Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Igazi sportparádé volt!

Központ május 23, 2013 Sport

Igazi sportparádé volt!

kk

Fennállása óta legsikeresebb időszakát éli a marosvásárhelyi Maros KK együttese, hiszen bejutott a kosárlabda bajnokság országos döntőjébe. Az utolsó felvonásban, a ploiesti-i Asesoft CSU ellen hét mérkőzésből négyet kell megnyernie ahhoz, hogy országos bajnok legyen.  Az első összecsapáson szombat este, a zsúfolásig megtelt ligeti Sportcsarnokban 91:81 (23:15, 25:27, 20:20, 23:19) arányban diadalmaskodott a vásárhelyi csapat. A bajnoki címig azonban még hosszú az út, hiszen május 25-én (18:15 órától) és május 26-án (17:00 órától) Brazi-on kerül sor a döntő harmadik, illetve negyedik mérkőzésére, s majd ha szükséges, május 30-án Marosvásárhelyen, június 4-én újra Brazi-on, míg június 7-én szintén Marosvásárhelyen kerülne sor a következő összecsapásokra.

Már a mérkőzésre betóduló tömegben többen voltak, akik fejükre, arcukra, karjukra festették fel a Maros KK kék-fehér színcsíkjait, síppal, dobbal, kereplővel és egyéb zajkeltő eszközökkel vonultak be a sportcsarnokba. Az ülőhelyek mindegyikét elfoglalták, sőt a két palánk mögötti sorokban sem volt hely, a balkonokon is a kiszorult szurkolók tolongtak.  

Ekkora tömeg és főleg ilyen hangulat a marosvásárhelyi Sportcsarnokban (Maros KK hazai mérkőzéseit, vagy a City’us 2010-es Champions League-beli hazai pályán rendezett csoportmérkőzéseit leszámítva) talán az 1987/1988-as bajnoki évadban volt, amikor városunk akkori kétszeres Román Kupa győztes, majd bajnok kézilabda együttese, a Muresul hazai pályán fogadta a KEK-beli ellenfelét, a Vasast, vagy egy év múlva a BEK-ben szereplő török Arcelic-et, a norvég Byasen I.L. Trondheim, majd a spanyol C.B. Iber Valenciát, vagy éppen a 13 szoros BEK-győztes Szpartak Kijevet.  

A vásárhelyi kosarasok a pályán remekeltek, míg a Dzsungel közönsége a lelátókon ünnepelt, valóságos fiesztát mutatva be. A több mint 2000 szurkoló tombolva űzte, hajtotta a csapatot, amelynek tagjai jó játékkal hálálták meg a biztatást.

Több alkalommal hangzott fel a ,,Húj-húj hajrá!”, vagy a ,,Mures!” bíztatás. Előbbit korábban az ASA focicsapat hazai mérkőzésein hallhattuk. Igaz, azóta eltelt vagy három évtized…

 

A marosvásárhelyi közönség már rég aranyérmes!

A Maros KK – Asesoft CSU mérkőzés hangulatával kapcsolatosan, Lorenz Lajos (Bubi), az együttes egyik alapító tagja, a Maros KK jelenlegi ügyvezetője, a következőket mondta:

– Fantasztikus érzés látni, hallani a minőségi kosárlabdára éhes marosvásárhelyi közönség buzdítását. Amikor 1995-ben bejegyeztettük az Altius Alapítványt, s a Maros KK elődjét, akkor is volt közönségünk, volt látványos szurkolás is, majd a 2000-es sporttörvény alapján megalakult a mostani Maros KK, amely az akkori amerikai játékosoknak köszönhetően is népes szurkolótáborral bírt.

Alakulásunkkor az egyik célunk az volt, hogy teltházas lelátók előtt játszhassunk, ezt sikerült megvalósítanunk. Hogy most a bajnoki címért harcolunk, az részben a mindig lelkes marosvásárhelyi közönségnek, részben pedig a vezetőségnek és Szrekulovics vezetőedzőnek köszönhető, akire már régóta szükség volt Marosvásárhelyen.

Tudjuk, hogy elérhető távolságban van a bajnoki cím, a sikeréhes csapat pedig mindent megtesz, hogy elnyerje. Egy biztos: rajtunk nem fog múlni, tudásunk legjavát adjuk majd!  

Alakuljon bárhogyan: a legfontosabb célkitűzést elértük, teltház előtt játszunk minden hazai mérkőzésen, és harcban vagyunk a bajnoki címért.

Az igazság az, hogy ezt a csapatot nem lehet nem szeretni, ennek az együttesnek érdemes lelkesen szurkolni, hiszen most a csúcson van a szurkolók örömére.


Szászgáspár Barnabás, a Maros KK segédedzője:

– Egyáltalán nem volt könnyű mérkőzés, hiszen a nyolcszoros román bajnok ellen nem kis dolog győzni, főleg az országos bajnoki döntő első mérkőzésén.

A vásárhelyi közönségről mit mondhatok? Azt, hogy ők már egy jó ideje aranyérmesek az országban, hisz annyira elszántan, lelkesen buzdítanak minket, főleg a hazai mérkőzéseken. Mi, azaz a Maros KK az országos bajnoki döntő sorozatában az aranyérmet szeretnénk megszerezni, hogy azt a lelkes, odaadó, elszánt közönségnek ajánlhassuk majd, hisz a Maros KK szurkolótábora ezt megérdemli!


Szíjártó Levente, 31 éves, az Asesoft CSU játékosa:

– Fontos lett volna, hogy győzzünk az első találkozón, bár most, az első mérkőzés után sincs semmi veszve. A szabaddobásoknál jobb volt a Maros KK, a lepattanóknál az Asesoft volt jobb, de ezek a statisztikai számok nem mindig tükrözik a pályán mutatott játékot.

Ami a vásárhelyi szurkolótábort illeti, minden dicséretet megérdemel, le az összes kalappal előttük. Mi vártuk ezt a Dzsungel hangulatot, megérdemli ez a város, hogy csapata a bajnoki címért harcoljon!


Az Asesoft nyerte a második mérkőzést

 

A döntő második mérkőzését vasárnap este az Asesoft nyerte 83-78 (31-21, 14-17, 19-16, 19-24) arányban, így a második mérkőzés után 1–1-re alakult az állás.

A részrehajló bíráskodás miatti feszültség, kisebb-nagyobb durváskodásokhoz, összetűzésekhez vezetett, Barro és Miletic a kiállítás sorsára jutott, így elképzelhető, hogy mindketten eltiltást kapnak a következő találkozóra. A mérkőzés elfajulásában jelentős szerepük volt a bíróknak – különösen Marius Ciulinnak –, akik részrehajlóan vezették a játékot, felbőszítve ezáltal mind a hazai kosarasokat, mind a közönséget.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 376

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.