Sport

Ilyés Róbert visszavonult

Ilyés Róbert meg marosvásárhelyi színekben

Joggal állíthatjuk, hogy a romániai labdarúgásban a 108-szoros válogatott Bölöni László utáni legnagyobb romániai magyar tehetsége a csíkszeredai születésű Ilyés Róbert volt. Ezt múlt időben írjuk, hiszen Ilyés a 2018–2019-es bajnoki idény végén szögre akasztotta a futballcsukát. Pedig a Marosvásárhelyi FCM 1974. február 4-én született volt középpályása szálkás, nyurga termetének (177 cm, 70 kg) és példás sportolói életmódjának köszönhetően még most is hasznos tagja lenne a 4. Ligás Gyergyószentmiklósi VSK-nak, ott, ahol abbahagyta a futballt.

Ilyés Róbert FK Csíkszereda az mezeben / Fotó: Facebook

A következőkben a marosvásárhelyi FCM hargitai illetőségű egykori játékosa futballkarrierének fontosabb momentumait elevenítjük fel.

Egy dicséretes pályafutás dióhéjban

A 45 éves Ilyés Róbert labdarúgóként nagyon szép karriert futott be: közel 30 évet futballozott felnőtt csapatokban – Foresta Suceava, Astra Ploiești, Bukaresti Rapid, FK Khazar Lankaran, Brassói FC, Marosvásárhelyi FCM, FK Csíkszereda és Gyergyószentmiklósi VSK – , így a román élvonalban 365 mérkőzésen lépett pályára. A Bukaresti Rapiddal román bajnokságot, két Román Kupát és két Román Szuperkupát nyert, de bajnok és kupagyőztes lett Azerbajdzsánban is, emellett két találkozón játszott a Bajnokok Ligája selejtezőjében (az Anderlechtnek gólt is lőtt), viszont az Európa Ligában 14 meccse van, Komolyságáért, harcias játékáért gyakran még az ellenfelek is megtapsolták.

Edzőként előszór gyerekeket a FK Csíkszeredánál / Fotó: Facebook

Maroshévízről Ciorcerivel dobbantott az A-osztály felé

Ilyés szülővárosában, Csíkszeredában kezdett el futballozni, de már iskolás korában kiesett a Csíkszereda a III. Ligából, így az ifi labdarúgó az akkori C-osztályos maroshévizi Mureșulnál folytatta a gömbművészetet Gică Ciorceri irányítása alatt. Hajszálon múlott, hogy a hajdani ASA-hoz kerüljön, ahová aztán idővel, a 2011–2012-es bajnoki idényben szerződött.
A 21 éves Ilyés a Foresta Fălticeni színeiben mutatkozott be a B-osztályban 1995-ben, ahol 6 gólt szerzett. A következő idényben 7 góljának is köszönhetően élvonalbeli alakulattá vált a moldvai együttes immár Foresta Suceava néven, így Róbert az 1997–1998-as idényben már bemutatkozhatott az A-osztályban a FC Argeși elleni találkozón. A Foresta színeiben 1995–1999 között 110 mérkőzésen 19-szer volt eredményes.

Családja támogatását mindig elvezte / Fotó: Facebook

Az Astrától a bajnok Rapidhoz

1998–2002 között a Ploiesti-i Astranál játszott a tehetséges hargitai labdarúgó, ahol 92 találkozón 14 találatot szerzett, de a Ioan Niculae által finanszírozott csapatnál a jó teljesítményeire felfigyeltek a neves élvonalbeli együttesek, így Ilyés idővel a fővárosi Rapid ajánlatát fogadta el.
A Rapidnál öt év alatt bajnokságot, kupát és szuperkupát nyert, 2006-ban UEFA-kupa-negyeddöntőt játszott a Steaua ellen, 103 mérkőzésen 26 találatot ért el, a csapat egyik legstabilabb játékosa volt.
2005-ben 32 évesen Azerbajdzsánba, a FC Khazar Lankaranhoz szerződött, ahol azeri bajnok és kupagyőztes lett.

