Központ
2018. január 17. szerda, Antal, Antónia
Jégsörét
Ma
Jégsörét
Hózápor
Holnap
Hózápor
Jégsörét
Péntek
Jégsörét

Hosszú Katinka olimpiai bajnok 100 méter háton is

Központ augusztus 9, 2016 Sport

Hosszú Katinka a 400 méter vegyesen aratott diadala után a 100 méter hát hétfői fináléjában is aranyérmet nyert a riói olimpián. A 27 éves világklasszis 58.45 másodperces idővel, a világ valaha volt második legjobb idejével diadalmaskodott az amerikaiKathleen Baker, illetve a kandadai Kylie Masse és a kínai Fu Jüan-hujelőtt.

Hosszú jól kapta el a rajtot, ennek ellenére féltávnál még csak a hatodik helyen fordult, ezt követően azonban valami félelmetes tempóra kapcsolt, az utolsó 25 méteren faképnél hagyta minden riválisát, ezzel ő lett a riói játékok első duplázója.
Hosszú mostani idejénél csak a brit Gemma Spofforth ért el jobbat 2009-ben, az 58.12 másodperces világcsúcsa volt gyorsabb, de akkor még lehetett cáparuhában úszni.

“Tegnap azt mondtam, hogy 100 háton az elsőtől a nyolcadik helyig bármi lehet. Úgy gondolom, ma délután megmutatkozott, hányszor versenyeztem az elmúlt években, mert nagyon magabiztosan álltam oda” – mondta a késő esti program végét követően az M4 Sportnak Hosszú Katinka.

Az immár kétszeres olimpiai bajnok kifejtette: nem aggódott a végeredmény miatt, hanem a kivitelezésre összpontosított, így ki tudta hozni magából a legtöbbet.

“Ez nem egyszerű, ha olimpiai döntőben áll rajtkőre az ember. Hihetetlen, hogy 100 háton is olimpiai bajnok vagyok, de még nem fogtam fel, mert már az eredményhirdetésen is a 200 vegyesre koncentráltam. Álmodtam róla, beszéltünk róla, mekkora szenzáció lenne, ha összejönne, de nehéz felfogni” – tette hozzá a riói játékok eddigi egyetlen kétszeres aranyérmese.

A nap folytatásában Hosszú Katinka a 200 méter vegyes elődöntőjéből is továbbjutott a fináléba 2:08.13 perccel, összesítésbe a második legjobb idővel. A szám másik magyar indulója, Jakabos Zsuzsanna 2:12.05 perces idővel a tizedik lett összességében.

A hétfői versenynap másik magyar érdekeltségű elődöntőjéből Cseh László és Kenderesi Tamás is fináléba jutott. A 200 méter pillangón a szám világbajnokaként Cseh 1:55.18 perces idővel nyerte meg a futamát. Ez a teljesítménye négy századdal lassabb volt, mint amit az előfutamban úszott. Így is harmadikként került a legjobb nyolc közé.

Csehnél gyorsabb csak a 19 éves Kenderesi és a 19 aranyával minden idők legeredményesebb olimpikonja, az amerikai Michael Phelps volt. Ők a másik futamban vívtak nagy harcot, amelyben a pécsi úszó fantasztikus hajrával bizonyult gyorsabbnak, 1:53.96 perces idejével 77 századot faragott az előfutamban elért egyéni csúcsán.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 244

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.