Központ
2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella

In memoriam Gáll Dezső

Czimbalmos Ferenc-Attila július 9, 2015 Sport
AS Armata 1978-1979

AS Armata 1978-1979 Felső sor, balról jobbra: Dumitru Unchiaș, Florea Ispir, Ioan Vunvulea, Biró II. Levente, Sólyom Csaba, Körtési Béla és Bölöni László. Középső sor, balról jobbra: Both György, Karda Márton, Biró I. Imre, Gál Dezső, Laurențiu Bozeșan, Sipos Árpád és Fazakas Árpád. Alsó sor, balról jobbra: Boné Tibor vezetőedző, Vasile Pîslaru, Petru Varodi, Hajnal Gyula, Onuțan Károly, Fanici András és Ördögh Attila másodedző.

A labdarúgó 1. Ligában szereplő ASA volt balhátvédje, Sepsi László volt az együttes fizikálisan legképzettebb játékosa, a soron következő idényben pedig az argentin Pablo Brandan is hasonló adottságokkal rendelkezik. Mindkettő bombaerős lövéseiről, pontos, távoli szabadrúgásairól ismert, akárcsak az AS Armata egykori kiváló balhátvédje, a néhai Gáll Dezső, akinek a minap volt halála 17. évfordulója.  Őt a marosvásárhelyi labdarúgás egyik legszeretettebb és legerősebb fizikumú játékosaként tartják számon, aki úgy maradt meg csapattársai, edzői, szurkolói emlékezetében, mint egy derék, jóravaló ember, akit mindenki szeretett – az ellenfél hálóőrein kívül, akiknek „gyilkos” bal lába sok gondot okozott.  Dezsőke, ahogyan egykori csapattársai becézték korán, 40 évesen távozott az élők sorából. Egykori jó barátai, Muntyán László és Villa Miklós minden év decemberében a korszerű ákosfalvi sportteremben, korcsoportos gyerekcsapatok részvételével, Gáll Dezső-emlékversenyt szerveznek.  A következőkben a bivalyerős Gáll Dezső pályafutásának legérdekesebb mozzanatait elevenítjük fel.

– Ki is volt Gáll Dezső a marosvásárhelyi labdarúgásban?
– 1958. augusztus 10-én született Ákosfalván, és már gyerekkorában Jenő bátyjával együtt a labdarúgás vonzáskörébe került, hiszen a településnek akkoriban a falusi bajnokságban szerepelt a csapata. 14 évesen fedezte fel őt a Lemnarul együttesében edzősködő Kóbori János, aki felvette a kisifjúsági csapatba, majd Dezső 16 évesen felkerült a felnőttcsapatba. Innen nagyon gyorsan ívelt felfelé a pályája. Tehetségének köszönhetően az élcsapatnak számító ASA ifijeihez került, itt azonban keveset játszott. 17 évesen az AS Armata felnőttcsapatában mutatkozhatott be, amelynek mezében 362 A osztályos mérőzést játszott, emellett több mint 40 alkalommal volt ifi válogatott.

– Mikor került fel az első csapatba?
– Az 1976-1977-es bajnoki évad elején Boné Tibor és Brassay István edzősége alatt mutatkozott be az élvonalban, ugyanazon évben nem kevesebb mint tíz alkalommal hívták be az ifjúsági válogatottba.

– Ki ellen mutatkozott be az ifi válogatottban?
– 1976. november 28-án debütált Giurgiuban Bulgária ellen (2-1), 1977. január 1–3. között Tel-Avivban (kétszer) és Ashedodban Svédország (2-1), Dánia (1-2) és Görögország (3-0) hasonló korúival is megmérkőzhetett. Január 30-án és február 1-én Aydinben kétszer ,,ütközött” Törökországgal (1-4 és 0-2), február 13-án Plovdivban játszott Bulgáriával (2-4), március 27-én Temesváron és április 10-én Kikindán Jugoszláviával (4-2 és 0-2), végül április 23-án Leinefeldeben az NDK-val (0-0).

– Mikor játszott először UEFA-mérkőzésen?
– 1977. szeptember 14-én mutatkozott be Marosvásárhelyen a híres athéni AEK ellen. Az akkori győzelem a mai napig az egyetlen UEFA-kupabeli sikere az ASA-nak. A visszavágón az Égei-tenger partján 3-0-ás vereséget szenvedett az együttes, viszont Gáll Dezső kezdőként szerepelt a mérkőzés végéig.

