Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Isten éltesse, Bölöni László!

Központ március 9, 2012 Sport

boloniIsten éltesse, Bölöni László!

Bölöni László nem csak az ASA, de a marosvásárhelyi labdarúgósport mintaképe volt és maradt. Rendkívüli küzdőképességével és tisztánlátásával – amihez szívós munka és „könyörtelen” bal láb is társult – minden idők legjobb vásárhelyi focistájának bizonyult.  

 

Két magyar nemzetiségű labdarúgó akad a sporttörténelemben, akik Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyertek: Puskás Ferenc, a spanyol Real Madrid mezében és Bölöni László, a román Steaua Bukarest játékosaként.

Két magyar nemzetiségű labdarúgó érte el a százszoros válogatottságot: Bozsik József Magyarországon, és Bölöni László Romániában.

Bölöni László 1953. március 11-én született Marosvásárhelyen. 1965-ben kezdett el focizni a dicsőszentmártoni Chimica kölyökcsapatában, majd 1970 nyarán, 17 éves korában került a marosvásárhelyi ASA-hoz. Tagja volt évekig a hajdani Aranycsapatnak, mely együttessel az UEFA-kupában is szerepelt, a drezdai Dynamo, a zágrábi Dinamo, valamint az

athéni AEK ellen.           

Az ASA színeiben 14 éven keresztül 387 mérkőzést játszott és 62 gólt szerzett. 1984-ben a marosvásárhelyi ASA-tól a bukaresti Steauához igazolt, ahol négy éven keresztül 97 A-osztályos összecsapáson 24 gólt sikerült lőnie. Pályafutása során négy alkalommal lett román bajnok a bukaresti katonacsapattal, s ugyancsak a Steauával háromszor nyert Románia-kupát. A hazai A-osztályban összesen 484 mérkőzésen szerepelt, 86 gólt szerzett, míg az európai kupákban 22 mérkőzés során két alkalommal volt eredményes. Kétszer (1983-ban és 1985-ben) választotta a hazai szaksajtó Románia legjobb labdarúgójának. 1986. május 7-én Sevillában – a román labdarúgás történetében is először – első kelet-európai csapatként a Steauának sikerült elhódítania a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Ezután1987-ben Monacóban, a Dinamo Kijev ellen megnyerték az Európai Szuperkupát is.

A román válogatott mezében 108 alkalommal lépett pályára, és 25-ször sikerült megzörgetnie az ellenfelek hálóját. 1987-ben Belgiumba szerződött, az akkori első osztályos brüsszeli Racing Jet csapatához, amellyel a következő idényt a második osztályban kezdte. Játszott még a francia II. osztályos U.S. Creteil, majd az US Orleans csapatainál, ahol 1992-ig rúgta a bőrt.

Franciaországban a híres clairefontaine-i edzőiskolában szerezte meg a labdarúgó-edzői oklevelet. Edzte az AS Nancy-Lorraine-t, majd a román válogatott szövetségi kapitánya lett, aztán a lisszaboni Sporting, a Stade Rennes, az AS Monaco, az Al Dzsazira, a Standard Liége, RC Lens vezetőedzője volt. Jelenleg a görög PAOK Szaloniki együttesénél tevékenykedik.        

Sok boldogságot, egészséget, munkaerőt és nem utolsó sorban szerencsét, vágyainak beteljesülését kívánjuk 59. születésnapja alkalmából, amelyet vasárnap ünnepel, valamint kitartást, ahhoz hogy a görög bajnokságban pódiumon végezzen a szaloniki PAOK-együttesével.  


Share Button
Ennyien olvasták: 599

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.