a csúcstartó, hétszeres győztes Egerszegi Krisztinát. Hosszú a kilencszeres Grand Slam-torna-győztes teniszezőtől, Szeles Mónikától vehette át az elismerést.

Marius Vizer / Fotó: MSUSZ / Kozma János

Baji Balázs 2017-ben a londoni világbajnokságon bronzérmes volt 110 méteres gátfutásban – ezzel az első magyar atléta lett, aki szabadtéren, futószámban dobogóra állhatott a világbajnokságon –, illetve győzni tudott az Universiadén.

Keleti Ágnes / Fotó: MSUSZ / Kozma János

Az elismertek a ZEMA Porcelánmanufaktúra által kifejezetten erre az alkalomra tervezett és készített, 21 karátos arannyal díszített díjat vehették át.

Íme, a kategóriák végeredménye:

 • Az év férfi sportolója: 1. Baji Balázs (atléta) 863 pont, 2. Szatmári András (kardvívó) 341, 3. Liu Shaolin Sándor (rövid pályás gyorskorcsolyázó) 292.
 • Az év női sportolója: 1. Hosszú Katinka (úszó) 1086 pont, 2. Babos Tímea (teniszező) 480, 3. Márton Anita (atléta) 448.
 • Az év csapata hagyományos csapatsportokban: 1. Győri Audi ETO KC (női kézilabda) 766 pont, 2. Szolnoki Dózsa (férfi vízilabda) 524, 3. Férfi kosárlabda-válogatott 424.
 • Az év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben: 1. Tenisz, Davis-kupa-válogatott (Balázs Attila, Fucsovics Márton) 515 pont, 2. Férfi 4 x 100-as gyorsúszóváltó (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd) 495, 3. Női kajak négyes (Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta, Lucz Dóra) 404.
 • Az év edzője: 1. Shane Tusup (Hosszú Katinka edzője) 477 pont, 2. Cseh Sándor (szolnoki vízilabda) 340, 3. Ambros Martín (győri kézilabda) 301.
 • Az év férfi labdarúgója: 1. Nikolics Nemanja (Chicago Fire) 942 pont, 2. Gulácsi Péter (RB Lipzcse) 652, 3. Davide Lanzafame (Budapest Honvéd) 260.
 • Az év női labdarúgója: 1. Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg) 999 pont, 2. Csiszár Henrietta (Bayern Leverkusen) 407, 3. Vágó Fanny (Sankt Pölten) 364.
 • Az év fogyatékos férfi sportolója: 1. Osváth Richárd (kerekesszékes vívó) 611 pont, 2. Boronkay Péter (triatlonozó) 532, 3. Velkey Ádám (szervátültetett, atléta) 347.
 • Az év fogyatékos női sportolója: 1. Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes vívó) 718 pont, 2. Biacsi Bernadett (atléta) 547, 3. Pap Bianka (úszó) 450.
 • Az év fogyatékos csapata: 1. Női kerekesszékes vívóválogatott 622 pont, 2. Férfi 4 x 100-as szervátültetett atlétaváltó 521, 3. Padlóhoki-válogatott, speciális 291.
 • Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője: 1. Beliczay Sándor (kerekesszékes vívás, Osváth Richárd, Hajmási Éva) 583 pont, 2. Feczer Viktor (kerekesszékes vívás, Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi) 390, 3. Csamangó Attila, Győrfi Tamás (kajak-kenu, Suba Róbert) 268.
 • Az év gólja (a szurkolók szavazatai alapján): 1. Joseph Paintsil (Ferencváros) találata a Videoton ellen, NB I – 9749 voks, 2. Csoszánszki Dávid (Gyöngyös) gólja a Siófok ellen, strandlabdarúgás, bajnoki döntő – 5887, 3. Szoboszlai Dominik (Magyarország) gólja Norvégia ellen, U17-es Eb-selejtező, elitkör – 3883.
 • MLSZ-életműdíj: Mészöly Kálmán (labdarúgás).
 • MSÚSZ-MOB-életműdíj: Balczó András (öttusa).

A gála történetéről

Az első év sportolója díjakat 1958-ban osztották ki Magyarországon: a nőknél a teniszező Körmöczy Zsuzsa, a férfiaknál a birkózó Polyák Imre győzött. A nőknél a legnagyobb győzelmi sorozat Egerszegi Krisztináé, aki 1988 és 1993 között minden évben győzött, majd 1996-ban sikerült megismételnie.

Győri Audi ETO női kézilabdacsapata / Fotó: MSÚSZ Kozma János

Hosszú Katinka 2013 óta minden évben megnyerte a szavazást, vagyis az év női sportolója volt 2009-ben, 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is, 2017-ben a 200 és 400 vegyesen győzött a Duna Arénában.

Fa Nándor / Fotó: MSUSZ / Bakai Gusztáv

A férfiaknál ilyen hosszú egyeduralom nem volt egyszer sem, Darnyi Tamás tudott triplázni 1986 és 1988 között (majd még kétszer, 1990-ben és 1992-ben nyert).