Ilyés Rúbert a Sepsi OSK másodedzője, Hadnagy Attila klubigazgatóval és Bokor János sportigazgatóval / Fotó: Maszol

Răzvan Lucescu kérésére Brassóba tért haza

2007-ben az akkor 33 éves Ilyést egykori edzője, a Rapidot korábban felkészítő Răzvan Lucescu hívta maga mellé az akkor még B-osztályos FC Brassó együtteséhez. Az ifjabb Lucescu Ilyés köré építette a csapatot, ő pedig szinte minden találkozón kezdőként lépett pályára, sőt a csapatkapitányi karszalagot is megkapta, az alakulat pedig a következő idényben felkerült az élvonalba. A Cenk alatti alakulatnál Ilyés Róbert 139 találkozón 39 alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját.

A Rapidnál

Brassóból Marosvásárhelyre tartott az útja, majd haza, Csíkszeredába

A 2011–2012-es idény elején az akkori élvonalbeli Marosvásárhelyi FCM vezetősége szerződést ajánlott a már 37 éves Ilyésnek, melyet a neves erdélyi labdarúgó nyomban el is fogadott.
A tehetséges zsukás a FCM színeiben 21 találkozón 3 gólt szerzett a Steaua, a Brassói FC és a Concordia ellen. Sajnos az idény végén senki a vezetőségből nem ajánlott fel neki szerződéshosszabbítást, így a jégkorongozóból lett labdarúgó szülővárosába tért haza, és a FK Csíkszeredával kötött érvényes szerződést.
Ilyés az FK-nál 2012–2018 között játékosként, edző-játékosként és vezetőedzőként tevékenykedett, az 2018–2019-es idényben a klub U19-es csapatát edzte. Ezzel párhuzamosan a labdarúgó 4. Liga Hargita megyei bajnokságát az idény végén megnyerő Gyergyószentmiklósi VSK-színeiben játszott, mely csapattal a Román Kupa megyei szakaszát is megnyerte, de a csapat 3. Ligába való feljutást elpuskázta a rutinosabb Sellemberki Viitorullal (Szeben) szemben.

A legjobb székely labdarúgó a Legenda mellett / Fotó: Facebook

Távozott Vásárhelyről, viszont jól érezte magát a Maros parti városban

2011-ben Marosvásárhelyre való szerződésekor a családja is követte a rutinos középpályást, így az egyéves itt tartózkodása során családja közeli támogatását is élvezhette. Akkor így nyilatkozott lapunk sportszerkesztőjének a FCM-nél eltöltött időszakról:
– Én mindig is mindent elkövettem a családom boldogsága érdekében, ez volt a legmegfelelőbb megoldás a családom számára, hogy az ASA-hoz szerződjek. Az igazság az, hogy én mintegy 20 éve a foci miatt távol voltam, szinte mindig egyedül a családomtól. Úgy gondolom, eljött az idő, hogy végre a családomat magam mellett tudhassam, ezért Csíkszeredából ők leköltöztek Marosvásárhelyre. Én is, ők is – de főleg a 11 és 13 éves lányom, akiket Vásárhelyen írattunk be iskolába –, nagyon hiányoltuk egymást, de nagyon örvendtünk, hogy együtt lehetünk.  Amúgy édesapám is az egykori ASA-drukkere volt, neki is megígértem még annak idején, hogy ha alkalom lesz rá, idővel Marosvásárhelyen is fogok focizni, amit sikerült számomra”– említette akkor Ilyés Róbert, aki a csapat szurkolóiról így nyilatkozott:
– Le a kalappal, hogy mennyire odaadóan drukkoltak és az együttes mellett voltak a szurkolók, úgy a hazai, mint az idegenbeli mérkőzéseken, amiért dicséretet érdemelnek. Soha nem fogom elfelejteni, amikor ide szerződtem, hogy ilyen fogadtatásban, mint Marosvásárhelyen, soha, sehol nem volt részem.
Megjegyzem, boldog volt a családom Marosvásárhelyen!”– jegyezte meg Hargita megye minden idők leghíresebb és legsikeresebb labdarúgója.