– Melyek voltak Gáll legjelentősebb bombatalálatai?
– Hajdani megsárgult újságok információja szerint, a néhai ákosfalvi illetőségű labdarúgó első találatát az 1978-1979-es bajnoki évad tavaszi idényében szerezte, amikor 1979. június 24-én az ASA 3-1 arányban hazai pályán legyőzte a Bákói SK-t. Akkor az ASA másik két gólját Hajnal szerezte.
Időközben az Ákosfalváról Marosvásárhelyre került ballábas labdarúgó remekül bebetonozta magát a hátvédsor baloldalán és további remek gólokat is szerzett: az 1980-1981-es idényben Temesváron, 1982-ben hazai pályán a Sportul Studențesc ellen, majd 1983-ban itthon a Râmnicu Vâlcea, a Steaua és a FC Argeși ellen is távoli lövésből szerzett gólt. Kiválóan játszott az 1983. április 6-én sorra került, Steaua ellen 4-0-ra megnyert hazai találkozón is, amikor két bombagólt szerzett Fanici és Biró I. Imre találatai mellett.

– Mikor játszott az Avântulnál és az Elektrónál?
– Az 1985-ös évad első felében a Szászrégeni Avântult erősítette, majd visszatért anyaegyesületéhez, ahonnan egy évre az akkori B-osztályos Elektromaroshoz került. A Elektrónál 5 gólt szerzett (kettőt a Sportul, kettőt a brassói Tractorul, egyet pedig a Tg-Jiu-i Pandurii ellen), majd ott fejezte be labdarúgó-karrierét 36 évesen.

– Erős volt, mint a bivaly…
– Ördögh Attila, az ASA egykori edzője, Szucher Ervin Volt egyszer egy nagy csapat…című könyvében a következőket nyilatkozta róla:
,,…Emlékszem, a szovátai edzőtáborok erdei futásánál képes volt pillanatok alatt 20-30 méter magas gyertyánfák tetejére felkapaszkodni, majd a földig hajló koronáról leszállni. Volt benne egy egészséges paraszti erő, ahogy mondani szokás, amin még Hajnal Gyuszi sem tett túl, pedig ő aztán igazán erős fickó volt…”
Ugyanabban a könyvben Sólyom Csaba, az ASA volt kapusa így emlékezett vissza rá:
,,…Amikor a csapathoz látogatott egy-egy magas rangú bukaresti tiszt, Dezsőkét mindig arra biztattuk, szorítsa meg becsületesen a kezét. Azt kellett volna látni, milyen pofákat vágtak a Gállal kezetnyújtó elvtársak, miközben a fájdalomtól lábujjhegyre emelkedtek!”

– …de bohém életet élt.
– Czakó János, Gál hajdani edzője a következő élményt elevenítette fel az említett könyvben:
,,…Az ASA Szovátán edzőtáborozott, délután 3-tól 7-ig elengedtem a fiúkat, kapcsolódjon ki mindenki úgy, ahogy óhajt. Este találkoztunk a vacsoránál, mire befejezzük, a hallban cseng a telefon, engem keres az ákosfalvi rendőr: „Baj van, Czakó úr! Az egyik játékosa, Gáll Dezső szétverte a fél falut és megtépázta a kollegámat is.” Mondom, valami tévedés lehet, mert Gáll itt van velünk Szovátán. Ahhoz, hogy Dezső valahogy csak beismerje, hogy autóstoppal hazalépett Ákosfalvára, ahol éppen bál volt, a bálban bunyó, a bunyóban meg a bátyja. Ketten „pontra tettek” mindenkit, a mulató néptől a sarki rendőrig…”

– Róla elnevezett emlékverseny, de kinek?
– Gáll Dezső sajnos, túl korán, 1998. július 6-án távozott az élők sorából, szívbetegség következtében alig 40 évesen. Az is sajnálatos, hogy volt csapattársai szinte teljesen megfeledkeztek e rendkívül tehetséges labdarúgóról a halála óta eltelt 17 év során. A róla elnevezett emlékversenyen jobbára a csapatokban játszó gyerekek szülei és a falustársak vannak jelen, a régi csapattársak általában távol maradtak, annak bizonyságaként, hogy ezekben az időkben a feledés gyorsan dolgozik…sajnos!

Sajnálatos, hogy az aranygenerációból már néhányan nincsenek közöttünk, akik játékukkal mindörökké a szurkolók lelkébe vésték magukat, és akiknek a marosvásárhelyi labdarúgás sokat köszönhet: Bóné Tibor (1929-1983), az együttes vezetőedzője volt az első, aki távozott az élők sorából, őt a rendszerváltás után Ioan Mureșan (1944-1991) követte. Néhány évvel később Nagy Miki (1942-1996), majd Gáll Dezső (1958-1998), aztán Fanici András (1955-2008) is elhunyt akárcsak hajdanán korábban Tóth Feri, Lukács Ede vagy Laurentiu Bozeșan is.

Share Button
Ennyien olvasták: 1337

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.