Sztárvendégek, legendás sportolók, meghívottak

A női előadok / Fotó: MSUSZ / Róth Tamás

A gála háziasszony-műsorvezetője az M4 riportere, Berkesi Judit volt, míg a díjazottakat és a meghívottakat Kovács ,,Kokó” István interjúvolta meg.
A gálán sztárvendégeként két egykori, világhírű magyar sportolót üdvözölhettek a jelenlévők: a jugoszláv és amerikai színekben világelsővé vált, újvidéki magyar családból származó teniszcsillagot, Szeles Mónikát és az 1984-es Los Angeles-i játékok legeredményesebb versenyzőjét, a román színekben négyszeres olimpiai bajnok, egyszeres ezüstérmes tornásznőt, Szabó Katalint.
Mellettük a nézőtéren többek közt olyan ismert hajdani, vagy jelenlegi sportolók, edzők, vezetők foglaltak helyet, mint a Nemzetközi Judo Szövetség első embere, Marius Vizer; a Nemzetközi Birkózószövetség elnöke, Nenad Lalovics; a Magyar Paralimpiai Bizottság első embere, Szabó László; a magyar labdarúgó-válogatott ősszel kinevezett szövetségi kapitánya, a belga Georges Leekens; a Magyar Olimpiai Bizottság volt főtitkára, dr. Schmitt Pál; az FTC Labdarúgó Zrt. Vezérigazgatója, Orosz Pál; továbbá az ötszörös olimpiai bajnok tornásznő, a 97 éves Keleti Ágnes, minden idők legsikeresebb magyar tornásza; a háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó, Benedek Tibor; a világbajnok tőrvívó, a tavalyi gála legjobb férfi sportolója, Szilágyi Áron; a 80-as évek legendás jégtáncpárosa, a Regőczi Krisztina – Sallai András duó; a női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Markó Edina; ugyanakkor Cserhalmi György, a Nemzet Sportolója; Udvaros Dorottya, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő; de nem utolsó sorban Zalatnay Sarolta, Csepregi Éva, Vincze Lilla, Keresztes Ildikó, Wolf Kati, Radics Gigi énekesnők, akik a gála elején az LGT-től a Mindenki című számot közösen énekelték el.
Részlet Szöllősi György köszöntőbeszédéből: „A sport nevelés, a sport közösség, a sport nemzeti öntudat, a sport egészség és kultúra. És nekünk, magyaroknak még annál is egy kicsit több…Olimpiai bajnokaink, sporthőseink az elmúlt 60 esztendő Év Sportolói. Értékálló, ma is megsüvegelendő teljesítményük révén megbecsült emberek a mai Magyarországon. De végre azoknak is elmondhatjuk, mennyi örömöt szereztek nekünk, akik más ország színeiben, de mindig az összes magyar rokonszenvével kísérve érték el sikereiket: ha a spanyol állampolgár, Kocsis Sándor, vagy a bukarestiként emlegetett Bölöni László döntőt játszott, az nem csak a marosvásárhelyi, de a győri, szolnoki és a torontói magyar szurkolókat is büszkévé tette. Ha pedig a szovjetek eltiltották a magyar sportolókat az 1984-es Los Angeles-i Olimpiai Játékoktól, hát jött a zágoni Szabó Kati, és négy aranyérmével és egy ezüstérmével ő lett az egész olimpia legsikeresebb sportolója…”

 

Fotó: MSUSZ

Hosszú Katinka:

„Köszönöm szépen a sportújságíróknak, hogy hatodszor választottak meg, és örülök, hogy még nem untak meg. Köszönöm szépen Magyarországnak a tavalyi évet. A 2017-es úszó-világbajnokság itthon életem legszebb pillanata, a pályafutásom csúcsa volt, soha nem fogom elfelejteni. Szeretném megköszöni a családomnak az állandó támogatást, nagypapámnak, hogy megtanított úszni, Shane-nek, hogy mindig kihozza belőlem a maximumot!”

Fotó: MSUSZ

Baji Balázs:

,,Óriási megtiszteltetés és elismerés számomra ez a díj, ennél nagyobb elismerés nem is kell egy sportoló számára. Én vagyok minden idők ötödik magyar férfi atlétája, aki Év Sportolója díjat vehetett át, legutóbb 2003-ban Annus Adrián volt a díjazott, de előtte is olyan fantasztikus sportemberek, mint Zsivótzky Attila, Gécsek Tibor és Németh Miklós is a legjobb volt. Szeretnék példa lenni a következő generációknak…”

Nemanja Nikolics és neje / Fotó: MSUSZ / Kozma János

Nemanja Nikolics:

„Lengyelországban a Legia-színeiben voltam gólvágó, mely csapat a Bajnokok Ligájában szerepelt, ezt a fajta nyomást bírtam is, hiszen sok jó játékos volt tagja az együttesnek. Tavaly az ismeretlenbe vágtam bele, és örülök annak, hogy az Egyesült Államokban is megálltam a helyem, viszont szerződésemkor a Chicago Fire az utolsó volt a tabellán… Idén sem lesz másként, célom a gólkirályi cím és az eredményes játék a magyar válogatottban.”

Fotó: MSUSZ

Görbicz Anita:

,,Legelőször a csapattársaknak és a győri klub vezetőségnek kell megköszönjem, hogy egy ilyen rendezvényen lehetek, ugyanakkor büszkeség számunkra, hogy Bajnokok Ligája-győztesek lehetünk… Nem egy elhamarkodott, hanem egy jól megfontolt döntés számomra, hogy ezután nem fogok a válogatottban világversenyeken szerepelni, több időt fogok a családomra fordítani, de ugyanakkor a kluberedményeimre és az edzésekre fogok összpontosítani…”

Fotó: MSUSZ

Mészöly Kálmán:

„Sokszor játszottam sok ember előtt, nagy stadionokban, de ilyen fogadtatásban, ilyen tapsviharban még az utolsó mérkőzésemen sem volt részem. Azt a szeretetet, amit a szurkolóktól kaptam, nem lehet elfelejteni!…”

 


 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.