A nagyválogatott helyett székely válogatottság

Visszavonulása után több időt tud szentelni gyerekkori barátaira, akikkel mindig kellemes focizni / Fotó: Facebook

Fogalmazhatunk úgy is, hogy egy szempontból kegyetlen volt Ilyéssel a sors keze, hiszen bánatára soha nem kapott behívót a román válogatottba, pedig az eredményei szerint megérdemelte volna. Sőt sok erdélyi szurkoló, akik gyakran látták őt futballozni, úgy vélik, hogy a legendás Gheorghe Hagi után ő lett volna a legjobb választás a középpályára, amely poszt még most is érzékeny pontja a román válogatottnak.
– Ez a rész nem volt sikeres, mert én a Rapiddal már 30 évesen nyertem bajnokságot, s épp az volt az az időszak, amikor fiatalítani akarták a román válogatottat. Sajnálom, hogy ez nem sikerült, ezt tartom pályafutásom legnagyobb csalódásának… Amit tettem a futballban, arra büszke vagyok, mert becsülettel tettem mindent. Sportlapban rossz szó soha nem jelent meg rólam – nyilatkozta egykoron Ilyés.
Viszont 2017-ben az Észak-Cipruson sorra került Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (CONIFA) Európa-bajnokságán Székelyföld válogatottjának Ilyés Róbert volt az edző-játékosa, az alakulat pedig bronzérmes lett.
Visszavonulása után a család és a…futball között
A minap Ilyés Róbert visszautasíthatatlan ajánlatot kapott az élvonalbeli a Sepsi OSK-tól, miszerint László Csaba vezetőedző segédje legyen, így közös megegyezéssel vált el az FK Csíkszeredától.
– Nagy kihívás számomra a Sepsi OSK, ahol egy olyan edzővel dolgozhatok és tőle tanulhatok, aki a világ egyik leghíresebb edzői iskolájában, Kölnben tanult, hatalmas tapasztalata van, sok helyen megfordult. Számomra megtisztelő, hogy egy ilyen szakembernek lehetek a pályaedzője – nyilatkozta a kinevezése után.
Ilyés 2018-ban szerezte meg a B-licencet Békéscsabán, és az UEFA-szabályzat szerint két év múlva, tehát jövőre vizsgázhat az A-licencért. Pályafutása során minden edzőétől tanult valamit és mindegyiket tisztelte: dolgozott többek között a Craiova egykori legendájával, Costică Ștefănescuval, Marius Lăcătușsal, Aurel Țicleanuval, Mircea Rednic-kel – utóbbival nyerte az összes fontos trófeáját –, de Răzvan Lucescutól is sokat ellesett, és sokszor az ő edzési módszereit próbálja alkalmazni.
Ilyés visszavonult ugyan, de a futballtól soha sem tud és nem is akar megválni: Csíkszeredában fedett, felhúzható sátortetős, kézilabda méretű, 42X22 méteres alapterületű műgyepes pályát hozott létre, amely télen is ideális körülményeket biztosít a helyi labdarúgók számára. Emellett alkalomadtán régi barátaival, egykori csapattársaival kis- és nagypályás mérkőzéseken, futballtornákon vesz részt, amelyre profi pályafutása során nem igazán volt alkalma…

A legjobb székely futballista minden idők legjobb romániai magyar nemzetiségű labdarúgójával, Bölöni Lászlóval / Fotó: Facebook

Mi volt Ilyés hosszú és sikeres pályafutásának a titka?

Ilyés a mintegy három évtizednyi profi futball időszakában odaadóan edzett, sportszerű életmódot folytatott, ami tulajdonképpen a sikereinek kulcsa volt:

– Az igazság, hogy mindig is sportszerű, profi sportolói életmódot éltem, fizikailag és pszichikailag is a legjobban igyekeztem felkészülni. Ügyelek az étkezésre, kellő időt fordítok a pihenésre, a szervezet regenerálódására, mindig kellőképpen edztem, melegítettem, sőt, a sérülések is részben elkerültek engem. Mindig csak egy évre tervezek előre, három évnél többet nem fociztam egy csapatnál, így nagyobb az akaratom és mindig a maximumot adtam ki magamból. A fizikai teszteken a FCM-nél a második lettem 37 évesem, tehát úgy érzem, amíg felvehetem a versenyt fiatalabb társaimmal, addig hasznos tagja lehetek az együttesnek – nyilatkozta 2012-ben Ilyés a marosvásárhelyi sajtónak.

Ilyés Róbert a hajdani FCM székháza előtt

 

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.