Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Köd
Ma
Köd
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Isten éltesse, Bölöni László!

Központ március 9, 2012 Sport

boloniIsten éltesse, Bölöni László!

Bölöni László nem csak az ASA, de a marosvásárhelyi labdarúgósport mintaképe volt és maradt. Rendkívüli küzdőképességével és tisztánlátásával – amihez szívós munka és „könyörtelen” bal láb is társult – minden idők legjobb vásárhelyi focistájának bizonyult.  

 

Két magyar nemzetiségű labdarúgó akad a sporttörténelemben, akik Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyertek: Puskás Ferenc, a spanyol Real Madrid mezében és Bölöni László, a román Steaua Bukarest játékosaként.

Két magyar nemzetiségű labdarúgó érte el a százszoros válogatottságot: Bozsik József Magyarországon, és Bölöni László Romániában.

Bölöni László 1953. március 11-én született Marosvásárhelyen. 1965-ben kezdett el focizni a dicsőszentmártoni Chimica kölyökcsapatában, majd 1970 nyarán, 17 éves korában került a marosvásárhelyi ASA-hoz. Tagja volt évekig a hajdani Aranycsapatnak, mely együttessel az UEFA-kupában is szerepelt, a drezdai Dynamo, a zágrábi Dinamo, valamint az

athéni AEK ellen.           

Az ASA színeiben 14 éven keresztül 387 mérkőzést játszott és 62 gólt szerzett. 1984-ben a marosvásárhelyi ASA-tól a bukaresti Steauához igazolt, ahol négy éven keresztül 97 A-osztályos összecsapáson 24 gólt sikerült lőnie. Pályafutása során négy alkalommal lett román bajnok a bukaresti katonacsapattal, s ugyancsak a Steauával háromszor nyert Románia-kupát. A hazai A-osztályban összesen 484 mérkőzésen szerepelt, 86 gólt szerzett, míg az európai kupákban 22 mérkőzés során két alkalommal volt eredményes. Kétszer (1983-ban és 1985-ben) választotta a hazai szaksajtó Románia legjobb labdarúgójának. 1986. május 7-én Sevillában – a román labdarúgás történetében is először – első kelet-európai csapatként a Steauának sikerült elhódítania a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Ezután1987-ben Monacóban, a Dinamo Kijev ellen megnyerték az Európai Szuperkupát is.

A román válogatott mezében 108 alkalommal lépett pályára, és 25-ször sikerült megzörgetnie az ellenfelek hálóját. 1987-ben Belgiumba szerződött, az akkori első osztályos brüsszeli Racing Jet csapatához, amellyel a következő idényt a második osztályban kezdte. Játszott még a francia II. osztályos U.S. Creteil, majd az US Orleans csapatainál, ahol 1992-ig rúgta a bőrt.

Franciaországban a híres clairefontaine-i edzőiskolában szerezte meg a labdarúgó-edzői oklevelet. Edzte az AS Nancy-Lorraine-t, majd a román válogatott szövetségi kapitánya lett, aztán a lisszaboni Sporting, a Stade Rennes, az AS Monaco, az Al Dzsazira, a Standard Liége, RC Lens vezetőedzője volt. Jelenleg a görög PAOK Szaloniki együttesénél tevékenykedik.        

Sok boldogságot, egészséget, munkaerőt és nem utolsó sorban szerencsét, vágyainak beteljesülését kívánjuk 59. születésnapja alkalmából, amelyet vasárnap ünnepel, valamint kitartást, ahhoz hogy a görög bajnokságban pódiumon végezzen a szaloniki PAOK-együttesével.  


Share Button
Ennyien olvasták: 275

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.